Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kongon presidentin takertuminen valtaan varmistui – vaalit lykätty keväälle 2018

Oppositio oli jo ennen sunnuntain päätöstä kehottanut kannattajiaan yleislakkoon ensi keskiviikkona. Tarkoituksena on painostaa presidentti Joseph Kabilaa jättämään tehtävänsä, kun hänen toinen kautensa päättyy joulukuussa.

Ulkomaat
 
Kenny Katombe / Reuters
Opposition mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi syyskuussa Kongon pääkaupungissa Kinshasassa.
Opposition mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi syyskuussa Kongon pääkaupungissa Kinshasassa. Kuva: Kenny Katombe / Reuters

Kongon demokraattisen tasavallan ensi kuun presidentinvaalien lykkääntyminen vuodelle 2018 varmistui sunnuntaina, uutistoimisto Reuters kertoo.

Hallitus ja sitä tukevat pienet puolueet sopivat, että vaalit järjestetään huhtikuussa 2018.

Oppositio oli jo ennen sunnuntain päätöstä kehottanut kannattajiaan yleislakkoon ensi keskiviikkona. Tarkoituksena on painostaa presidentti Joseph Kabilaa jättämään tehtävänsä, kun hänen toinen kautensa päättyy joulukuussa. Perustuslain mukaan Kabilan pitäisi astua silloin syrjään.

Kongon valtataistelun tilanne on herättänyt jo pitkään huolta. YK:n asiantuntijaryhmä varoitti kesällä, että Kongon valtataistelun mahdollisesti aiheuttamat levottomuudet ovat yksi maailman suurimmista huolenaiheista lähikuukausina.

Huolta lisää se, että Kongon levottomuudet ovat usein levinneet myös naapurustoon. Afrikan keskellä sijaitsevassa Kongon demokraattisessa tasavallassa eli entisessä Zairessa asuu noin 80 miljoonaa ihmistä. Maa on lähes Länsi-Euroopan kokoinen.

Kabila nousi maan johtoon sisällissodan loppuvaiheessa, kun hänen presidenttinä toiminut isänsä oli murhattu. Virallisesti hänet valittiin presidentiksi 2006 ja toiselle kaudelle 2011.

Oppositio on vaatinut Kabilaa noudattamaan perustuslakia. Viime kuukausina tunnelma alkoi kiristyä, kun Kabila vaikeni vaalien ajankohdasta ja marraskuu läheni.

Syyskuussa opposition mielenosoitus johti väkivaltaisuuksiin, joissa kuoli virallisten tietojen mukaan kymmeniä ja epävirallisten mukaan satoja ihmisiä.

Tilanne on kiristynyt entisestään lokakuussa. Kuun alussa keskusvaalilautakunnan johtaja arveli, että vaalit pystytään järjestämään vasta joulukuussa 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat