Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaiset nappasivat syyrialaisen terroriepäillyn Saksassa – siitä alkoi kiivas kiittely ja syyttely

Kiinni otettu syyrialaismies suunnitteli mahdollisesti iskua Berliinin lentokentälle. Maanmiehet sitoivat hänet sähköjohdolla ja ilmoittivat poliisille.

Ulkomaat
 
FABRIZIO BENSCH / Reuters
Saksan poliisi teki lauantaina ratsian asuntoon Chemnitzin kaupungissa. Asunnosta löytyi räjähteitä, mutta epäilty syyrialaismies saatiin kiinni vasta maanantaina syyrialaisten maahanmuuttajien avustuksella.
Saksan poliisi teki lauantaina ratsian asuntoon Chemnitzin kaupungissa. Asunnosta löytyi räjähteitä, mutta epäilty syyrialaismies saatiin kiinni vasta maanantaina syyrialaisten maahanmuuttajien avustuksella. Kuva: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Terrori-iskun suunnittelusta epäillään syyrialaista maahanmuuttajaa – ja hänet otti kiinni ryhmä syyrialaisia maahanmuuttajia. Saksa kinastelee nyt, kumpi näistä asioista on merkittävämpi.

Poliisi kertoi maanantaina ottaneensa kiinni syyrialaisen Jaber al-Bakrin, jota epäillään suuren terrori-iskun valmistelusta. Saksan tiedustelupalvelun mukaan al-Bakr mahdollisesti suunnitteli iskua Berliinin lentokentälle. Hänen epäillään saaneensa innoituksena ääri-islamilaiselta terroristijärjestöltä Isisiltä.

Myöhemmin maanantaina kävi kuitenkin ilmi, että itse asiassa etsintäkuulutetun al-Bakrin otti kiinni kolme syyrialaista miestä. Al-Bakr oli pakomatkallaan mennyt Leipzigiin, jossa hän oli pyytänyt yösijaa syyrialaisilta miehiltä. Miehet veivät al-Bakrin asuntoonsa ja sitoivat hänet sähköjohdolla. Yksi miehistä meni poliisiasemalle ja näytti kuvia kännykästään.

”Hän sanoi, että hänen kämppäkaverinsa olivat jo taltuttaneet al-Bakrin ja sitoneet hänet, ja että meidän pitäisi tulla hänen asunnolleen”, poliisi kertoi.

Yksi syyrialaismiehistä kertoi RTL-kanavalle maanantaina, että he olivat tunnistaneet al-Bakrin terroriepäillyksi poliisin tiedonannosta.

”Olin raivoissani hänelle. En voi hyväksyä tällaista. Varsinkaan täällä Saksassa, maassa joka on avannut ovensa meille”, sanoi mies, josta RTL käytti nimeä Mohamed A.

Parin viime päivän tapahtumat nostivat Saksassa jälleen esiin jakolinjat suhtautumisessa pakolaisiin. Noin miljoonaan pakolaisen ja siirtolaisen tulo viime vuonna on nostanut arvostelua liittokansleri Angela Merkelin politiikkaa kohtaan.

”Annamme tunnustusta ja olemme kiitollisia syyrialaiselle miehelle, joka kertoi poliisille ja auttoi pidättämään hänet”, sanoi Merkelin tiedottaja Ulrike Demmer.

Poliisijärjestön apulaisjohtaja Sebastian Fiedler sanoi tapauksen osoittavan, että ”kaikkia pakolaisia ei pidä laittaa epäilyksen alle”.

Sosiaalisessa mediassa asialla piikiteltiin maahanmuuttokriitikoita.

”Ulkomaalaiset vievät poliisin työt” kirjoitti käyttäjänimi Kraftklub Twitterissä.

Samaan aikaan viranomaiset kertoivat, että al-Bakria epäillään vakavan terrori-iskun yrityksestä. Hänen asunnostaan Chemnitzistä löydettiin viikonloppuna 1,5 kiloa lähes käyttövalmista vaarallista räjähdettä. Poliisin mukaan kyse on ilmeisesti samanlaisesta TAPT-räjähteestä, jota käytettiin Pariisin ja Brysselin terrori-iskuissa. Chemnitzin ratsiassa otettiin kiinni kaksi muuta syyrialaista.

Viranomaiset myös vahvistivat, että epäilty al-Bakr oli tullut Saksaan pakolaisena helmikuussa vuonna 2015 ja saanut väliaikaisen turvapaikan neljä kuukautta myöhemmin.

Sosiaalisessa mediassa äärioikeistolaiset yleistivät terroriepäillyn esimerkiksi muistakin pakolaisista.

”Merkelin häpeälista kasvaa”, kirjoitti äärioikeistolaisen Alternative für Deutschland -puolueen Berliinin-osasto Twiterissä. Viesti viittasi muihin tapauksiin, joissa maahanmuuttajia epäillään rikoksista.

Saksan viranomaiset ovat todenneet, että turvapaikanhakijoiden joukossa maahan on voinut saapua jihadisteja. Viranomaiset ovat kuitenkin korostaneet, ettei yksittäisten ihmisten perusteella pidä leimata kaikkia.

Saksa on toistaiseksi välttynyt Pariisin tai Brysselin iskujen kaltaiselta suurelta jihadistiselta terrorihyökkäykseltä. Viime kesänä huolta kuitenkin kasvattivat kaksi pienempää hyökkäystä, joissa epäillään yhteyttä Isisiin.

Saksan tiedustelupalvelu kertoi maanantaina saaneensa tietoa, että Isis mahdollisesti juonii terrori-iskua Saksan liikennekeskuksia vastaan. Nyt tutkinnassa selvitetään muun muassa liittyikö kiinniotettu al-Bakr tähän suunnitelmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat