Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Termi, jota ei tarvita Suomeen – Ruotsi huolehtii ”hyvän mielen todistuksista”

Ruotsin ”hyvän mielen todistukset” kertovat koulujärjestelmän syvemmistä ongelmista.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Glädjebetyg on ruotsin kielen ilmaus, jolle ei löydy selvää suomenkielistä vastinetta. Termi tulee silti nopeasti tutuksi, jos asuu hetkenkin Ruotsissa. Niin tiuhaan se esiintyy länsinaapurin lehtien sivuilla.

Helpoimmin glädjebetyg kääntyy ehkä ”hyvän mielen todistukseksi”, sillä se kuvaa eräänlaista vinoutunutta hyvän mielen tuottamista.

Sanalla näet viitataan käytäntöön, jossa opettajat tai koulut antavat oppilailleen parempia arvosanoja kuin nämä ansaitsevat, jotta – hiukan kärjistäen – kaikilla olisi hyvä mieli eikä tulisi ongelmia.

Ilmiön laajuutta on vaikea tietää tarkoin. Viitteistä ei silti ole puutetta.

Viimeksi kuluvalla viikolla SVT:n tutkiva ohjelma Uppdrag granskning synnytti pienen äläkän kertomalla useista opettajista, jotka kokivat, että rehtori tai koulu oli painostanut heitä antamaan ansaittua parempia arvosanoja koulun hyvän maineen takia.

”Jos antaa liian monta hylättyä arvosanaa, voi tulla kutsutuksi johtokunnan eteen selittämään asiaa. Kyse on näet siitä, että tilastojen on oppilaiden houkuttelemiseksi oltava hyvät”, kuvaili yksi opettaja laajaa huomiota herättäneessä ohjelmassa.

Osa opettajista koki myös, että oma palkka riippui osin siitä, miltä todistukset näyttävät tilastoissa.

Kyse ei sinällään ollut yllättävästä paljastuksesta.

Esimerkiksi Tukholman kaupungissa joka viidennestä koulusta löytyi viitteitä todellista osaamistasoa paremmista arvosanoista, kun kaupunki tutki asiaa viime vuoden todistusten perusteella, kertoi Svenska dagbladet syyskuussa.

Edelliset Pisa-tulokset puolestaan osoittivat, että Ruotsissa oppimistulokset ovat heikentyneet huomattavasti. Samaan aikaan paikallisen kouluviraston tilastot näyttävät todistusten keskiarvojen paranemista.

Kiivaassa Glädjebetyg-keskustelussa on toki oikeasti kyse paljon muusta kuin hyvän mielen tuottamisesta. Kyse on kannustimista, jotka Ruotsin nykyinen koulujärjestelmä on synnyttänyt sivutuotteena.

Vanhemmat saavat valita lapsensa opinahjon vapaasti Ruotsin laajasti kilpailluilla koulumarkkinoilla.

Samalla valtiollinen veroraha seuraa lapsen mukana riippumatta siitä, onko kyse yksityisestä ja voittoa tavoittelevasta koulusta vai kunnallisesta oppilaitoksesta.

Kouluja valitessaan vanhemmat puolestaan tutkivat tarkasti oppilaiden tilastoissa näkyviä tuloksia, ja kilpailu parhaiden koulujen paikoista on kova. Siksi hyvät arvosanat ovat kouluille tärkeitä ja myös rahoituksen turva.

”Nykyisessä järjestelmässämme on markkinoiden paine, jossa riskinä on, että oppilaat nähdään asiakkaina eikä oppiminen aina päädy keskiöön, mikä on minun mielestäni valitettavaa”, kommentoi lukiokoulutuksesta vastaava ministeri Anna Ekström keskustelua TT:lle viikolla.

Nyt Ruotsissa huolena on, että karhunpalvelus kostautuu myöhemmin, jos oppilaat ovat osaavia vain paperilla. Tutkijat ovat ehdottaneet muun muassa, että arvostelua keskitettäisiin tiettyihin tasokokeisiin liittyen siten, ettei opettaja arvostelisi omia oppilaitansa.

Suomessa vastaava keskustelu on toistaiseksi ollut verraten vähäistä. Naapurin kokemukset lienee silti hyvä tuntea. Glädjebetyg-ilmiölle ei silloin ehkä tarvitse keksiä omaa osuvaa sanaa edes tulevaisuudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat