Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän salainen ase: pumpattavat sotakoneet

Valemaalien taktiikka on tunnettu Suomessakin. Hämäyksellä pelastettiin lukuisia helsinkiläisiä sodan aikana.

Ulkomaat
 
THOMAS PETER / Reuters
Työntekijät kantoivat ilmalla täytettävää venäläistä T-72 b-panssarivaunua Moskovan ulkopuolella 2009.
Työntekijät kantoivat ilmalla täytettävää venäläistä T-72 b-panssarivaunua Moskovan ulkopuolella 2009. Kuva: THOMAS PETER / Reuters

Venäläiselle pellolle ilmestyy kuin tyhjästä venäläisiä hävittäjiä, panssarivaunuja ja jopa ohjuspatteri. Ja vain muutamassa minuutissa – yhtä nopeasti kuin ne ilmestyivätkin – sotakoneet voivat myös hävitä.

Kyse on venäläistenkin käyttämästä vanhasta sotataktiikasta eli hämäyksestä.

Pellolle ilmestyneet tuhokoneet kun ovat venäläisen Rusbal-yhtiön valmistamia ilmatäytteisiä aseita. Niitä voidaan käyttää nopeasti ja helposti vihollisen hämäämiseen sotajoukkojen sijoittamisesta. Samalla vihollinen saattaa erehtyessään käyttää kalliit aseensa – käytännössä ilmapalloihin.

”Jos katsoo maailman suurimpia taisteluita, on viekkaudella voitettu aina. Kukaan ei voita rehellisyydellä”, kuumailmapallojakin valmistaneen Rusbalin sotilasinsinööri Aleksei A. Komarov kertoi New York Times -lehdelle.

Monella on muistissa Venäjän muitakin käyttämiä hämäyskeinoja.

Esimerkiksi Ukrainalle kuuluvan Krimin valtauksessa Venäjä lähetti alueelle tunnuksettomia ”vihreitä miehiä”. Presidentti Vladimir Putin kiisti pitkään, että kyse olisi ollut venäläisistä sotilaista. Eräänlaista hämäystä on myös disinformaation levittäminen esimerkiksi internetissä.

Rusbal ei sotilassalaisuuksien vuoksi kerro NYT:lle, paljonko yhtiö on toimittanut valemaaleja Venäjän sotavoimille, mutta toteaa yhtiön tuotannon lisääntyneen vuoden aikana. Yhtiöllä on 80 työntekijää.

Esimerkiksi Rusbalin myymä ilmatäytteinen T-80-panssarivaunu maksaa alle 15 000 euroa, mikä on vain murto-osa oikean panssarivaunun hinnasta.

”Sodassa ei tehdä herrasmiessopimuksia, eikä ritarillisuutta enää ole. Kukaan ei pukeudu punaiseen univormuun eikä kukaan nouse sodassa ylös tullakseen ammutuksi. Se on joko sinä tai minä ja se jolla on paras temppu, voittaa”, yhtiön johtaja Maria A. Oprania kertoi NYT:lle.

Hämäys ei ole ollut vierasta Suomenkaan armeijalle. Esimerkiksi Suomen ilmavoimat hämäsi mahdollista vihollista 1980-luvun alkuvuosista viime talveen asti valemaaleilla, jotka oli tehty vanhentuneista ja käytöstä poistetuista MiG-21 F -hävittäjistä.

Vanhat MiGit oli maalattu uudempien MiG-21 Bis -koneiden suojaväreillä ja niiden ulkomuotoa oli korjailtu hyökkääjän erehdyttämiseksi. Harhautuskoneita olisi tositilanteessa sijoitettu "lähtövalmiiksi" kenttien laidoille.

Viimeiset 1960-luvuilla hankituista MiG-21 F -koneista poistuivat käytöstä 1980-luvun puolivälissä. Ilmavoimat vaikeni hämäystempun takia koneiden kohtalosta. Ilmavoimat myönsi kuitenkin 1998, että MiG-21 F -koneiden muuttaminen valemaaleiksi oli "sotasalaisuus" niin kauan kuin sitä ulkonaisesti muistuttava MiG-21 Bis -tyyppi oli palveluksessa.

Suomessa tehtiin mittava hämäysoperaatio myös sodan aikana.

Helsingin pommitusten aikana keksittiin polttaa Vuosaaressa halkopinoja neuvostopommittajien erehdyttämiseksi. Palava kaupunki näytti pimeällä olevan siellä ja operaatio harhautti neuvostokoneet pudottamaan pommilastinsa liian aikaisin. Harhautuksen ansiosta lukuisat helsinkiläiset selviytyivät sodan tuhoilta.

Neuvostolentäjät kertoivat tuhonneensa pommituksillaan Helsingin, vaikka todellisuudessa tuhoja kärsivät lähinnä nuotiot Helsingin laitamilla.

THOMAS PETER / Reuters
Venäläiset työntekijät täyttivät ilmalla T-72 b -panssarivaunua Moskovan ulkopuolella 2009. Vieressä niinikään ilmalla täytettävä valemaali SU-27-hävittäjästä.
Venäläiset työntekijät täyttivät ilmalla T-72 b -panssarivaunua Moskovan ulkopuolella 2009. Vieressä niinikään ilmalla täytettävä valemaali SU-27-hävittäjästä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat