Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU yrittää torpata siirtolaiset lähtömaihinsa – ihmisiä virtaa nyt eniten Afrikasta Italiaan

Risikko: Venäjän raja on nyt täysin rauhallinen

Ulkomaat
 
ZOHRA BENSEMRA / Reuters
Kuva: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaat yrittävät kääntää katsetta selvästi rauhoittuneesta pakolais- ja siirtolaiskriisistä pitkäaikaisempiin ratkaisuihin. Sen sijaan, että ihmisten tuloa hillittäisiin vain Kreikan ja Italian aluevesillä, asioihin pyritään vaikuttamaan kauempana, Afrikassa ja Afganistanissa asti.

EU-maat yrittävät saada aikaan kahdenvälisiä sopimuksia viiden Afrikan maan – Nigerian, Nigerin, Malin, Senegalin ja Etiopian – kanssa, jotta kyseiset maat auttaisivat Eurooppaan kohdistuvan maahanmuuton kitkemisessä.

Syy painopisteen muuttumiseen on ilmeinen. Eurooppaan saapuu tällä hetkellä eniten ihmisiä epävakaan Libyan kautta Italiaan ja tulijat ovat enimmäkseen afrikkalaisia, jotka eivät yleensä saa turvapaikkaa EU-maista, jos sitä hakevatkaan.

Tulijoiden määrä Turkin kautta Kreikkaan on vähentynyt merkittävästi, noin sataan ihmiseen päivässä. Sen sijaan Italiaan on tullut tänä vuonna noin 144 000 ihmistä verrattuna koko viime vuoden 154 000:een.

Afrikan maiden kanssa tehtävät sopimukset ovat jossain määrin sukua EU:n ja Turkin viime keväänä tekemälle sopimukselle, jolla pysäytettiin ihmissalakuljetus Egeanmeren yli Kreikkaan.

EU-virkamiehet painottavat kuitenkin, että mitään ”yhden koon ratkaisua” ei ole: jokaisen maan kanssa sumplitaan tavallaan. Afrikan maiden kanssa vastaavanlaista on yritetty aiemminkin ja laihalla menestyksellä, esimerkiksi kaksi vuotta sitten alkaneessa ”Khartumin prosessissa”.

Pääsääntö uusissa hankkeissa on se, että maita tuettaisiin rahallisesti, jotta harvemmat ihmiset lähtisivät kohti Eurooppaa. EU-maat toivovat myös yhteistyötä, jotta Eurooppaan saapuneet saataisiin helpommin palautettua.

EU:n työkalupakiksi alkaa näin ollen yhä enemmän muovautua se, että muuttoliikkeeseen pyritään vaikuttamaan lähtömaiden kanssa suoraan.

Viime viikolla sisäministeri Paula Risikko allekirjoitti yhteistyösopimuksen Afganistanin varapakolaisministerin kanssa afganistailaisten pakkopalautusten helpottamiseksi. Pari päivää aiemmin EU teki Afganistanin kanssa vastaavan sopimuksen.

Torstaina EU:n sisäministerikokoukseen Luxemburgissa osallistunut Risikko sanoi puhelimessa, että hän esitti kollegoille toiveen, että Afrikan maiden lisäksi Irak, Somalia ja Afganistan olisivat EU:n erityisen huomion kohteena. Näistä maista tulee Suomeen paljon ihmisiä.

Uudella EU:n toimeliaisuudella kaukomaiden suuntaan ei kätketä tosiasiaa, että Euroopan politiikkaa ravistelleen kriisin jälkihoito on vielä monelta osin kesken.

Turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittelu jäsenmaiden välillä on aiheuttanut toistuvaa riitaa. Syyskuun loppuun mennessä Italiasta ja Kreikasta oli sijoitettu muihin maihin vasta 5 651 ihmistä, vaikka viime vuonna EU-maat sopivat 160 000 ihmisen sijoittamisesta.

Italian pääministeri Matteo Renzi vaati keskiviikkona, että ihmisten vastaanottamisesta kieltäytyvien jäsenmaiden EU-varoja leikattaisiin. Esimerkiksi Puola ja Slovakia eivät ole ottaneet yhtäkään turvapaikanhakijaa Kreikasta tai Italiasta.

Vertailun vuoksi Suomi on ottanut kyseisen ohjelman piirissä siirretyistä ihmisistä noin 12 prosenttia kaikkien EU-maiden yhteismäärästä.

Levällään on myös EU:n pyrkimys uudistaa niin sanottua Dublin-järjestelmäänsä, jolla turvapaikanhakijapolitiikka saataisiin vakaammaksi. Siitä tuskin saadaan aikaan päätöksiä tänä vuonna, EU-lähteet kertovat.

Komission haaveena oli viime keväänä, että Euroopan vapaan liikkuvuuden Schengen-alue palaisi normaaliksi marraskuuhun mennessä. Torstain kokouksessa Saksa, Ruotsi ja Itävalta olivat kuitenkin ilmaisseet, että ne haluavat jatkaa rajatarkastuksia myös marraskuussa päättyvän määräajan jälkeen, uutistoimisto Reuters kertoi.

Risikko sanoi, että hänelle oli jo aiemmin syntynyt käsitys, että Ruotsi tarvitsee lisäaikaa rajatarkastuksilleen.

Yhden asian jäsenmaat ovat kuitenkin saaneet pitkälle: EU:n uuden raja- ja meriviraston, joka laajentaa aiemman Frontexin toimintaa ja jatkaa samalla nimellä. Se aloitti uudessa olemuksessaan toimintansa viime viikolla.

Uuden Frontexin henkilöstö kasvaa vuoteen 2020 mennessä tuhanteen nykyisestä noin 420:stä ja sen yhteydessä toimii 1 500 hengen nopean toiminnan rajareservi, joka voidaan lähettää vaikeuksiin joutuneen jäsenmaan avuksi.

Suomi on Saksan ja Slovenian ohella ilmoittautunut vapaaehtoiseksi maaksi pilottihankkeeseen, jonka pohjalta suunnitellaan EU-maiden rajaturvallisuuden kestävyyttä selvittäviä vuosittaisia stressitestejä.

Suomen innokkuutta selittää pitkä itäraja, jonka kautta saattaa yhtäkkiä alkaa tulla suuria ihmismääriä. Viime talvena Venäjän rajan yli tuli lyhyessä ajassa noin 1 800 ihmistä, mikä sai Suomen hätääntymään ja tekemään ihmistulvan patoamiseksi erillisen rajasopimuksen Venäjän kanssa.

Puolen vuoden sopimus päättyi lokakuun 6. päivä. Risikon mukaan sitä ei tarvinnut uusia, sillä ihmisten tulo loppui.

”Se oli kertaluonteinen ja määräaikainen sopimus. Rajavartioston johto molemmista maista palaveerasi ja totesi, että tilanne on rauhoittunut. Mutta tottakai me seuraamme tilannetta. Minulle tulee sieltä joka päivä raportti ja siellä ei tällä hetkellä ole turvapaikanhakijoita”, Risikko kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat