Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä vahvistaa Iskander-ohjusten siirtämisen Kaliningradiin – Suomalaisasiantuntija: ”Ajoitus vähintäänkin mielenkiintoinen”

Venäjän puolustusministeriö sanoi lauantaina, että siirto oli osa rutiiniharjoitusta.

Ulkomaat
 
Sergei Karpuhin / Reuters
Venäläistä Iskander-ohjusta siirretään Moskovan lähistöllä Kubinkassa kesällä 2015.
Venäläistä Iskander-ohjusta siirretään Moskovan lähistöllä Kubinkassa kesällä 2015. Kuva: Sergei Karpuhin / Reuters

Venäjä on vahvistanut, että se siirsi Iskander-ohjuksia Kaliningradin alueelle, kertoo uutistoimisto Reuters. Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konašenkov sanoi lauantaina, että siirto oli osa rutiiniharjoitusta.

Virolaiset tiedotusvälineet kertoivat perjantaina, että merenkulkutietojen mukaan neljän ballistisen Iskander-M-ohjuksen järjestelmää kuljettava Ambal-alus lähti torstaina Ust-Lugan satamasta Pietarin länsipuolelta matkaan kohti länttä.

Ohjusten siirrosta tiedotti perjantaina myös yhdysvaltalainen tiedusteluviranomainen. Venäjän puolustusministeriö sanoi lauantaina, että yksi ohjuksista oli tahallaan paljastettu Yhdysvaltain satelliitille.

Viron viranomaiset epäilivät, että torstain ja perjantain ilmatilaloukkaukset Suomessa ja Virossa liittyivät ohjuskuljetuksiin. Venäjän sotilaspoliittisen kehityksen asiantuntija, prikaatikenraali evp. Lauri Kiianlinna pitää tätä mahdollisena skenaariona, vaikka hänen mielestään syitä on turha spekuloida.

”Saattaa olla, että ohjuskuljetukset linkittyvät Suomen ilmatilaloukkauksiin, vaikka ei Iskanderejä Suomen takia Kaliningradiin siirretä. Jos Venäjän harjoituksessa lentotoiminta on tiivistä, siihen liittyen on hyvä vahingossa tai vahingotta tehdä tällaisia temppuja”, Kiianlinna sanoo.

Kiianlinna muistuttaa, ettei tuore ohjussiirto ole yllättävä, sillä Venäjä on vihjannut jo useina vuosina siirtävänsä jossain vaiheessa Iskander-ohjuksia Kaliningradin alueelle.

”Tänä vuonnakin on kesällä jo useamman kerran ollut sellaisia puheita, että ennen vuotta 2018 niitä siirrettäisiin.”

Kiianlinnan mukaan Suomella on ilmatilaloukkauksista ja Iskander-siirrosta hiukan, muttei määräänsä enempää, aihetta huoleen.

”Totta kai meidän pitää huolissaan olla, mutta ei tämä ole hirveästi tavanomaisesta poikkeavaa. Venäjähän on tökkinyt ilmatilaa tähänkin asti. Ajoitus vain on, kuten puolustusministeri Jussi Niinistö totesi, vähintäänkin mielenkiintoinen. Mutta jos me tehdään kauhea numero Kaliningradin Iskandereista, me ollaan kuin kusi sukassa.”

Kaliningradin aluetta reunustavat Puola ja Liettua.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius sanoi lauantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että ohjusten siirrolla haluttiin painostaa länttä ”tekemään myönnytyksiä” Ukrainan ja Syyrian tilanteen suhteen.

Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz ei lauantaina vahvistanut, tiesikö hän ohjusten äskettäisestä siirrosta. Hän kuitenkin kutsui Venäjän toimia ”erittäin huolestuttaviksi”.

Iskander-ohjusten kantama on 500–700 kilometriä, ja ne voidaan varustaa ydinkärjillä.

Iskandereiden kuljettamisesta Kaliningradiin on uutisoitu jatkuvasti sitten vuoden 2008 marraskuun, jolloin Venäjän tuolloinen presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti ohjusjärjestelmän sijoittamisesta Kaliningradin alueelle vastavetona Yhdysaltain ohjuspuolustusjärjestelmälle.

AFP:n mukaan ohjuksia siirrettiin Kaliningradiin esimerkiksi vuonna 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat