Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häviäminen YK:n pääsihteerikilvassa ottaa koville Bulgariassa – oppositio vaatii hallituksen eroa

Bulgaria vaihtoi ehdokastaan turhaan loppumetreillä.

Ulkomaat
 
LEONHARD FOEGER / REUTERS
Bulgarian pääministeri Boiko Borisov vaihtoi ehdokastaan YK:n pääsihteeriksi viime tipassa.
Bulgarian pääministeri Boiko Borisov vaihtoi ehdokastaan YK:n pääsihteeriksi viime tipassa. Kuva: LEONHARD FOEGER / REUTERS

Bulgarian parlamentin istunto peruttiin perjantaina, koska hallitus ja pääoppositiopuolue ajautuivat niin pahoihin riitoihin YK:n pääsihteerivalinnan takia. Uutissivusto Balkan Insight kertoo, että opposition sosialistit vaativat hallituksen eroa.

Taustalla on Bulgarian hallituksen tukeman ehdokkaan vaihtaminen YK:n pääsihteerikilvassa, joka on käytännössä ratkennut portugalilaisen António Guterresin voittoon.

Bulgarian pääministeri Boiko Borisov tuki YK:n pääsihteeriksi alun perin Unescon bulgarialaista johtajaa Irina Bokovaa, mutta hän veti tukensa tältä ja vaihtoi ehdokkaakseen EU-komission bulgarialaisen varapuheenjohtajan Kristalina Georgievan.

Georgievaa pidettiin uskottavana haastajana Guterresille, mutta hän menestyi YK:n turvallisuusneuvoston ratkaisevassa koeäänestyksessä Bokovaa huonommin.

YK:n pääsihteeriksi arveltiin etukäteen olevan tilausta itäeurooppalaiselle tai naispuoliselle ehdokkaalle. Turvallisuusneuvoston yksimielinen valinta osui kuitenkin länsieurooppalaiseen mieheen. Guterres on toiminut Portugalin pääministerinä vuosina 1995–2002 ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtajana vuosina 2005–2015.

Guterresin valinta vaatii vielä YK:n yleiskokouksen hyväksymisen, jota odotetaan lokakuun aikana, mutta sitä pidetään muotoseikkana. Yleiskokous ei ole koskaan jättänyt nimittämättä pääsihteeriksi turvallisuusneuvoston suosittelemaa ehdokasta.

Nikolai Jakobsen
Bulgarian hallitus tuki YK:n pääsihteeriksi ensin Unescon johtajaa Irina Bokovaa.
Bulgarian hallitus tuki YK:n pääsihteeriksi ensin Unescon johtajaa Irina Bokovaa.
FRANCOIS LENOIR / REUTERS
Bulgarian hallitus siirsi tukensa EU-komission varapuheenjohtajalle Kristalina Georgievalle.
Bulgarian hallitus siirsi tukensa EU-komission varapuheenjohtajalle Kristalina Georgievalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat