Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollannissa pohditaan avustetun itsemurhan sallimista elämästä tarpeekseen saaneille vanhuksille

Ajatus on tyrmistyttänyt monia puolueita ja osaa hollantilaisista

Ulkomaat
 
Michael Kooren / Reuters
Vuonna 2001 hollantilaiset mielenosoittajat vastustivat eutanasian hyväksymistä parlamentin edessä. Kyltissä lukee ”Elämä on Jumalan kädessä”.
Vuonna 2001 hollantilaiset mielenosoittajat vastustivat eutanasian hyväksymistä parlamentin edessä. Kyltissä lukee ”Elämä on Jumalan kädessä”. Kuva: Michael Kooren / Reuters

Hollannin hallitus haluaisi laajentaa maassa jo viisitoista vuotta voimassa ollutta lakia eutanasian sallimisesta koskemaan myös avustettua itsemurhaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Avustettu itsemurha sallittaisiin sellaisille iäkkäille ihmisille, jotka eivät ole sairaita mutta jotka tuntevat eläneensä jo riittävän kauan.

Ajatus on herättänyt Hollannissa kiivasta keskustelua. Avustetun itsemurhan sallimista tarkoin rajatuissa olosuhteissa ovat kannattaneet muun muassa maan terveys- ja oikeusministerit. He antoivat kirjelmänsä aiheesta maan parlamentille myöhään keskiviikkona.

Sen sijaan ajatus on tyrmistyttänyt monia poliittisia puolueita ja kansalaisia, jotka pelkäävät mahdollisuuden aiheuttavan paineita ”haavoittuvaisille, yksinäisille ja epätoivoisille” ihmisille.

Avustettu itsemurha on jo mahdollinen tehdä Sveitsissä. Tällaisessa kuolinavussa potilasta autetaan elämän päättämisessä, mutta hän itse vastaa lopullisesta teosta. Sveitsissä lääkäriavusteinen itsemurha on mahdollinen vain terveydellisin perustein vakavasti sairaille ihmisille.

Eutanasia eli armokuolema on Hollannin lisäksi sallittu Belgiassa. Molemmissa maissa mahdollisuus on ollut vuodesta 2002 lähtien.

Esitetyn lakiluonnoksen teossa kuullaan lääketieteen asiantuntijoita. Hollantilaisen ministeriryhmän mukaan avustettu itsemurha tulisi kyseeseen tapauksissa, joissa ihminen ei enää näe elämälleen mitään tarkoitusta tai tuntee menettäneensä mahdollisuuden itsenäiseen elämään.

Kyse voisi olla myös yksinäisyydestä tai puolisonsa menettämisestä syvästi kärsivästä ihmisestä.

Tuoreen kyselyn mukaan 64 prosenttia hollantilaisista kannattaa elämän päättävän pillerin tarjoamista sitä haluaville vanhuksille, AFP kertoo.

Tarkennus 14.10. kello 12:15: Sveitsissä lääkäriavusteinen itsemurha on mahdollinen vain terveydellisin perustein vakavasti sairaille ihmisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat