Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkökulma: Katalonian uhmakkuus jätti Espanjan muut itsenäisyysliikkeet varjoonsa – Baskimaan kansallismielisten kannatus on tukevasti lähes 60 prosenttia

Mitä kauemmas Madridista matkustaa, sitä varmemmin törmää alueelliseen nationalismiin, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula.

Ulkomaat
 
Tommi Hannula Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Madrid sijaitsee likimain Espanjan maantieteellisessä keskipisteessä. Mitä kauemmas pääkaupungista matkustaa, sitä varmemmin törmää alueelliseen kansallismielisyyteen.

Esimerkiksi baskien, galicialaisten ja katalonialaisten nykymallisen nationalismin juuret ovat siellä missä suomalaistenkin: kansallisromantiikan Euroopan-laajuisessa heräämisessä 1800-luvulla.

Espanja on aina ollut kulttuurisesti monitahoinen, mutta alueelliset identiteetit ovat puhjenneet uuteen kukkaan viime vuosikymmeninä, kun maahan lakattiin ajamasta yhtenäiskulttuuria pakolla.

Etenkin Pohjois-Espanja on täynnä alueellisia kieliä, joiden puhujamäärät vaihtelevat kymmenistätuhansista miljooniin, mutta niiden käyttäminen virallisissa yhteyksissä oli kiellettyä ennen diktaattori Francisco Francon kuolemaa vuonna 1975.

Kieli on kansallisen identiteetin tyypillisimpiä määrittäjiä. Siksi ei ole sattumaa, että kolmella separatistisimmalla itsehallintoalueella puhutaan kolmea elinvoimaisinta vähemmistökieltä. Kieliä tilastoivan Ethnologue-julkaisun mukaan katalaania puhuu 9,2 miljoonaa ihmistä, galician kieltä eli galegoa 2,3 miljoonaa ja baskia runsaat puoli miljoonaa.

Galiciassa separatistien kannatus on tosin romahtanut vuosituhannen vaihteesta, ja baskien itsenäisyysliikkeen huomioarvo on hiipunut terroristijärjestö Etan laskettua aseensa vuonna 2011.

Kaikkein vahvin itsenäisyysliike on Kataloniassa, jossa separatisteilla ei ole väkivaltaista historiaa. Viime torstaina alueparlamentti päätti järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä syksyllä 2017.

Katalonialaisten uhmakkuus on jättänyt varjoonsa sen, että Baskimaassa nationalistit ovat saaneet lähes 60 prosenttia äänistä kaksissa peräkkäisissä aluevaaleissa, viimeksi kaksi viikkoa sitten.

Päättyneellä vaalikaudella separatismi kupli pinnan alla, koska aluehallituksen ainoa puolue, Baskien kansallispuolue EAJ-PNV teki yhteistyötä Espanjan yhtenäisyyttä vaalivan sosialistipuolueen kanssa. Syyskuun vaaleissa sosialistit kärsivät kuitenkin tappion. Keskustaoikeistolainen, maltillisen kansallismielinen EAJ-PNV saattaa vaihtaa kumppanikseen avoimen separatistisen vasemmistopuolueen EH Bildun, mikäli ne vain pääsevät yli erimielisyyksistään talouspolitiikassa.

Valtapuolueen koordinaatiojohtaja Mikel Burzako arvioi International Business Timesin haastattelussa, että kansanäänestys itsenäisyydestä voi nousta asialistalle jo alkavalla hallituskaudella.

Tänä vuonna tehtyjen kyselyjen mukaan Baskimaan asukkaista 24 prosenttia haluaisi itsenäistyä ja 63 prosenttia ei, kun Kataloniassa itsenäisyyttä kannattaa 48 prosenttia ja 42 prosenttia ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat