Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanpetturi, valemedia, aitokansallinen – natsijargonin paluu huolestuttaa Saksassa

Uutistoimisto AFP:n mukaan maahanmuuttajia vastaan kiihkoilevat kansalaiset sekä äärioikeistolaiset poliitikot ovat jo jonkin aikaa käyttäneet termejä suoraan Adolf Hitlerin sanakirjasta.

Ulkomaat
 
Pegidan mielenosoitus alkoi puheilla ja päättyi mellakkaan tammikuussa 2016
Pegidan mielenosoitus alkoi puheilla ja päättyi mellakkaan tammikuussa 2016
Näin tammikuussa 2016: Ulkomaalaisvastaisen Pegida-liikkeen mielenosoitus päättyi siihen, että poliisi hajotti mielenosoituksen ampumalla vesitykillä. Toimittaja: Tiina Rajamäki HS.

Pitkään poissa käytöstä olleet natsien hirmuvaltaan liitetyt käsitteet ja sanat ovat palanneet julkiseen keskusteluun Saksassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maahanmuuttajia vastaan kiihkoilevat kansalaiset sekä äärioikeistolaiset poliitikot ovat jo jonkin aikaa käyttäneet termejä suoraan Adolf Hitlerin sanakirjasta.

Islamofobinen Pegida-liike haukkuu mediaa lügenpresseksi, valemediaksi. AFP:n mukaan se on termi, jolla Hitler hyökkäsi lehdistöä vastaan 1920-luvulla.

FABRIZIO BENSCH
Äärioikeistolaisen Pegidan mielenosoittajat marssivat Dresdenissä lokakuun alussa.
Äärioikeistolaisen Pegidan mielenosoittajat marssivat Dresdenissä lokakuun alussa.

Saksaan viime vuonna tullutta yli miljoonaa turvapaikanhakijaa vastustavat äärioikeistolaiset mielenosoittajat käyttävät liittokansleri Angela Merkelistä ja tämän ministereistä termiä volksverräter, kansanpetturi.

Sana on latautunut nimenomaan poliittisissa mielenosoituksissa, koska Hitler ja muut natsijohtajat käyttivät sitä syyttäessään muita valtion vihollisiksi.

Kun Itä-Saksassa sijaitsevan Saksin osavaltiossa Dresdenin kaupungissa juhlittiin lokakuun alussa Saksan yhdistymistä, yhden mielenosoittajan kyltissä oli AFP:n mukaan sitaatti, joka liitetään usein natsien propagandaministeriin Joseph Goebbelsiin.

Saksalainen media on huolestunut kehityksestä ja jotkut historioitsijat vetävät yhteyksiä 1920-luvun Weimarin tasavallan levottomiin vuosiin, kirjoittaa AFP.

”Kun kansallismielisestä kiihottamisesta tulee yleinen huvi, valtio ei voi vain katsoa vierestä. Meillä on jo ollut Weimarin tasavalta, sitä ei saa seurata Dresdenin tasavalta”, linjaa Süddeutsche Zeitung AFP:n mukaan pääkirjoituksessaan.

FABRIZIO BENSCH
Mielenosoittaja pitelee Pegida-marssilla kylttiä, jossa lukee ”Merkelin pitää lähteä”.
Mielenosoittaja pitelee Pegida-marssilla kylttiä, jossa lukee ”Merkelin pitää lähteä”.

Natsi-sävytteisiä sanoja viljelevät kansalaisten lisäksi myös poliitikot. Jotkut käyttävät vaikeasti kääntyvää termiä völkisch, jonka voi kääntää esimerkiksi aitokansalliseksi. Natsit käyttivät sitä kuvaillakseen ihmisiä, jotka kuuluivat suureen saksalaiseen kansaan.

Myös sana umvolkung toistuu joidenkin politiikkojen puheissa. Vaikeasti käännettävä sana tarkoittaa ”etnistä muutosta” ja viittaa muun muassa natsien ajatukseen siitä, että natsien valtaamien alueiden etniset saksalaiset piti ”saksalaistaa”.

Äärioikeisto on alkanut käyttää termiä kuvaamaan pelkoaan siitä, että alati kasvava maahanmuuttajien määrä valtaa Saksan maan ja kulttuurin.

Myös Merkelin kristillisdemokraattien jäsen Bettina Kudla twiittasi viime kuussa, että ”Merkel kiistää sen, [puoluesihteeri Peter ] Tauber unelmoi siitä. Saksan umvolkung on jo alkanut. Nyt täytyy toimia!”

Kudla poisti myöhemmin laajasti tuomitun twiitin.

Kiihkokansallisen Vaihtoehto Saksalle- eli AfD-puolueen puheenjohtaja Frauke Petry ehdotti viime kuussa, että etnisyyteen viittaava sana voelkisch otetaan taas käyttöön.

”En käytä sitä itse, mutta en usko että sitä pitää tarkastella pelkästään negatiivisessa valossa”, Petry sanoi AFP:n mukaan Die Welt -lehdelle.

Lue tästä HS:n entisen Saksan-kirjeenvaihtajan Tiina Rajamäen analyysi Vaihtoehto Saksalle -puolueesta.

Petryn kommentit tuomittiin laajalti. Die Zeitin kolumnisti Kai Biermann huomautti AFP:n mukaan, että toistaiseksi termiä voelkisch on käytetty synonyyminä äärimmäiselle nationalismille ja rasismille.

”Tähän päivään saakka se on ollut symboli natsismille ja sen ideologialle, jonka mukaan kaikki, mikä ei ole saksalaista, pitää tuhota.”

Biermannin mielestä Petry käyttää termiä lietsoakseen pelkoa siitä, että ”maahan tulee liian monta ulkomaalaista”.

FABRIZIO BENSCH
Ihmiset osoittavat mieltään islamofobista Pegida-liikettä vastaan Dresdenissä.
Ihmiset osoittavat mieltään islamofobista Pegida-liikettä vastaan Dresdenissä.

Politiikan tutkija Hans Kundnani arvioi AFP:lle, että poliitikot eivät olisi käyttäneet natsien termejä vielä pari vuosikymmentä sitten.

”Saksalaisessa identiteetissä on tapahtunut muutos”, Kundnani sanoo.

Hänen mukaansa kollektiivinen ajatus saksalaisista toisen maailmansodan uhreina on palannut. Sen seurauksena ”Saksasta on tullut aiempaa hieman vähemmän kriittinen natsihistoriaansa kohtaan”.

Myös Saksojen yhdistyminen on näytellyt osaa ilmapiirin muuttumisessa, Kundnani sanoo AFP:lle. Itä-Saksasta tulevilla on erilainen historia ja kosketus natsimenneisyyteen.

”Erityisesti Saksin osavaltiossa on yleisempää käyttää näitä termejä. Ihmiset ovat siellä paljon konservatiivisempia ja kansallismielisempiä.”

Lue tästä HS:n toimittajan Heikki Aittokosken kolumni Saksan henkisestä yhtenäisyydestä.

Lue tästä artikkeli siitä, kun Heikki Aittokoski matkusti itäisen Saksan Bautzeniin ja Berliiniin etsimään vastausta sille, mikä Liittotasavaltaa oikein vaivaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat