Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes 200 maata pääsi sopuun merkittävästä kasvihuonekaasujen vähentämisestä – ”Tämä on suunnaton askel eteenpäin”

Maat pääsivät sopuun ilmastolle haitallisten hfc-yhdisteiden eli fluorihiilivedyn käytön rajoituksista.

Ulkomaat
 
JAMES AKENA / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry Ruandan pääkaupungissa Kigalissa perjantaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry Ruandan pääkaupungissa Kigalissa perjantaina. Kuva: JAMES AKENA / Reuters
Fakta

Montrealin pöytäkirjaa juhlittu onnistumisena

 Vuonna 1987 solmittua Montrealin pöytäkirjaa on pidetty poikkeuksellisen onnistuneena kansainvälisenä ympäristösopimuksena, sillä kaikki maailman valtiot ovat sen jäseniä.

 Alkuperäinen sopimus oli myös tehokas, sillä otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on vähentynyt sen myötä 98 prosenttia.

 Sitä on vuosien mittaan korjattu useita kertoja. Lauantaina päästiin sopuun tuoreimmasta päivityksestä.

Lähes 200 Ruandaan kokoontuneen maan edustajat ovat päässeet sopuun ilmastolle haitallisten hfc-yhdisteiden eli fluorihiilivetyjen käytön rajoituksista.

Teollisia hfc-yhdisteitä käytetään pääasiassa kylmä- ja ilmastointilaitteissa. Hfc-yhdisteet kuuluvat fluorattuihin kasvihuonekaasuihin, jotka toimivat ilmakehässä jopa tuhansia kertoja voimakkaampina kasvihuonekaasuina kuin hiilidioksidi.

Aikaisin lauantaiaamuna saavutettua sopua ehdittiinkin jo pitää merkittävänä yrityksenä hillitä ilmastonmuutosta.

”Tämä on suunnaton askel eteenpäin”, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi lähtiessään Kigalista jo myöhään perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Viime vuonna Pariisissa lupasimme pitää maailman turvallisena ilmastonmuutoksen pahimmilta vaikutuksilta. Tänään osoitamme pitävämme lupauksestamme kiinni”, YK:n ilmastopäällikkö Erik Solheim ilmoitti lauantaina Reutersin mukaan.

”Päätös on oikein tervetullut. Hfc-yhdisteet ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. Niiden käytön rajoittamisella arvioidaan saavutettavan jopa 0,5 astetta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteesta. Olemme yhden askeleen lähempänä tavoitetta rajata maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna”, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ympäristöministeriön tiedotteessa sopimuksen synnyttyä.

”Tämä on askel ehdottomasti oikeaan suuntaan”, myös Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden osaston johtaja Markku Kulmala arvioi HS:lle.

Kulmalan mukaan on tosin vielä epävarmaa, kuinka paljon ratkaisu rajaa keskilämpötilan nousua.

Käytännössä Kigalissa päästiin sopuun vuonna 1987 allekirjoitetun Montrealin pöytäkirjan muuttamisesta.

Hfc-yhdisteiden käyttö yleistyi sen jälkeen, kun kylmä- ja ilmastolaitteissa ja sumutinpulloissa aiemmin käytetyt cfc-yhdisteet eli freonit kiellettiin Montrealin pöytäkirjalla.

Cfc-yhdisteet olivat haitallisia otsonikerrokselle, joka suojelee Maata auringon ultraviolettisäteilyltä. Niiden tilalle tulivat otsonikerrokselle turvalliset hfc-yhdisteet, jotka myöhemmin todettiin haitallisiksi ilmastolle.

Uusi sopimus jakaa maat kolmeen ryhmään, joille kullekin on oma aikataulunsa hfc-yhdisteiden vähentämiseen.

Eurooppa, Yhdysvallat ja muut kehittyvät maat vähentävät hfc-yhdisteiden käyttöä 10 prosentilla jo vuonna 2019. Vuoteen 2036 mennessä hfc-yhdisteiden käytön on määrä olla vähentynyt jo 85 prosentilla.

Muut maat on jaettu kahteen ryhmään, joista toinen alkaa vähentää hfc-yhdisteiden käyttöä vuoden 2024 jälkeen ja toinen vuoden 2028 jälkeen. Tarkoituksena on, että kehitysmaat alkavat korvata hfc-yhdisteitä, kun tarvittavat teknologiat on kehitetty ja niiden kustannukset on saatu kohtuullisiksi.

Monet vauraammat maat ovat jo aloittaneet käytön hillitsemisen.

Kehittyvissä maissa sen sijaan erityisesti ilmastointilaitteiden kysyntä kasvaa nopeasti keskiluokan vaurastuessa. Ilmastointilaitteet ovatkin hfc-yhdisteiden lisääntyvän käytön pääsyy.

Reutersin välittämän arvion mukaan uusia ilmastointilaitteita asennetaan 1,6 miljardia kappaletta vuoteen 2050 mennessä. Uutistoimisto AFP:n mukaan niitä asennettaisiin 700 miljoonaa vuoteen 2030 mennessä.

Neuvottelut olivat hankalia, sillä esimerkiksi Intia pelkäsi Reutersin mukaan teollisuutensa puolesta. Yhdysvaltain ulkoministeri Kerry neuvottelikin perjantaina Kigalissa esimerkiksi Kiinan, Pakistanin ja Intian edustajien kanssa sovun löytämiseksi.

”On hintaan liittyviä kysymyksiä, on teknologiaan liittyviä kysymyksiä ja on rahoitukseen liittyviä kysymyksiä”, Intian ympäristö- ja ilmastomuutosministeri Ajay Narayan Jha sanoi AFP:n mukaan perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat