Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kourimiskohu kasvattaa republikaanien halua korvata Trump toisella ehdokkaalla – näin se voisi vielä olla mahdollista

Trumpin pitäisi käytännössä kuolla tai sairastua virkakyvyttömäksi, mutta muitakin teoreettisia vaihtoehtoja on.

Ulkomaat
 

Arvovaltaisten republikaanivaikuttajien joukkopako Donald Trumpin tukijoukoista lietsoo pohdintoja siitä, voiko puolue mahdollisesti vielä vaihtaa ehdokastaan, kun Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa 30 päivää.

Tuskin voi, vastaavat asiantuntijat.

Republikaanien kansallinen komitea eli puoluehallitus kokoontui perjantai-iltana pohtimaan keinoa Trumpin syrjäyttämiseksi mutta ei keksinyt sellaista, uutisoi sanomalehti The Guardian.

Republikaanipuolueen omien sääntöjen nojalla Trumpin pitäisi käytännössä kuolla tai sairastua virkakyvyttömäksi, arvioi sanomalehti The New York Times.

Sanomalehti The Washington Post kuitenkin selvitti, että teoriassa ehdokkaan voisi vaihtaa kahdella muullakin tavalla, joskin ne molemmat ovat hyvin epätodennäköisiä ja tulkinnallisesti hankalia.

(Uutinen jatkuu video alla)

Ensimmäinen tapa on, että kourimispuheista perjantaina käräytetty Trump luopuu itse leikistä. Lauantaina Trump vakuutti kohun keskellä, että ei missään tapauksessa tee niin.

Jos Trump kuitenkin syystä tai toisesta päättäisi vetäytyä, republikaanien kansallinen komitea kokoontuisi valitsemaan uuden ehdokkaan. Se ei välttämättä olisi nykyinen varapresidenttiehdokas Mike Pence.

Vaihtamista mutkistaisi, että äänestyslippuihin on jo painettu Trumpin ja Pencen nimet ja sadattuhannet ihmiset ovat ehtineet äänestää ennakkoon. Republikaanipuolueen pitäisi hakea oikeusteitse lupaa äänestyslippujen muuttamiseen ja annettujen äänien hylkäämiseen tai siirtämiseen Trumpin korvaajan eduksi, mikä voisi osoittautua mahdottomaksi.

”Tuomioistuimet ovat uskoakseni usein valmiita myöhäistämään takarajoja hieman ennen äänestyksen alkamista, mutta nyt olemme jo ylittäneet sen rajan”, äänestyslakeihin perehtynyt oikeustieteiden professori Rick Hasen sanoo The Washington Postille.

Demokraatit myös varmasti lähtisivät oikeuteen vastustamaan muutosaikeita.

Toinen tapa selittyy vaalijärjestelmän tarjoamalla mahdollisuudella. Vaalit ovat epäsuorat, ja Trumpin taakseen saamat osavaltioiden valitsijamiehet voisivat ainakin teoriassa äänestää lopulta toisin kuin kansa.

Monessa osavaltiossa laki sitoo valitsijamiehiä äänestämään kansan päätöksen mukaisesti, mutta kaavasta poikkeamisen seurauksia olisi vaikea ennustaa.

Valitsijamiehet ovat kapinoineet ennenkin vuoden 1876 presidentinvaaleissa, mikä ajoi maan perustuslaillisen kriisin partaalle, kertoo vaalilakien asiantuntija Edward Foley Ohion osavaltionyliopistosta The Washington Postille.

Jos yksikään ehdokas ei saisi enemmistöä valitsijamiesten äänistä, presidentin valinta siirtyisi The Washington Postin mukaan edustajainhuoneen eli Yhdysvaltain kongressin alahuoneen ratkaistavaksi.

Jos Trump korvattaisiin toisella ehdokkaalla, joka saisi enemmistön valitsijamiesten äänistä, mutta syntyisi kiista vaalien sujumisen muotoseikoista, ratkaisua pitäisi hakea kongressin kummastakin kamarista eli edustajainhuoneen lisäksi senaatista.

The New York Times huomauttaa, että republikaanien sisäisissä säännöissä ehdokkaan vaihtamisen edellytyksenä mainitaan ”muulla tavalla” ajautuminen virkakyvyttömäksi, mikä jättää varaa tulkinnalle.

Oikeusoppineiden ylivoimainen enemmistö kuitenkin katsoo, että tulkintaa ei mitenkään voi venyttää niin paljon, että minkäänlaiset kohut suuruusluokastaan riippumatta riittäisivät perusteeksi Trumpin syrjäyttämiseen.

Hillary Clinton ja Trump kohtaavat toisensa toisessa suuressa vaaliväittelyssä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 4 Suomen aikaa.

HS:n sivuilla ja sovelluksessa näet suorana sekä itse väittelyn että sen jälkipuinnin.

Lue myös HS:n yhteenveto paljastusvideon aiheuttamasta kohusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat