Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet kansanedustajat aloittivat Hongkongissa – demokratiamieliset panivat heti salin sekaisin

Osa kansanedustajista ei halunnut vannoa uskollisuutta Kiinalle

Ulkomaat
 
Sateenvarjoprotesti hätkähdytti Hongkongin parlamentissa
Sateenvarjoprotesti hätkähdytti Hongkongin parlamentissa
Useat uudet kansanedustajat protestoivat virkavalaseremoniassa Hongkongin parlamentissa. He vaativat Hongkongiin aitoa demokratiaa ja suurempaa itsenäisyyttä suhteessa Kiinaan. Sateenvarjo on Hongkongin demokratiamielenosoitusten tunnusmerkki.

Peking

Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin juuri valitut nuoret kansanedustajat aloittivat heti omalla linjallaan, kun lakia säätävä elin Legco piti järjestäytymiskokouksensa keskiviikkona. Tilaisuus päättyi kaaokseen.

Kiina-kriitikot ja demokratian kannattajat lisäilivät virkavaloihin omia sanamuotojaan. Kirosanojakin kuultiin puhujalehteriltä.

Muutamilla niin sanottuihin lokalistehin kuuluvilla kansanedustajilla oli esimerkiksi vaikeuksia vannoa uskollisuutta Kiinan kansantasavallalle, johon Hongkong kuuluu. Lokalistit korostavat Hongkongin erillisyyttä Manner-Kiinasta. Osa heistä haluaisi Hongkongin itsenäistyvän.

Esimerkiksi uuteen lokalistipuolueeseen Youngspirationiin kuuluva nuori kansanedustajanainen Yau Wai-ching, 25, vannoi virkavalassaan hyvin selkein sanoin uskollisuutta Hongkongin kansalle, korostaen erityisesti sanaa Hongkong, ilmenee hongkongilaisen Hong Kong Free Press –verkkolehden videolta.

Vala kuitenkin muuttui, kun tuli aika todeta Hongkongin olevan Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue. Yau käytti emämaasta nimitystä, joka viittaa naisen alapäähän.

Yau myös levitti eteensä lipun, jossa lukee, että ”Hongkong ei ole Kiina”. Lippu oli mukana myös Yaun puoluetoverilla Leung Chun-hangilla, 30. Hän äänsi sanan ”Kiina” samaan tapaan kuin Yau.

Näin äännettynä sana on sama, jota japanilaiset miehittäjät aikoinaan käyttivät Kiinasta. Kiinalaiset kokevat sen hyvin alentavaksi, kertoo hongkongilainen sanomalehti South China Moring Post.

Virkavaloja vastaanottanut Legcon pääsihteeri jätti hyväksymättä Yaun, Leungin ja kolmannen kansanedustajan Yiu Chung-yimin virkavalat.

Yiu on valittu niin sanotusta toiminnallisesta vaalipiiristä arkkitehtien ja maisemasuunnittelijoiden edustajana. Hongkongissa vaalijärjestelmään kuuluu vahva eturyhmien edustus.

Yiu muutti virkavalansa sanamuotoa vakuuttamalla muun muassa taistelevansa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta.

Kolmen hylätyn lisäksi neljä muuta kansanedustajaa lisäsi asioita virkavaloihinsa, South China Morning Post kertoo. Heidän valojaan ei hylätty ilmeisesti, koska he eivät muuttaneet itse valan sanamuotoa vaan ainoastaan lisäsivät ylimääräisiä asioita alkuun tai loppuun.

Demokratiamieliset kansanedustajat aiheuttivat muutakin hämminkiä. He esimerkiksi repivät äänestyslipukkeita, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hongkongin lokalistiliike nousi näkyvään asemaan sen jälkeen, kun viikkokausia jatkuneet syksyn 2014 mielenosoitukset Hongkongin kaduilla päättyivät tuloksetta.

Mielenosoittajat vaativat tuolloin vapaita vaaleja, muun muassa yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. He vaativat myös Hongkongin hallitusta johtavan hallintojohtaja Leung Chun-yingin eroa. Mielenosoittajien demokratiatavoitteet jäivät täyttymättä, koska Kiina ei hyväksynyt niitä. Sen jälkeen Kiina-kriittisyys on noussut Hongkongissa esiin entistä voimakkaammin.

Useita lokalisteja nousi lakia säätävään elimeen vaaleissa, jotka pidettiin syyskuun alussa. He kuuluvat oppositioon. Lakia säätävässä elimessä hallituksen kannattajat ovat enemmistö.

Valtaosa lokalisteista on nuoria. Moni heistä korvasi lakia säätävässä elimessä eläkkeelle jääneitä vanhan polven demokratiamielisiä kansanedustajia.

On epäselvää, pääsevätkö ne valitut kansanedustajiksi, joiden virkavalat hylättiin. Hongkongin hallitus ilmoitti aiemmin, että heitä ei hyväksytä, jos valoja ei vannota oikein, kertoo Hong Kong Free Press.

BOBBY YIP / Reuters
Yau Wai-chin levitti eteensä lipun, jossa lukee, että Hongkong ei ole Kiina.
Yau Wai-chin levitti eteensä lipun, jossa lukee, että Hongkong ei ole Kiina.
BOBBY YIP / Reuters
Eduskunnan järjestäytymiskokous Hongkongissa päättyi kaaokseen.
Eduskunnan järjestäytymiskokous Hongkongissa päättyi kaaokseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat