Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n ulkoministeri antaa sunnuntaina Lontoossa päivityksen Syyrian neuvotteluista

Yhdysvaltojen, Venäjän ja Syyrian naapurimaiden edustajat kokoontuivat lauantaina rauhanneuvotteluihin Sveitsiin. Neljän tunnin neuvottelut päättyivät ilman yhteistä loppulausumaa.

Ulkomaat
 
Jean-Christophe Bott / Reuters
Lausannen Syyria-neuvotteluissa ovat mukana ulkoministerit USA:sta ja Venäjältä sekä Syyrian naapurivaltioista Saudi-Arabiasta, Egyptistä, Qatarista, Irakista, Iranista, Turkista ja Jordaniasta.
Lausannen Syyria-neuvotteluissa ovat mukana ulkoministerit USA:sta ja Venäjältä sekä Syyrian naapurivaltioista Saudi-Arabiasta, Egyptistä, Qatarista, Irakista, Iranista, Turkista ja Jordaniasta. Kuva: Jean-Christophe Bott / Reuters

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry päivittää tänään sunnuntaina Lontoossa eurooppalaisia kumppaneita siitä, millaisia pieniä askeleita Syyrian rauhanneuvotteluissa tänä viikonloppuna on otettu.

Lontoon tapaamiseen osallistuvat Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin lisäksi tiettävästi ainakin Saksan ja Ranskan ulkoministerit.

Kerryllä ei ole tuliaisina mitään konkreettista, välitöntä suunnitelmaa Syyrian tulitauosta. Yhdysvaltain, Venäjän ja Syyrian naapurimaiden edustajien neljä tuntia kestäneet neuvottelut Sveitsin Lausannessa lauantaina päättyivät ilman yhteistä loppulausumaa.

Kerryn mukaan lauantaina nousi kuitenkin esiin tuoreita ajatuksia kriisin lopettamiseksi. Hän kuvaili neuvotteluja ”suorasukaiseksi aivoriiheksi”, jossa oli myös kireitä hetkiä.

”Voi olla, että pystymme muodostamaan neuvottelujen pohjalta uusia lähestymistapoja”, Kerry totesi lauantai-iltana uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kerryn mukaan maat ovat valmiita ottamaan askelia kohti virallista rauhansuunnitelmaa, vaikka yksityiskohdista ei vielä olekaan yksimielisyyttä.

Suunnitelmia on tarkoitus puskea eteenpäin maanantaina korkealla tasolla, tosin ei ministeritapaamisessa.

”Seuraava yhteydenpito tämän jatkamiseksi tapahtuu välittömästi, koska tämä on kiirellistä, ja emme anna ajan valua hukkaan”, Kerry sanoi AFP:n mukaan.

Lauantain kokoukselle Sveitsissä ei oltu ladattu alkujaankaan suuria odotuksia. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi jo perjantaina, ettei hänellä ollut ”erityisiä odotuksia” kokouksen suhteen. Samanlaista viestiä kuului uutistoimistojen mukaan myös Yhdysvaltain puolelta.

Lauantaina Lavrov totesi, että osapuolet ovat sopineet neuvotteluiden jatkamisesta.

”Sovimme, että meidän täytyy venyttää keskustelujamme tuleville päiville ja ottaa huomioon tietyt järjestelyt, jotka voisivat auttaa rauhan rakentamisessa Syyriaan.”

Kerryn tulkinnan mukaan neuvottelujen osapuolet olivat yksimielisiä suurista linjoista eli lähinnä siitä, että Syyrian sota pitää jollain tavoin saada päätökseen.

Kyseessä oli Kerryn ja Lavrovin ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen kun Yhdysvallat katkaisi rauhanneuvottelut Venäjän kanssa lokakuun alussa.

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat suivaantuneet Venäjälle Syyrian suurimman kaupungin Aleppon rajuista pommituksista, jotka ovat kohdistuneet siviilikohteisiin kuten asuinrakennuksiin, sairaaloihin ja avustussaattueisiin.

Pommituskampanja alkoi, kun Yhdysvaltain ja Venäjän välittämä Syyrian tulitauko romahti vajaa kuukausi sitten. Sitä ennen Yhdysvallat oli omien sanojensa mukaan vahingossa pommittanut Syyrian hallinnon joukkoja.

Venäjä tukee sodassa Bashar al-Assadin johtamaa Syyrian hallintoa, ja myös Venäjän ilmavoimat osallistuvat kapinallisten hallussa olevien Aleppon itäosien pommituksiin.

Rajut ilmaiskut jatkuivat myös lauantaina aivan Sveitsin kokouksen alla, The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltain Kerry ja Venäjän Lavrov tapasivat lauantaina pikaisesti kahden kesken ennen varsinaisen kokouksen alkua. Yhteiseen kokoukseen osallistuivat myös Irakin, Iranin, Saudi-Arabian, Turkin, Qatarin, Jordanian ja Egyptin edustajat.

Yhdysvallat pyrkii nyt löytämään ratkaisua Syyrian kriisiin uudella kokoonpanolla Venäjän kanssa käytyjen kahdenvälisten neuvottelujen sijaan.

”Emme enää yritä tätä kahdenvälisesti venäläisten kanssa”, Kerryn kanssa matkustava korkea-arvoinen yhdysvaltalaisviranomainen sanoi toimittajille AFP:n mukaan ennen Sveitsin tapaamista.

Eurooppa ei ollut edustettuna Sveitsin tapaamisessa.

Pommitusten runnoman Aleppon itäosissa on jumissa noin 275 000 ihmistä. Ruuasta, vedestä ja lääkintätarvikkeista alkaa olla huutava pula.

Syyrian sodassa on kuollut kaikkiaan noin 300 000 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat