Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mentolisavukkeen hidas kuolema – Tupakanpuolustajat tukkivat lobbauksellaan Sampo Terhon postilaatikon, mutta laki syntyi silti

Historian lobatuimmaksi EU-direktiiviksi kutsuttu tupakkatuotedirektiivi pantiin idulle jo vuonna 2007. HS selvitti, miten EU uudisti komission, parlamentin ja jäsenmaiden kolmiodraamassa lainsäädäntöohjeen, johon Suomenkin uusi tupakkalaki nojaa. Esimerkiksi mentoli makuna kielletään siirtymäajan jälkeen vuonna 2020.

Ulkomaat
 
gemena communication
Tupakkatuotedirektiivi syntyi komission, parlamentin ja jäsenmaiden kolmiodraamassa.
Tupakkatuotedirektiivi syntyi komission, parlamentin ja jäsenmaiden kolmiodraamassa. Kuva: gemena communication
Fakta

Kolmen kauppaa

 EU:n lainsäädäntökoneistossa on kolme päätoimijaa: lainsäädäntöehdotuksia tekevä komissio sekä lakeja käsittelevät ja hyväksyvät 751 jäsenen parlamentti ja 28 jäsenmaata edustava neuvosto.

 Lainsäädännön keskeisimmät välineet ovat asetukset, direktiivit ja päätökset. Asetukset tulevat voimaan sellaisinaan. Päätökset ovat sitovia ja koskettavat esimerkiksi yksittäistä jäsenmaata tai yritystä.

 Direktiivit ovat jäsenmaita velvoittavia lainsäädäntöohjeita, joissa täytäntöönpano jää jäsenmaille. Esimerkiksi Suomen tupakkalain kokonaisuudistus pohjautuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin, mutta se sisältää monia lisäyksiä.

 Esimerkkinä: autossa ei saa tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita, ja ensi vuoden alusta parveketupakointia rajoitetaan. Nämä eivät perustu EU:n vaan Suomen tahtoon.

Euroopan unioni

Bryssel. Ensin tuli yksi viesti, sitten toinen. Ja sen jälkeen ihan tulvaksi asti. Joku oli masinoinut massiivisen kampanjan, jolla yritettiin vaikuttaa Sampo Terhoon (ps) ja satoihin muihin Euroopan parlamentin jäseniin.

”Tätä äänestystä edelsi ärsyttävä lobbauskampanja, jossa tavallisia ihmisiä oli valjastettu kirjoittamaan europarlamentaarikoille uudestaan ja uudestaan samansisältöinen viesti, tyyliin ’olen täysikäinen ihminen, joka polttaa mentolitupakkaa’.”

EU-parlamentissa valmistauduttiin syksyllä 2013 täysistuntoäänestykseen, jossa päätettiin parlamentin kannasta EU:n uuteen tupakkatuotedirektiiviin.

Terho ei ole koskaan polttanut eikä halua alaikäisten tupakoivan, mutta hän äänesti direktiiviehdotusta vastaan, toisin kuin parlamentin enemmistö.

”Minun visiooni EU:n tulevaisuudesta ei kuulu se, että unioni nyhtää täysi-ikäisiltä kansalaisilta tupakat pois suusta kuin välituntivalvoja koululaisilta”, Terho perusteli tuolloin blogissaan.

Direktiiviehdotuksen tavoite oli estää erityisesti nuoria tarttumasta tupakkaan. Siihen pyritään kieltämällä makuaineet, kuten mentoli ja karamelli.

Direktiivin näkyvin seuraus on se, että tupakka-askien pinta-alasta 65 prosenttia on oltava šokeeraavia kuvia ja tekstejä sisältäviä varoituksia tupakan tappavuudesta.

Terhon kokema lobbauskampanja ja äänestyspäätös ovat esimerkkejä siitä, millaisista henkilökohtaisten näkemysten, intohimojen ja rahaa vaativan vaikuttamisen mosaiikista EU-lainsäädännöt on leivottu.

Kuten useimmat muutkin direktiivit ja asetukset, tupakkadirektiivi syntyi EU:n yhteispäätösmenettelyssä komission, EU-parlamentin ja jäsenmaita edustavan neuvoston kolmiodraamassa.

Ja siinä triangelissa voi palaa valtavasti aikaa ja tupakkaa. Etenkin tällä kertaa, kun direktiivi oli tupakkajäteille miljardien eurojen kysymys.

EU:n uusi tupakkadirektiivi sai itunsa lakialoitteita antavassa komissiossa vuonna 2007, kun komissio julkaisi ”tupakansavusta vapaata Eurooppaa” peräänkuuluttaneen ”vihreän kirjan”.

Kyseistä mietintöä seurasi julkinen kuuleminen, johon tulvi ennätysmäiset 85 000 vastausta. Jokin siinä löyhkäsi kuin rööki.

”Se oli tupakkateollisuuden masinoima kampanja”, sanoo EU-edustustossa tuolloin työskennellyt sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Sari Vuorinen, joka toimi Suomen neuvottelijana direktiivin sorvaamisessa.

Tupakkajättien lobbarit olivat liikkeellä suurin joukoin. Yksistään Philip Morris International palkkasi asialleen 160 ihmistä, kerrottiin vuonna 2015 julkaistussa British Medical Journalin tutkimuksessa.

Ennen kuin pahasti viivästynyt direktiivi saatiin edes alulle, Brysselissä kohisi. Maltalainen terveyskomissaari John Dalli joutui eroamaan häneen liitettyjen lahjontaepäilyjen vuoksi.

Sari Vuorinen muistaa, että direktiivin muovautuminen oli kovan työn ja sattumienkin summa. Suomalaisilla valmistelijoilla oli valmiit vaikutuskanavat komissioon, ja Suomen kantoja kuunneltiin herkästi.

Parlamentissa raportööriksi eli lakihankkeen päävastuulliseksi valikoitui britti Linda McAvan, jolla on tupakkaan jyrkän kielteinen suhtautuminen.

Euroopan unioni
EU-direktiiviin perustuvan tupakkalain mukaan 65 prosenttia tupakka-askista pitää olla varoituksien peittämää.
EU-direktiiviin perustuvan tupakkalain mukaan 65 prosenttia tupakka-askista pitää olla varoituksien peittämää.

Tupakkavastaiset maat, kuten Suomi, pitivät samanmielisten jäsenmaiden kanssa omia tapaamisiaan. Samanaikaisesti direktiiviin penseästi suhtautuneet kokoustivat keskenään.

Puola, Romania ja tupakkayhtiöt päätyivät myöhemmin haastamaan direktiivin EU:n tuomioistuimeen. Ne hävisivät.

Yksittäisen EU-lainsäädännön kaikkia vaiheita on mahdoton kuvata lehtijutussa. Ohessa on karkea esitys lainsäädännön etenemisestä ensin EU:ssa ja myöhemmin Suomessa, kun direktiivin pohjalta syntyi Suomen tupakkalain kokonaisuudistus.

Kuten huomata saattaa, komission vihreän kirjan julkaisemisesta mentolisavukkeiden lopulliseen kieltoon siirtymäajan jälkeen vuonna 2020 kuluu yhteensä 13 vuotta. Sinä aikana yli kahdeksan miljoonaa eurooppalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Toisaalta, kun vauhtiin päästiin, direktiivi valmistui nopeasti 17 kuukaudessa. EU-lainsäädännöt syntyvät nykyään keskimäärin noin 19 kuukaudessa.

Sari Vuorisen mukaan tärkeää oli, että Suomen tavoin ajatteleva Irlanti oli EU-puheenjohtajamaa, kun direktiivi oli ratkaisevassa vaiheessa.

Tupakanvastaiset maat halusivat runnoa tärkeimmät päätökset läpi ennen Kreikan puheenjohtajuutta. Philip Morris -yhtiö oli avaamassa uutta tupakanjakelukeskusta velkakriisin nujertamaan ja tupakkaa itsekin viljelevään Kreikkaan, minkä pelättiin sotkevan direktiivin etenemisen. Näin varoitti silloisen puheenjohtajamaan Latvian terveysministeri, sydänkirurgi Vytenis Andriukaitis.

Siinä missä direktiivi upotti yhden maltalaiskomissaarin, Andriukaitisille direktiivi oli ponnahduslauta uralla. Hän on nykyinen terveyskomissaari.

Lainsäätämistä ympäröinyt lobbaus oli Sampo Terhon mukaan räikeää ja hyödytöntä.

”Lobbaus oli poikkeuksellisen epäonnistunutta ja toimi täysin itseään vastaan.”

Lobbauksen voikin katsoa epäonnistuneen, koska lopulta syntyi aiempaa tiukempi direktiivi. Mutta ei siinä ihan kaikki.

”Lobbarit saivat aikaan sen, että alkuperäistä esitystä huomattavasti vahvemmat nikotiinipitoiset sähkösavukkeet ja niiden sääntely otettiin direktiiviin ja rinnastetaan tupakkatuotteisiin [eikä lääkkeisiin]”, Sari Vuorinen sanoo.

British Medical Journaliin kirjoittaneet tutkijat Silvy Peeters ja Anna Gilmore pitivät suurena tappiona sitä, ettei tuotemerkkejä määrätty poistettaviksi tupakka-askeista eikä tupakkatuotteita ole pakko piilottaa kaupoissa, kuten Suomessa on tehty.

Sampo Terho palasi ”historian lobatuimman direktiivin” valmistumisen jälkeen kotimaahan, joten hän ehti nähdä sen muovautumisen tupakkalaiksi eduskunnassa.

Perussuomalaisten ryhmänjohtajana hän tuki tupakkalain läpimenoa siinä missä muutkin hallituspuolueiden edustajat.

Eli kuuliaisesti siellä lauman mukana?

”Näin kai voi sanoa”, hän vastaa ja nauraa.

Terho lisää myöhemmin sähköpostissa, että käytös oli loogista. EU-parlamentissa ei ole samanlaista hallitus-oppositio-asetelmaa kuin eduskunnassa, eikä tupakkalain vastustaminen olisi direktiivin syntymisen jälkeen mitään muuttanut.

”Minulla ja puolueellani oli mahdollisuus yrittää vaikuttaa asiaan jo EU-tasolla, kuten teimmekin. Se osoittaa käytännöllisesti kansallisen päätöksenteon alisteisuuden EU-päätöksenteolle”, Terho kertoo.

No kuka voitti: lobbarit, virkamiehet, demokratia? ”Voiton sai lähinnä EU ja EU:n sääntelyn paisuminen kaikille elämänaloille”, Terho sanoo.

Ylitarkastaja Sari Vuorinen toteaa, että vaikeiden neuvottelujen lopputulos oli kompromissi.

”Tämä oli parasta, mitä nyt voitiin saada. Joka tapauksessa direktiivi on yksi kansanterveyden suurimmista saavutuksista EU:ssa.”

Helsingin Sanomissa vuosi 2016 on Euroopan vuosi. HS julkaisee uutisia taustoittavaa journalismia aiheesta, ja kaikki Eurooppa-vuoden artikkelit ovat luettavissa aihesivulla täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat