Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsenäistyminen nousi taas esille Skotlannissa – brexitin suunta ei miellytä pääministeri Nicola Sturgeonia

Skottien enemmistö suhtautuu kuitenkin nihkeästi uuteen äänestykseen itsenäistymisestä.

Ulkomaat
 
Russell Cheyne / Reuters
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon puhui Glasgow’ssa torstaina.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon puhui Glasgow’ssa torstaina. Kuva: Russell Cheyne / Reuters

Lontoo

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti torstaina käynnistävänsä selvitys- ja lainsäädäntötyön uuden kansanäänestyksen järjestämiseksi Skotlannin itsenäistymisestä.

Skotlannin äänestäjät hylkäsivät maan itsenäistymisen syyskuussa 2014 prosentein 55–45. Nyt itsenäistymishanke on uudelleen pöydällä.

Sturgeonin ilmoituksen taustalta löytyy Britannian kesäkuinen päätös erota EU:sta. Skotlannissa äänestäjien enemmistö eli 62 prosenttia kannatti EU-jäsenyyden jatkoa.

Sturgeonin Skotlannin kansallispuolue SNP ei hyväksy myöskään sitä, että Britannian konservatiivihallitus on kallistumassa niin sanotun kovan brexitin kannalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Yhdistynyt kuningaskunta Skotlanti mukaan lukien joutuu jättämään yhteismarkkinat.

”Pääministeri [ Theresa Maylla ] saattaa olla mandaatti johtaa Englanti ja Wales ulos EU:sta, mutta hänellä ei ole mitään oikeutta vetää mitään osaa Yhdistyneestä kuningaskunnasta pois yhteismarkkinoilta”, Sturgeon sanoi Glasgow’ssa, jossa SNP pitää puoluekokoustaan.

Sturgeonin linjapuheesta uutisoi muun muassa BBC.

Kansansuosiota Skotlannissa nauttiva Sturgeon väläytti uutta itsenäisyyskansanäänestystä jo kesäkuussa heti EU-kansanäänestystä seuraavana päivänä.

Silloin Sturgeon vaikutti olevan ainoa brittipoliitikko, jolla oli selkeä suunnitelma brexitin varalle.

Sturgeon puolueineen on ollut kuitenkin syksyllä melko hiljaa itsenäistymissuunnitelmista. Mielipidemittausten mukaan tuleva brexit ei ole lisännyt skottien itsenäistymishaluja odotetulla tavalla.

Syyskuun alussa julkistetun YouGov-kyselyn mukaan 54 prosenttia skottiäänestäjistä vastustaa itsenäistymistä. Kantas TNS -kyselyn mukaan taas itsenäisyyden vastustajia on 47 prosenttia, ja kannattajia 41 prosenttia. Loput eivät tiedä.

Skotlannin itsenäisyyttä ajavan SNP-puolueen pitäisi nyt saada kansan enemmistö hankkeen taakse, ennen kuin uutta kansanäänestystä voi vakavissaan harkita. Toinen tappio lyhyen ajan sisällä veisi uskottavuuden koko puolueelta.

Sturgeonin SNP:llä ei ole myöskään enemmistöä skottiparlamentissa, vaan Sturgeon johtaa vähemmistöhallitusta.

Ilmoitus uuden kansanäänestyksen valmistelusta voidaankin nähdä varoitukseksi Maylle ja hänen hallitukselleen. Skotlanti haluaa jäädä yhteismarkkinoille ja saada äänensä kuuluviin brexit-neuvotteluissa.

May hallituksineen vastustaa Skotlannin itsenäistymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat