Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin syyttää Ranskaa Venäjän omasta Syyria-vetosta: Ranska halusi ”lietsoa Venäjän vastaista hysteriaa”

Venäjän presidentin mukaan Ranska puski tulitaukoehdotuksen YK:n turvallisuusneuvostoon tarkoituksella ilman Venäjän esittämiä muutoksia, jotta Venäjä torjuisi sen.

Ulkomaat
 
Aleksei Družinin / Reuters
Vladimir Putin puhui investointifoorumissa Moskovassa keskiviikkona.
Vladimir Putin puhui investointifoorumissa Moskovassa keskiviikkona. Kuva: Aleksei Družinin / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kääntänyt Ranskan syyksi sen, että Venäjä esti viime viikolla ehdotuksen Syyrian tulitauosta YK:n turvallisuusneuvostossa.

Putinin mukaan Ranska puski tulitaukoehdotuksen turvaneuvoston käsiteltäväksi, vaikka tiesi ettei se täysin tyydyttänyt Venäjää. Putinin mukaan Ranska teki niin tarkoituksella, tietäen että Venäjä estäisi ehdotuksen veto-oikeudellaan.

”Minkä tähden? Kärjistääkseen tilannetta, lietsoakseen Venäjän vastaista hysteriaa hallitsemassaan mediassa ja hämätäkseen omia kansalaisiaan”, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan Moskovassa keskiviikkona.

YK:n turvallisuusneuvosto äänesti viime viikon lauantaina Ranskan tukemasta ehdotuksesta, jonka oli tarkoitus tuoda tulitauko Syyrian suurimpaan kaupunkiin Aleppoon. Ehdotus ei kuitenkaan mennyt läpi Venäjän veton takia.

Länsi on syyttänyt Venäjää siitä, ettei sillä näyttäisi olevan halua saada Syyriaan uutta tulitaukoa. Venäjä tukee sodassa Syyrian johtajaa Bashar al-Assadia, ja on osallistunut hallinnon rinnalla Aleppon rajuihin pommituksiin.

Venäjän ilmavoimat kiihdyttivät Aleppon pommittamista jälleen tällä viikolla, tappaen tiistaina ainakin 25 ihmistä mukaan lukien pikkuvauvoja, kertoi Syrian Observatory for Human Rights -tarkkailujärjestö.

Putinin mukaan viimeviikkoinen tulitaukoehdotus epäonnistui Ranskan eikä suinkaan Venäjän toimien takia.

”Kumppaneidemme ei pitäisi olla loukkaantuneita vetostamme, vaan itseasiassa meidän”, Putin sanoi Reutersin mukaan.

Putinin mukaan Venäjä oli sanonut Moskovassa vierailleelle Ranskan ulkoministerille Jean-Marc Ayraultille, että tulitaukoehdotus syyllisti liikaa Syyrian hallintoa. Venäjä lupasi olla käyttämättä vetoaan, jos ehdotukseen tehtäisiin joitakin muutoksia.

Ayrault suuntasi Moskovasta Washingtoniin, eikä ehdotuksesta enää keskusteltu tämän jälkeen venäläisten kanssa. Sen sijaan ranskalaisministeri ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry haukkuivat Venäjää julkisesti ”kaikista mahdollisista kuolemansynneistä”, Putin valitti.

”Odotimme yhteistä rakentavaa työskentelyä Ranskan ja muiden turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten kanssa. Mutta mitä tapahtui?” Putin moitti.

Lännen ja Venäjän jo muutoinkin viileät välit ovat kiristyneet entisestään Syyrian sodan takia. Putin perui ensi viikolle suunnitellun matkansa Pariisiin sen jälkeen kun Ranskan presidentti François Hollande oli vihjaillut mahdollisuudesta haastaa Venäjä kansainväliseen oikeuteen Syyrian pommitusten takia.

Hollande ja Britannian ulkoministeri Boris Johnson ovat kutsuneet Aleppon pommituksia sotarikoksiksi. Johnson kehotti tiistaina mielenosoittajia järjestämään protesteja Venäjän Lontoon-lähetystön edustalla.

Venäjän puolustusministeriö kuittasi Johnsonin puheet keskiviikkona ”russofobiseksi hysteriaksi” ja ”myrskyksi mutaisella Lontoon vedellä täytetyssä lasissa”, brittimediat kertoivat.

Kovista puheista ja keskinäisestä syyttelystä huolimatta keskiviikkona nähtiin myös pieni toivonpilkahdus Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi.

Venäjä ja Yhdysvallat vahvistivat uutistoimistojen mukaan, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa Yhdysvaltojen John Kerryn lauantaina Lausannessa Syyria-keskustelujen puitteissa. Tapaamiseen osallistuvat myös Turkin, Saudi-Arabian ja Qatarin edustajat.

Kyseessä on Venäjän ja Yhdysvaltojen ensimmäinen Syyria-tapaaminen sen jälkeen kun jatkuvista pommituksista suivaantunut Yhdysvallat jäädytti rauhanneuvottelut Venäjän kanssa lokakuun alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat