Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etiopiaan julistettiin poikkeustila – Suomessa opiskelleen pääministerin hallintoa syytetään mielipiteiden tukahduttamisesta

Levottomuuksissa on hyökätty ulkomaisia yrityksiä kohtaan. Myös Suomen kehityshankkeeseen liittyvä toimisto tärveltiin. Kehitysyhteistyö jatkuu kuitenkin toistaiseksi entiseen tapaan, sanoo Suomen suurlähettiläs HS:lle.

Ulkomaat
 
TIKSA NEGERI / Reuters
Oromo-kansan mielenosoittajat huusivat hallituksenvastaisia iskulauseita Bishoftun kaupungissa Oromian osavaltiossa Etiopiassa viime viikolla.
Oromo-kansan mielenosoittajat huusivat hallituksenvastaisia iskulauseita Bishoftun kaupungissa Oromian osavaltiossa Etiopiassa viime viikolla. Kuva: TIKSA NEGERI / Reuters
Fakta

Afrikan suurmaassa on nopea talouskasvu

 Etiopiassa on noin 95–100 miljoonaa asukasta. Se on Nigerian jälkeen Afrikan toiseksi runsasväkisin maa.

 Maailmanpankki sanoo Etiopian kansantalouden kasvaneen yli 10 prosenttia vuodessa noin kymmenen viime vuoden ajan. Kasvuvauhti on maailman huippua.

 Etiopia on vuosia ollut yksi eniten kehitysapua saaneita maita maailmassa. Myös Suomi tukee sitä.

 Etiopia on saavuttanut monia YK:n kehitystavoitteita, kuten puolittanut lapsikuolleisuuden, parantanut vedensaantia ja koulutukseen pääsyä ja vähentänyt rajusti köyhyyttä.

 Oppositio syyttää Etiopian hallitusta kansalaisvapauksien tukahduttamisesta.

Etiopian hallitus on julistanut maanlaajuisen poikkeustilan puoleksi vuodeksi. Koillis-Afrikan suurmaassa ei ole nähty poikkeustilaa nykyisen hallintotavan aikana yli 25 vuoteen.

Poikkeustila julistettiin sunnuntaina kuukausia jatkuneiden hallituksenvastaisten levottomuuksien seurauksena. Ainakin 500 ihmistä on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuollut mielenosoituksiin liittyneissä väkivaltaisuuksissa.

Kuohunnan taustalla on etnisten ryhmien jännitteitä ja tyytymättömyyttä hallituksen autoritäärisiin otteisiin.

”Me laitamme kansalaisten turvallisuuden etusijalle”, sanoi pääministeri Hailemariam Desalegn julistaessaan poikkeustilan.

Pääministeri on suomalaisillekin tuttu sillä, hän suoritti vesitekniikan tutkinnon Tampereen teknillisessä korkeakoulussa 1990-luvun alussa.

Levottomuuksissa on hyökätty muun muassa yrityksiä, virastoja ja valtion infrastruktuuria vastaan. Kohteena on ollut myös ulkomaalaisomisteisia yrityksiä, joita mielenosoittajat pitävät hallituksen tukijoina.

Pääkaupunki Addis Abeban läheisyydessä on hyökätty esimerkiksi tekstiili-, sementti- ja pullovesitehtaisiin. Pääministeri Hailemariamin mukaan poikkeustilalla halutaan myös lopettaa omaisuuden tuhoaminen.

”Poikkeustilan julistaminen kertoo siitä, että hallitus myöntää nyt tilanteen olevan vakava. Vanhat keinot eivät heidän mielestään riitä levottomuuksien hillitsemiseksi”, sanoo Suomen Etiopian-suurlähettiläs Helena Airaksinen HS:lle Addis Abebasta.

Poikkeustila antaa ensitietojen mukaan viranomaisille oikeuden tehdä kotietsintöjä sekä pysäyttää, etsiä ja pidättää ihmisiä ilman oikeuden päätöstä. Uudet määräykset myös kieltävät ”kaaokseen yllyttävän” materiaalin levittämisen.

Määräysten rikkomisesta voi seurata jopa viiden vuoden vankeus, viranomaiset kertoivat uutistoimistojen mukaan.

Väkivaltaisuuksista suurin osa on tapahtunut suuressa Oromian osavaltiossa, jonka asukkaista valtaosa kuuluu oromo-kansaan. Oromot ovat pitkään kokeneet olevansa Etiopian politiikassa alistetussa asemassa siitä huolimatta, että he muodostavat noin 60 prosenttia väestöstä.

Nykyhallituksen jäsenistä huomattava osa kuuluu tigre-kansaan, joka on yksi monista vähemmistöistä.

Viime vuoden parlamenttivaaleissa oppositiopuolueet eivät saaneet yhtään kansanedustajaa.

Oromo-kansan protesti sai julkisuutta myös Rio de Janeiron olympialaisissa elokuussa, kun etiopialainen

kestävyysjuoksija Feyisa Lilesa teki maaliviivalla oromo-kansan käyttämän vastarinnan merkin.

Viime viikolla oromojen uskonnollisen juhla päättyi tragediaan, kun poliisi levitti kyynelkaasua mielenosoittajien pariin ja seuranneessa kaaoksessa yli 50 ihmistä tallautui kuoliaaksi.

Keskushallitus on lähettänyt Oromiaan lisää sotilaita ja turvallisuusjoukkoja.

Mielenosoittajat syyttävät hallitusta vallan kahmimisesta ja epädemokraattisista otteista. Etiopia on yhdistänyt nopean talouskasvun ja kovaotteisen hallinnon Kiinan tyyliin, kerrottiin HS:n reportaasissa viime vuonna.

Ulkomaiset investoinnit ovat vauhdittaneet Etiopian talouskasvun kymmenen prosentin tuntumaan, eli yhdeksi maailman nopeimmista.

”Talouspolitiikka on perustunut siihen, että tulee paljon investointeja. Nyt tilanne on alkanut vaikuttaa siihenkin”, suurlähettiläs Airaksinen sanoo.

Oppositiopoliitikot, toimittajat ja kansalaisjärjestöt ovat pitkään arvostelleet hallitusta lehdistönvapauden ja poliittisten oikeuksien tukahduttamisesta.

Hallitus on viime aikoina rajoittanut internetyhteyksiä estääkseen mielenosoittajia kokoontumasta.

Suurlähettiläs Airaksisen mukaan elämä pääkaupunki Addis Abebassa jatkuu melko normaalisti. Mielenosoittajat ovat viime päivinä tukkineet pääkaupunkiin johtavia teitä.

Oromo-kansan oppositioryhmä syytti hallitusta tilanteen kärjistämisestä poikkeustilalla.

”Nämä ovat rauhanomaisia protestoijia, jotka vaativat, että sotilaat vedetään pois. Tämä voi voimistaa kiukkua”, sanoi oromojen edustaja Mulatu Gemechu uutistoimisto Reutersille.

Lähes 100 miljoonan asukkaan Etiopia on jaettu etnisin perustein yhdeksään osavaltioon. Eri etnisillä on ryhmillä on oma kielensä ja kulttuurinsa.

Etiopia vastaanottaa paljon kehitysapua, myös Suomesta. Talouskasvusta huolimatta suurin osa kansasta elää edelleen köyhyydessä. Suomen kehityshankkeilla on muun muassa järjestetty puhdasta vettä maaseutukyliin.

Yhden Suomen kehityshankkeen toimisto joutui hyökkäyksen ja vahingonteon kohteeksi viime aikojen levottomuuksissa, Airaksinen kertoo. Hankkeet kuitenkin jatkuvat entiseen tapaan.

”Meidän kehitysyhteistyö pyrkii ihmisten voimaannuttamiseen ruohonjuuritasolla. Järjestetään puhdasta vettä, peruskoulutusta ja maaoikeuksia ihmisille. Näitä ei täällä mielletä niinkään hallituksen hankkeiksi”, hän sanoo.

Suurlähettilään mukaan poikkeustilalla ei toistaiseksi ole vaikutusta kehitysyhteistyön jatkoon.

Etiopia on viime vuosina noussut myös entistä suositummaksi matkailumaaksi. Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia erityiseen varovaisuuteen Etiopiassa matkustaessa. Tarpeetonta matkustamista levottomille alueille tulee välttää.

TIKSA NEGERI / Reuters
Auto jäi hiiltyneenä tekstiilitehtaan pihamaalle Sebetan kaupungissa Etiopiassa sen jälkeen, kun protestoijat olivat hyökänneet tehtaaseen viime viikolla.
Auto jäi hiiltyneenä tekstiilitehtaan pihamaalle Sebetan kaupungissa Etiopiassa sen jälkeen, kun protestoijat olivat hyökänneet tehtaaseen viime viikolla.
TIKSA NEGERI / Reuters
Mielenosoittajat tekivät oromo-kansan vastarinnan merkin ristimällä käsivartensa uskonnollisessa juhlassa runsas viikko sitten.
Mielenosoittajat tekivät oromo-kansan vastarinnan merkin ristimällä käsivartensa uskonnollisessa juhlassa runsas viikko sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat