Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat ja Norja keskustelevat Yhdysvaltojen joukkojen ajoittaisesta sijoittamisesta Norjaan – ”Emme puhu tukikohdasta”

Ministeriön mukaan kyse voisi olla jonkinlaisesta kiertävästä järjestelystä ja lähinnä lisäharjoittelusta ja siihen liittyvistä toiminnoista. Sen sijaan joukkojen pysyvä sijoittaminen Norjaan ei ole harkinnassa.

Ulkomaat
 
Kalle Koponen / HS
Yhdysvaltojen merijalkaväen uiva AAV-7 rynnäkkövaunu rymisteli rantaan maaliskuussa Namsoksessa Norjassa. Yhdysvaltalaiset osallistuivat Norjassa suureen Cold Response 2016 -talvisotaharjoitukseen.
Yhdysvaltojen merijalkaväen uiva AAV-7 rynnäkkövaunu rymisteli rantaan maaliskuussa Namsoksessa Norjassa. Yhdysvaltalaiset osallistuivat Norjassa suureen Cold Response 2016 -talvisotaharjoitukseen. Kuva: Kalle Koponen / HS

Tukholma

Norja ja Yhdysvallat käyvät keskusteluja Yhdysvaltojen joukkojen ajoittaisesta sijoittamisesta Nato-maa Norjaan. Asian vahvisti Norjan puolustusministeriö uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Ministeriön mukaan kyse voisi olla jonkinlaisesta kiertävästä järjestelystä ja lähinnä lisäharjoittelusta ja siihen liittyvistä toiminnoista. Sen sijaan joukkojen pysyvä sijoittaminen Norjaan ei ole harkinnassa.

”Emme puhu nyt joukkojen pysyvästä sijoittamisesta. Emme puhu Yhdysvaltojen tukikohdasta”, sanoo ministeriön edustaja Ann Kristin Salbuvik HS:lle.

Asiaa on hänen mukaansa valmisteltu vasta alustavasti virkamiestasolla, eikä yksityiskohtia siksi haluta kommentoida tämän tarkemmin. Salbuvikin mukaan ajatusta läntisten joukkojen läsnäolosta entistä tiiviimmin pidetään kuitenkin ministeriössä hyvin tervetulleena.

Norjalainen lehti Adresseavisen kertoi aiemmin maanantaina, että Yhdysvallat haluaisi sijoittaa 300 merivoimien sotilasta Vaernesiin, joka sijaitsee Trondheimin lähistöllä, noin 1 500 kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Ministeriö ei vahvista tarkasti juuri tätä suunnitelmaa.

Puolustusministeri Ine Eriksen Søreiden sanoi lehdelle, että keskusteluja eri vaihtoehdoista käydään. Kyse on Yhdysvaltojen aloitteesta.

”Työ on käynnissä, mutta aloitetta ei ole vielä käsitelty poliittisesti puolustusministeriössä, joten meillä ei ole tarkempia vastauksia tällä hetkellä. Mahdolliset konkreettisen ehdotukset käsitellään luonnollisesti hallituksessa ja parlamentissa tavalliseen tapaan”, hän sanoi Adresseavisenille.

Norja on yksi sotilasliitto Naton perustajajäsenistä. Sillä on noin 200 kilometrin raja Venäjän kanssa.

Jo tällä hetkellä Yhdysvalloilla on kalustoa sijoitettuna Norjaan ja Nato-joukot harjoittelevat tiiviisti Norjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat