Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin romahdus uhkaa jo republikaanien enemmistöä senaatissa, mutta hän ei siitä piittaa

Demokraatit ottivat kongressin tähtäimeensä. Edustajainhuoneen valtaaminen lienee kuitenkin ylivoimainen tehtävä.

Ulkomaat
 

Washington Donald Trumpin romahdus on käynnistänyt keskustelun siitä, voivatko demokraatit saada enemmistön myös kongressissa. Voivat, mutta vaikeaa se on.

Jos Hillary Clinton valitaan presidentiksi, mutta republikaanit säilyttävät enemmistönsä kongressissa, kongressi tunkee kapuloita presidentin rattaisiin. Raakaa vaalitaistelua seuraisi katkera poliittinen taistelu.

Kongressin ylähuone eli senaatti hyväksyy presidentin nimitykset, esimerkiksi tuikitärkeät korkeimman oikeuden tuomarit. Alahuone eli edustajainhuone vartioi valtion varoja.

Presidentti voi tehdä monia asioita ilman kongressia, mutta Clintonin vaalilupaukset verouudistuksesta opiskelijatukiin ja vanhempainlomiin törmäisivät republikaanikongressissa seinään.

Senaatissa demokraateilla on melko hyvät voitonmahdollisuudet. Republikaanit pääsivät senaatissa vuoden 2014 vaaleissa niskan päälle numeroin 54–46.

Demokraatit voivat palata valtaan, sillä näissä vaaleissa paikastaan joutuu taistelemaan 24 republikaanisenaattoria, mutta vain kymmenen demokraattia.

Senaatin sata jäsentä valitaan aina kuudeksi vuodeksi, joten heistä joutuu joka vaaleissa tuleen kolmannes.

Etukäteisarvioiden mukaan senaattikisoista kymmenkunta on tasaisia. Demokraateille enemmistöön riittää niistä neljä voittoa.

Puolueiden voitonmahdollisuuksien uskotaan olevan 50–50. Jos senaatissa päädytään tasatilanteeseen, ratkaisevan äänen antaa varapresidentti.

Edustajainhuoneen kaikki 435 edustajaa vaihtuvat aina kahden vuoden välein, joten vaalivoiton voisi kuvitella kääntävän enemmistön demokraateille.

Niin ei välttämättä käy. Senaattoreita valitaan kaksi joka osavaltiosta, mutta edustajainhuoneen jäsenten määrä riippuu osavaltion asukasluvusta. He edustavat jokainen omaa vaalipiiriään.

Demokraattien tukijat ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin, kun taas republikaanien äänestäjät asuvat tasaisemmin ympäri maata, joten heillä on turvallinen enemmistö useimmissa vaalipiireissä – varsinkin kun vaalipiirijako suosii selvästi republikaaneja.

Vaalipiirit piirretään osavaltioissa joka kymmenes vuosi. Vuoden 2010 vaalien alla republikaanit käynnistivät salaisen operaation nimeltä Redmap. Kovalla vaalityöllä puolue hankki enemmistön monessa vaa’ankieliosavaltiossa ja piirsi sen jälkeen niiden vaalipiirit uudestaan itselleen edullisella tavalla.

Vuoden 2012 vaaleissa demokraatit saivat 1,4 miljoonaa ääntä enemmän kuin republikaanit, mutta republikaanit saivat edustajainhuoneeseen 33 paikan enemmistön.

Enemmistöön päästääkseen demokraattien pitäisi marrasvaaleissa saada 29 lisäpaikkaa. Puolueen on pakko voittaa jokainen tiukka vaali ja vähän vielä lisää.

Todennäköisesti edustajanhuone säilyykin republikaaneilla vuoteen 2020 asti, jolloin vaalipiirien rajat piirretään uusiksi seuraavan kerran.

Korkeimmalla oikeudella on tosin mahdollisuus puuttua kaikkein härskeimpään kotiinpäinvetoon, mikä lisää sekin presidentinvaalien panosta.

Republikaanit ovat viime vuosina keskittäneet voimansa kongressin ja erityisesti edustajainhuoneen puolustamiseen. Tänäkin vuonna useat suurlahjoittajat ovat sijoittaneet dollarinsa kongressivaaleihin, eivät Trumpille.

Demokraattien toiveet nojaavat nyt siihen, että Trumpin ja puoluejohdon riitely ajaisi republikaanit täyteen kaaokseen.

Juuri niin voi käydä. Kourintapaljastukset saivat monet näkyvät republikaanit, esimerkiksi edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin, kääntämään selkänsä Trumpille.

Puoleen kannalta kyse on kuitenkin uhkapelistä. Trumpin epäsuosio on taakka monelle republikaaniehdokkaalle, mutta Trumpin kannattajien suututtaminen voi merkitä täystuhoa.

Yleensä ihmiset rastittavat kaikki saman puolueen ehdokkaat, mutta äänestäjät voivat myös päättää jakaa äänensä puolueiden kesken.

Republikaanijohto kannustaa Trumpin vastustajia äänestämään puoluetta edes muissa vaaleissa, mutta voikin käydä juuri toisinpäin: Trumpin äänestäjät eivät tue republikaaneja kongressiin eikä muihin tehtäviin.

Republikaanit toivoisivat Trumpin rauhoittuvan ja tyytyvän siedettävään tappioon, joka turvaisi puolueen asemat kongressissa. Trump ei moisista puheista piittaa.

Trump on julistanut panevansa loppusuoralla kaiken peliin. Se tarkoittaa lisää loanheittoa. Twiiteissään hän on jo ottanut tähtäimeensä Ryanin ja muun puoluejohdon.

Trump on vuosien varrella vaihtanut puoluetta kuusi kertaa, eikä hän taida näissäkään vaaleissa piitata kuin yhden republikaanin menestyksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat