Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore kysely paljastaa eurooppalaisten EU- ja ihmisoikeus­näkemyksiä – puolet suomalaisista maahanmuuttoa vastaan

Suomessa ”autoritaarisen populistisia” ajatuksia oli 50 prosentilla aikuisista. Autoritaarisen populismin kannattajiksi laskettiin ihmiset, joilla oli maahanmuutto-, ihmisoikeus- ja EU-vastaisia näkemyksiä.

Ulkomaat
 
LUKE MACGREGOR / Reuters
Brexitin ja EU:n kannattajat kohtasivat Lontoossa syyskuussa.
Brexitin ja EU:n kannattajat kohtasivat Lontoossa syyskuussa. Kuva: LUKE MACGREGOR / Reuters

Kahdentoista eurooppalaisvaltion täysi-ikäisistä kansalaisista lähes puolet vastustaa maahanmuuttoa, paljastaa tuore kysely.

YouGov-markkinatutkimusyhtiön uuden tutkimuksen aineistoon ennakkoon perehtynyt Buzzfeed-sivusto kertoo, että esimerkiksi Suomessa ”autoritaarisen populistisia” ajatuksia oli 50 prosentilla aikuisista.

Autoritaarisen populismin kannattajiksi laskettiin ihmiset, joilla oli maahanmuutto-, ihmisoikeus- ja EU-vastaisia näkemyksiä. Lisäksi heillä oli vahvoja mielipiteitä ulkopolitiikasta.

Suomessa tähän ryhmään kuuluvista 31 prosenttia oli yli 60-vuotiaita ja 12 prosenttia 18–29-vuotiaita. Enemmistö eli 59 prosenttia oli miehiä.

Kyselyssä oli Suomen lisäksi mukana Britannia, Ranska, Saksa, Ruotsi, Tanska, Portugali, Italia, Espanja, Romania ja Puola.

Eniten ”autoritaaripopulisteja” oli Romaniassa (83 prosenttia) ja Puolassa (78 prosenttia). Puolaa hallitsee kansallismielinen ja äärikonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue, joka sai murskavoiton 2015 vaaleissa.

Laki ja oikeus ei halua Puolaan pakolaisia ja on saanut EU:n varpailleen myös uudistuksillaan, jotka kyseenalaistavat perustuslakituomioistuimen ja median riippumattomuuden. Puolue on kuitenkin periaatteessa EU-myönteinen, koska se tietää Puolan hyötyvän paljon unionin jäsenyydestä.

Brexit-äänestyksen jälkeisessä Britanniassa autoritaarisen populistisia näkemyksiä oli 48 prosentilla aikuisista.

Populistisen ja EU-kriittisen Ukip-puolueen puheenjohtajana toimineen brittipoliitikko Nigel Faragen mielestä tulokset olivat ennalta-arvattavia ja ilmiselviä.

”Se, mitä nyt tapahtuu ympäri Eurooppaa, ei ole mikään yllätys”, Farage sanoo Buzzfeedille.

”Brexit oli vasta alkua.”

Pienin osuus autoritaaripopulisteja oli Saksassa, 18 prosenttia. Buzzfeedin haastattelemien analyytikkojen mielestä luku on kuitenkin yllättävän suuri, kun ottaa huomioon äärioikeiston roolin maan historiassa.

YouGovin politiikan tutkimuksen päällikkö Joe Twyman arvioi, että kyselyn tulokset osoittavat, että vanhan ajan vastakkainasettelu oikeiston ja vasemmiston välillä on muuttunut aiempaa monimutkaisemmaksi.

”Sen on korvannut mutkikkaampi ja vivahteikkaampi sekoitus poliittisia ryhmiä, joilla on vakavia seurauksia politiikalle Euroopassa”, Twyman sanoo Buzzfeedille.

”Mikä tahansa poliittinen puolue tai liike, joka osaa vedota autoritaarisen populistisesti ajatteleviin ihmisiin, voi hyötyä siitä valtavasti vaaleissa.”

Kyselyyn osallistui Britanniassa 1 711 ihmistä ja muissa maissa vähintään tuhat kussakin. Kysely toteutettiin tämän vuoden elo–syyskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat