Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis ajettiin Dabiqista eli ”maailmanlopun kylästä” Syyriassa – Mosulin valtaus alkamassa pian

Kylän valtaus on jatkoa Turkin sotilasoperaatiolle, joka tähtää Isisin puhdistamiseen raja-alueelta.

Ulkomaat
 

Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset ovat vallanneet äärijärjestö Isisiltä Dabiqin maalaiskylän, jolla on erittäin tärkeä rooli järjestön propagandassa.

Turkin panssarivaunujen ja sotilaskoneiden tukemat kapinalliset valtasivat kylän varhain sunnuntaina Isisin taistelijoiden vetäydyttyä alueelta.

Dabiq on profeetta Muhammedin suuhun laitetun perimätiedon mukaan paikka, jossa käydään viimeinen taistelu muslimien ja vääräuskoisten välillä. Ennustuksen mukaan muslimit voittavat taistelun.

Isis on käyttänyt myyttiä propagandassaan ahkerasti. Järjestö on myös perustanut Dabiqin nimeä kantavan englanninkielisen propagandalehden.

”Daeshin [Isisin] myytti suuresta Dabiqin taistelusta on lopussa”, Ahmed Osman, Vapaan Syyrian armeija -kapinallisryhmittymään kuuluvan Sultan Murad -ryhmän johtaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ryhmä osallistui Dabiqin valtaukseen. Osmanin mukaan kapinalliset valtasivat myös Soranin naapurikylän.

Lue täältä HS:n ulkomaantoimittajan Jukka Huuskon kolumni Dabiqin merkityksestä Isisille ja järjestön viehtymyksestä lopun aikoihin.

Dabiqilla ei ole strategista merkitystä Isisille eikä sen vastaisille liittoumille. Kylän valtaus on kuitenkin jatkoa Turkin Syyriassa käynnistämälle Eufratin kilveksi -nimetylle sotilasoperaatiolle.

Elokuun loppupuolella aloitettu operaatio tähtää Turkin vastaisen Pohjois-Syyrian raja-alueen puhdistamiseen Isisin taistelijoista.

Isis on menettänyt paljon hallussaan olleita alueita sekä Syyriassa että Irakissa.

Irakin joukot valmistautuvat parhaillaan maan pohjoisosissa sijaitsevan Mosulin valtaukseen, joka on viimeinen Isisin hallussa oleva merkittävä kaupunki Irakissa. Turkki haluaa osallistua myös Mosulin valtaukseen.

Sunnuntaina Irakin armeija pudotti kaupunkiin kymmeniä tuhansia hyökkäyksestä varoittavia lentolehtisiä, uutistoimisto Reuters kertoo. Niissä rauhoiteltiin asukkaita, etteivät siviilit ole joukkojen ja ilmaiskujen kohteina.

Lauantaina Irakin kurdien johtajiin kuuluva Massud Barzani sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että hyökkäysvalmistelut on nyt saatu suoritettua ja varsinainen hyökkäys Mosuliin voidaan aloittaa pian.

Kurdeille on kaavailtu merkittävää roolia Mosulin valtauksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat