Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisesta vaaliväittelystä tuli mutapaini

Donald Trump uhkasi heittää Hillary Clintonin vankilaan ja syytti Bill Clintonia naisten hyväksikäytöstä.

Ulkomaat
 
Analyysi vaaliväittelystä: Jälleen yksi pohjanoteeraus
Analyysi vaaliväittelystä: Jälleen yksi pohjanoteeraus
Bisnesverkosto AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja ulkomaantoimittaja Petja Pelli analysoivat Hillary Clintonin ja Donald Trumin toista vaaliväittelyä.

Trumpin ja Clintonin haasteet

 

Mitä Clintonin täytyy tehdä voittaakseen?

 Clinton johtaa mielipidemittauksia. Siksi hänen ei kannata hyökätä, vaan vahvistaa mielikuvaa siitä, että olisi Yhdysvaltain presidentiksi se vastuullisempi vaihtoehto.

 Clintonin pitää varmistaa, että selvä enemmistö naisista pysyy hänen takanaan. Se kompensoi vajetta, joka Clintonilla on miesäänestäjien keskuudessa.

 Clintonin on onnistuttava innostamaan nuoret ja vähemmistöt uurnille. Demokraatteja on enemmän kuin republikaaneja, mutta he ovat laiskempia äänestämään.

 

Mitä Trumpin täytyy tehdä voittaakseen?

 Kääntääkseen asetelman edukseen Trumpin pitäisi saada lisää kannattajia joko poliittisesta keskustasta tai niistä ihmisistä, jotka eivät yleensä äänestä. Sunnuntain väittelyssä hän valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

 Amerikkalaiset kaipaavat muutosta ja Trump tarjoaa sitä. Hänen pitäisi kuitenkin vakuuttaa äänestäjät siitä, ettei hän ole holtiton.

 Trumpin pitäisi saada viimeisen kuukauden aikana lisää naisia, latinoja ja mustia taakseen. Ilman heidän tukeaan hän häviää.

St. Louis

Koskaan aiemmin presidenttiehdokkaat eivät ole kieltäytyneet kättelemästä toisiaan. Koskaan aiemmin yksi ehdokas ei ole uhannut heittää toista vankilaan. Eikä koskaan aiemmin ehdokas ole hyökännyt toisen puolison kimppuun niin kovaa kuin nyt.

Säädyllisyyden aika on ohi, tiivisti The Wall Street Journal -lehti Yhdysvaltain presidentinvaalien toisen vaaliväittelyn St. Louisissa varhain maanantaina Suomen aikaa.

Heti väittelyn aluksi sadat toimittajat vetivät yhtä aikaa henkeä väittelypaikan lehdistökeskuksessa. Republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton tulivat lavalle, tervehtivät yleisöä – eivätkä kätelleet. Tämä kertoi, miten hyisiksi heidän välinsä ovat muuttuneet.

Väittely meni nopeasti synkäksi. Trumpin kampanja oli viikonlopun kriisissä, kun julkisuuteen tuli vanha video, jossa Trump rehenteli voivansa ”kouria naisia pillusta”. Pelastaakseen kampanjansa Trump lähti leuka pystyssä hyökkäyslinjalle.

”Jos minusta tulee presidentti, aion nimittää erityissyyttäjän tutkimaan sinua”, Trump uhkasi Clintonia viitaten tämän ulkoministeriaikaisiin sähköposteihin.

Clintonin mukaan on onnekasta, ettei Trumpin luonteella varustettu ihminen ole päättämässä Yhdysvaltain laeista.

”Niin, koska silloin sinä olisit vankilassa”, Trump vastasi.

Kun Trumpilta kysyttiin kourintavideosta, hän toisti sen olleen miesten ”pukuhuonepuhetta” ja siirsi keskustelun nopeasti siihen, että Yhdysvalloilla on ”pahempiakin ongelmia”, kuten äärijärjestö Isis, joka ”katkoo kauloja”.

Kun toimittaja kysyi Trumpilta, eikö tämä ymmärtänyt kourimispuheidensa kuvailevan seksuaalista ahdistelua, Trump hyökkäsi eturivissä istuvaa presidentti Bill Clintonia vastaan.

Trump oli kutsunut väittelyn yleisöön kolme naista, jotka syyttivät presidentti Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta 1990-luvulla. Naisten syytöksille ei löydetty todisteita. Trump piti naisten kanssa yhteisen tiedotustilaisuuden juuri ennen väittelyn alkua.

”Minun puheeni olivat puheita, Bill Clintonin teot olivat tekoja. Meillä ei ole koskaan ollut poliitikkoa, joka on käyttänyt naisia hyväkseen kuten Bill Clinton”, Trump sanoi.

”Hillary Clinton on syyttänyt näitä samoja naisia säälittä. Hänen pitäisi hävetä.”

Clinton vastasi lainaamalla Michelle Obaman sanoja: ”Kun toiset menevät riman alta, me ylitämme sen.”

Toinen vaaliväittely oli muutenkin aggressiivisempi kuin ensimmäinen, koska Trumpilla oli kampanja pelastettavana. Hän puhui Clintonin päälle ja nimitti tätä valehtelijaksi ja jopa paholaiseksi. Hänen puheissaan toistuivat sanat ”katastrofi” Yhdysvaltain taloudesta, Lähi-idän tilanteesta ja Clintonin urasta.

Trump oli vahvimmillaan toistellessaan sitä, että Clintonilla on ollut ”30 vuotta” aikaa korjata asiat. ”Hän vain puhuu, mutta ei tee mitään”, Trump sanoi. ”Mikään ei muutu.”

Trumpin kampanjastrategia on muuttunut. Ensimmäisessä väittelyssä hän yritti vedota poliittiseen keskustaan. Nyt hän puhui taas vihaisille ydinkannattajilleen. Trump toivoo ilmeisesti kokoavansa tarpeeksi suuren joukon republikaaneja Clintoneita kohtaan tunnetun inhon avulla.

Trump koki kuitenkin maanantaina jälleen uuden takaiskun, kun republikaanien puheenjohtaja ja edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ilmoitti lopettavansa Trumpin puolesta kampanjoinnin. Hän kehotti kongressin republikaaneja keskittymään omiin kampanjoihinsa, koska ei ole varmaa, auttaako vai haittaako Trumpin tukeminen näitä.

Clinton johtaa mielipidemittauksia, joten hän pelasi varman päälle. Trumpin hyökkäykset taisivat kuitenkin tuntua, sillä Clinton ei esiintynyt yhtä itsevarmasti kuin viime kerralla. Parhaimmillaan Clinton oli väittelyn alkupuolella, kun hän yritti tarjota myönteisen vaihtoehdon Trumpille. Hän puolusti rauhallisesti esimerkiksi moniarvoista Amerikkaa, jossa on tilaa kaikille etnisille ryhmille ja uskonnoille.

Kun toimittajat kysyivät, miksi Clinton kutsui osaa Trumpin kannattajista ”säälittäviksi”, Clinton väitti puhuneensa Trumpin mielipiteistä.

Trump sanoutui irti varapresidenttiehdokas Mike Pencen puheista, joiden mukaan Yhdysvaltain täytyisi käyttää voimaa Syyrian siviilien auttamiseksi. Trumpin mukaan tärkeintä on Isisin lyöminen. Jos Venäjä ja Syyrian diktaattori auttavat Yhdysvaltoja siinä, se sopii Trumpille.

Clinton vihjaili, että Venäjä yrittää vetää mattoa hänen kampanjansa alta. Hän viittasi Yhdysvaltain hallituksen tietoihin, joiden mukaan venäläishakkerit ovat murtautuneet Yhdysvaltain vaalijärjestelmään. ”Sanonpa vaan, että Venäjä ei halua ainakaan minun voittavan”, Clinton sanoi.

Ainoa valonpilkahdus nähtiin lopuksi, kun ehdokkaita pyydettiin löytämään toisistaan myönteinen piirre. Clinton kehui Trumpin aikuisia lapsia. Trump vastasi, että Clinton ei luovuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat