Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriittinen sanomalehti suljettiin Unkarissa – toimittajat saivat tiedon työpaikan katoamisesta aamun kuriiripostissa

Oppositiolehden toimittaja kertoo HS:lle, että lehti suljettiin poliittisista syistä. Tukimielenosoitukseen parlamenttitalon edessä osallistui illalla ainakin parituhatta ihmistä.

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen / HS
Népszabadság-lehden viikonloppuliitteen päällikkötoimittaja Judit N. Kósa osallistui mielenosoitukseen parlamenttitalon edessä Budapestissa lauantaina.
Népszabadság-lehden viikonloppuliitteen päällikkötoimittaja Judit N. Kósa osallistui mielenosoitukseen parlamenttitalon edessä Budapestissa lauantaina. Kuva: Suvi Turtiainen / HS

Budapest

Unkarissa yksi maan vaikutusvaltaisimmista oppositiosanomalehdistä on yllättäen suljettu.

Hallitukseen kriittisesti suhtautuva Népszabadság ilmestyi vielä lauantaina. Vasemmistoliberaaliksi luokitellun lehden toimittajat saivat aamulla kotiinsa kuriiripostissa kirjeen, jonka mukaan heidän ei toistaiseksi tarvitse tulla töihin.

Yksi lehden toimittajista sanoo HS:lle, että lehdessä on käynnissä ”vallankaappaus”.

Hän ei halua nimeään julki asian arkaluontoisuuden vuoksi. On toistaiseksi auki, erotettiinko lehden toimittajat pysyvästi vai vain väliaikaisesti. Lehdessä työskenteli noin 60–70 toimittajaa.

Népszabadságin verkkosivut on suljettu. Sivuille on laitettu ilmoitus, jonka mukaan lehden toimintamalli suunnitellaan uusiksi levikin laskun ja tappioiden vuoksi.

HS:n haastatteleman Népszabadságin toimittajan mukaan on selvää, että lehti suljettiin poliittisista syistä. Taustalla vaikuttavat omistajajärjestelyt.

Toimittajan mukaan tilanne on vielä epäselvä, mutta monet arvioivat hänen mukaansa uuden omistajan olevan pääministeri Viktor Orbánin lähipiiriin kuuluva Lőrinc Mészáros. Mészáros on rikastunut Orbánin valtakaudella huomattavasti.

Oppositiopuolueet äärioikeistosta vasemmistoon ovat tuominneet sulkemisen.

Lehden tukijat järjestivät lauantai-iltana mielenosoituksen, jossa vastustettiin lehden sulkemista. Paikalla parlamenttitalon edustalla Budapestissa oli arviolta ainakin parituhatta ihmistä.

Lehden viikonloppuliitteen päällikkötoimittaja Judit N. Kósa kantoi protestissa mukanaan lauantaina ilmestynyttä Népszabadságia. Se saattaa jäädä lehden viimeiseksi numeroksi.

Kósa on ollut lehdessä töissä vuodesta 1992. Hän näkee lehden sulkemisen osana Orbánin hallinnon politiikkaa, jossa kriittiset äänet on pyritty vaientamaan. Népszabadságin sulkeminen on hänen mukaansa kova isku Unkarin sananvapaudelle.

”Tämä on vapaan lehdistön loppu Unkarissa.”

Paikalla mielenosoituksessa oli myös lehden pitkäaikainen lukija, nyt jo eläkkeellä oleva muotioppilaitoksen omistaja Rosemari. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään, koska koulu toimii valtiolta vuokratuissa tiloissa. Hän pelkää arvostelun saattavan aiheuttaa ongelmia.

Rosemarin mukaan Unkarin hallinto pystyi sulkemaan lehden, koska demokratian tallomisella ei ole ollut ennenkään mitään seurauksia. EU on katsonut jo vuosia toimettomana vierestä, kun pääministeri Orbán on heikentänyt sananvapautta.

”Ei Unkarissa ole enää demokratiaa”, eläkäisrouva sanoo.

Euroopan unioni on jo pitkään arvostellut Orbánin hallintoa median vapauden ja sananvapauden heikentämisestä. Poliittisesti vaikutusvaltaisimmat televisiokanavat ovat poliittisessa ohjauksessa.

Vaikutusvaltaisen sanomalehden sulkeminen heikentää median monipuolisuutta entisestään. Népszabadságin nimettömänä puhunut toimittaja sanoi HS:lle, että lehden sulkeminen on ”katastrofi” Unkarin sananvapaudelle.

Hän sanoi toimittajien pelänneen lehden sulkemista, mutta ajankohta tuli yllätyksenä. Lehden toimitus oli viikonlopun aikana muuttamassa uusiin toimitiloihin.

”Koko lehti on nyt muuttolaatikoissa”, toimittaja sanoo.

Lehti on uutisoinut viime aikoina poliitikkojen epäillystä korruptiosta, mikä on saattanut toimittajan arvion mukaan kirittää päätöstä sulkea lehti.

Lehden päivittäinen levikki on ollut noin 40 000 kappaletta. Verkkosivujen kävijämäärä on ollut noin 100 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat