Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlanti alkaa siivota naapurin EU-sotkua

Irlannin hallitus haluaa kuunnella kansalaisten brexit-ajatuksia – brittihallitus ei kerro kansalle edes omistaan.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Lontoo. Isot maat tekevät mitä tahtovat, ja pienten naapurimaiden tehtäväksi jää kantaa isojen maiden valintojen seuraamukset. Näin myös Brittein saarilla, jossa Irlannin tasavalta on helisemässä Britannian tulevan EU-eron eli brexitin kanssa.

Brexitiin liittyvä taloudellinen ja poliittinen epävarmuus heijastuu suoraan Irlantiin. Britannian ja Irlannin välisen kaupan arvo on 1,2 miljardia euroa viikossa, eikä kukaan tiedä tulevista kaupankäynnin ehdoista. Irlanti on myös ainoa valtio, jolla on maaraja Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.

Nyt valtionrajan huomaa korkeintaan asfaltin värin vaihtumisesta, sillä Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä ei ole rajavalvontaa. Näkymättömän rajan ylittää päivittäin noin 18 000 työntekijää ja 5 000 opiskelijaa. Britannian tuleva EU-ero uhkaa tiukentaa rajamuodollisuuksia, sillä olihan rajojen entistä tiukempi valvonta yksi brexit-leirin päälupauksista EU-kansanäänestyksen alla. Vähintäänkin Britannian ulkoistaa omaa rajavalvontaansa irlantilaisiin satamiin ja lentoasemille. Huolta tuottaa myös Pohjois-Irlannin rauhanprosessi, jota EU tukee nyt sadoilla miljoonilla.

Irlanti ei ole kuitenkaan jäänyt apaattisena tuleen makaamaan ja odottamaan länsinaapurin EU-eroa ja sen seuraamuksia.

Irlannin hallitus ilmoitti viime viikolla aloittavansa omat selvityksensä brexitin vaikutuksista. Tavoitteena on koko Irlannin saaren kattava kansalaiskeskustelu, johon on pyydetty osallistujia niin Irlannin tasavallan kuin Pohjois-Irlannin puoleltakin. Edustajansa saavat lähettää kansalaisjärjestöt, yritysmaailma, maanviljelijät, ay-väki, yliopistot, pääpuolueet etelästä ja pohjoisesta, raja-alueiden viranomaiset sekä muut olennaiset sidosryhmät. Haussa ovat ruohonjuuritason ääni ja kansalaisten brexit-pelot.

Kansalaiskeskustelu polkaistaan käyntiin marraskuun alussa, ja sitä isännöivät Irlannin pääministeri Edna Kenny sekä ulko- ja kauppaministeri Charles Flanagan. Vain Pohjois-Irlannin brittimieliset unionistipuolueet eivät halua osallistua Dublinista käsin johdettuun neuvonpitoon.

Irlannin järjestämä kansalaiskeskustelu muodostaa selkeän vastakohdan brexit-maa Britannian keskustelutilanteeseen. Pääministeri Theresa May hallituksineen on vakuuttanut toistamiseen, että brexit tarkoittaa brexitiä. Tietoa EU-eron tavoitteista ei sen sijaan ole herunut – saati sitten että konservatiivihallitus kartoittaisi ainakaan vielä aktiivisesti kansalaisten brexit-näkemyksiä.

Brittihallituksella ei ole varaa, aikaa eikä halua kuunnella enää kansan mielipidettä. Irlannin puolella ei ole varaa olla kuuntelematta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat