Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Kiinalaiset uskovat tulevaisuuteen – eikä se ole pelkästään hyvä uutinen

Vuosikymmenien kasvu on tuonut kovat odotukset.

Ulkomaat
 
Damir Sagolj / Reuters
Useimpien kiinalaisten elintaso parantunut lähes yhtäjaksoisesti jo pitkään. Siitä ovat merkkinä muun muassa laatuautot ja älypuhelimet. Kuvassa otetaan omakuvia Tiananmenin aukiolla Pekingissä.
Useimpien kiinalaisten elintaso parantunut lähes yhtäjaksoisesti jo pitkään. Siitä ovat merkkinä muun muassa laatuautot ja älypuhelimet. Kuvassa otetaan omakuvia Tiananmenin aukiolla Pekingissä. Kuva: Damir Sagolj / Reuters

Peking

Kiinalaiset odottavat hyvää tulevaisuudeltaan. Yli 75 prosenttia heistä uskoo, että taloustilanne paranee seuraavan vuoden kuluessa. Yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että nykyajan lapset pärjäävät tulevaisuudessa paremmin kuin vanhempansa.

Tiedot ovat peräisin yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen viime viikolla julkaisemasta kyselytutkimuksesta, johon osallistui runsaat kolmetuhatta kiinalaista.

Kiinalaisten näin vahva usko tulevaisuuteen on ilahduttavaa. Sillä voi kuitenkin olla myös vakavia seurauksia.

Toiveikkuudesta huolimatta kiinalaiset eivät kuvittele elävänsä onnelassa. He näkevät myös epäkohtia.

Yli 80 prosenttia kiinalaisista pitää korruptoituneita virkamiehiä ongelmana. Lähes 80 prosenttia kokee rikkaiden ja köyhien välisen kuilun ongelmaksi. Muita hyvin yleisesti koettuja epäkohtia ovat rikollisuus, lääkkeiden ja ruoan turvallisuus, hintojen nousu sekä ilman ja vesien saastuminen.

Ongelmat ovat todellisia. Monet niistä näkee kiinalaisessa arjessa yhdellä vilkaisulla.

Korruptiota on ollut aina, mutta nykyään sitä ovat uutiset täynnä, kun kerrotaan presidentti Xi Jinpingin aloittamassa korruption vastaisessa kampanjassa kiinni jääneistä lahjusten ottajista. Varallisuuskuilun näkee vaikka Pekingin keskustassa. Jalkakäytävillä retkottavat kerjäläiset näyttävät kurjemmilta kuin Helsingissä kerjäävät romanit. Rikkaat ajelevat Audeilla ja Bemareilla, vielä rikkaammat Ferrareilla ja Lamborghineilla.

Epäkohtienkin suhteen kiinalaisilla kuitenkin riittää uskoa. Yli 60 prosenttia uskoo, että korruptio-ongelma vähenee. Lähes puolet olettaa ruokaturvallisuuden paranevan. Saasteiden ja elintasokuilun suhteen toiveikkuus ei ole yhtä yleistä, mutta näidenkin ongelmien vähenemiseen uskoo useampi kuin niiden pahenemiseen.

Kiinassa on voimassa sanaton yhteiskuntasopimus. Kansa hyväksyy kommunistipuolueen yksinvallan, kunhan puolue pitää huolen, että elinolot kohenevat.

Kun juttelee tavallisten kiinalaisten kanssa, harvoin kukaan valittelee esimerkiksi sananvapauden puutetta. Ihmisiä kiinnostaa enemmän toimeentulo. Se, paljonko saa palkkaa ja mitä maksavat asunto, ruoka ja uusin älypuhelinmalli.

Vallankumouksia tutkinut yhdysvaltalainen sosiologi James Davies kehitti 1960-luvulla klassisen teorian, jonka mukaan ihmiset eivät tee vallankumousta siksi, että heillä on huonot elinolot, vaan koska elinolot eivät vastaa odotuksia. Teorian mukaan odotukset kasvavat, kun elinolot paranevat. Pettymys iskee, jos elinolot yhtäkkiä huononevat, jääden sietämättömän kauas odotuksista.

Kiinassa väestön valtaosan elinolot ovat parantuneet lähes yhtä soittoa muutaman vuosikymmenen, joten suuret odotukset valoisasta tulevaisuudesta eivät yllätä.

Talous kasvaa yhä nopeasti verrattuna läntisiin teollisuusmaihin. Kasvu on kuitenkin hidastunut, eikä kukaan tiedä, kauanko kasvu jatkuu.

Jos tekeillä oleva talouden rakennemuutos epäonnistuisi niin, että suuret joukot jäisivät työttömiksi tai asuntojen hintakupla puhkeaisi, hyvin suuri osa kiinalaisista näyttäisi kyselyn perusteella pettyvän pahasti. Silloin ferrarimiesten, ilman saastesumun ja korruption aiheuttama ärtymys ehkä äityisi vihaksi. Syyllistä etsivät alkaisivat katsoa puolueen suuntaan.

Kiinan tapauksessa se ei luultavasti johtaisi vallankumoukseen, koska kansa on tiukassa kontrollissa. Se merkitsisi silti epävakautta, johon Kiina voisi reagoida esimerkiksi sulkeutumalla tai haastamalla riitaa Japanille, jotta kansan huomio saadaan muualle.

Kriisin vaikutukset näkyisivät Suomessa asti, koska suurvallan talous on kiinteästi kytköksessä koko maailman talouteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat