Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimaat harkitsevat lisäpakotteita ainakin Syyrian hallitusta vastaan – myös Venäjä voi joutua uudelle mustalle listalle

Syyrian rauhanneuvottelut ovat umpisolmussa. Yhdysvallat ja Britannia väläyttävät uusia pakotteita paineen lisäämiseksi.

Ulkomaat
 
Justin Tallis / Reuters
Ulkoministerit Borsi Johnson (vas.) ja John Kerry pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Lontoossa sunnuntaina.
Ulkoministerit Borsi Johnson (vas.) ja John Kerry pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Lontoossa sunnuntaina. Kuva: Justin Tallis / Reuters

Britannia ja Yhdysvallat ilmoittivat sunnuntaina harkitsevansa uusia Syyrian hallituksen ja presidentti Bashar al-Assadin vastaisia pakotteita. Kaikkiaan ainakin 300 000 ihmistä on kuollut vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sodassa.

On toistaiseksi epäselvää, kohdistuisivatko länsimaiden uudet pakotteet myös Venäjään.

”On elintärkeää, että pidämme paineen päälle. Ehdotamme lukuisia keinoja, kuten lisäpakotteita Syyrian hallitukselle ja heidän tukijoilleen ja sotarikollisten viemistä Kansainväliseen rikostuomioistuimeen tuomittavaksi”, kertoi Britannian ulkoministeri Boris Johnson toimittajille sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa Euroopassa ei ole haluja osallistua Syyrian sotaan nykyistä syvemmin. Johnson korosti, että Aleppon piirittäjien pitäisi näyttää kaupungin asukkaille armoa ja edistää tulitaukoa.

”Nämä asiat palaavat ennen pitkää puraisemaan rikosten tekijöitä, ja heidän pitäisi miettiä seurauksia nyt”, Johnson totesi.

Venäjä ja sen tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat pommittaneet etenkin Aleppon kaupunkia viime aikoina kiivaasti. Ilmaiskujen kohteeksi on joutunut niin sairaaloita kuin avustuskuljetuksiakin.

Venäjä on perustellut toimiaan muun muassa väittämällä taistelevansa vain terroristeja vastaan. Sekä Ranskan että Yhdysvaltojen johto on syyttänyt Venäjää sotarikoksista.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry ei kuitenkaan ollut vielä sunnuntaina valmis suoraan nimeään Venäjää pakotteiden kohteeksi. Kuten Johnson, Kerry muotoili lausuntonsa niin, että uusien talouspakotteiden uhka jäi leijumaan myös Venäjän ylle.

”Harkitsemme lisäpakotteita ja teemme myös hyvin selväksi sen, että presidentti Barack Obama ei ole sulkenut pois mitään vaihtoehtoja.”

Länsimaat ovat jo asettaneet Venäjälle pakotteita Ukrainan kriisin vuoksi.

Kerry neuvotteli lauantaina Sveitsissä Venäjän ja Syyrian naapurimaiden kanssa rauhansuunnitelmasta. Neuvottelut päättyivät kuitenkin tuloksettomina, joskin keskusteluja aiotaan jatkaa myöhemmin. Sunnuntaina Kerry lensi Lontooseen.

SPUTNIK
Venäjän presidentti Vladimir Putin etsi ystäviä Brics-maiden kokouksesta Goalta viikonloppuna.
Venäjän presidentti Vladimir Putin etsi ystäviä Brics-maiden kokouksesta Goalta viikonloppuna.

Intiassa Goassa Brics-maiden kokouksessa vieraileva Putin otti sunnuntaina kantaa terroristijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun. Länsimaiden tukema Irakin armeija valmistelee parhaillaan Mosulin kaupungin valtausta takaisin Isisiltä.

”Toivomme, että amerikkalaiset kumppanimme ja tässä tapauksessa myös ranskalaiset kumppanimme tekevät kaikkensa minimoidakseen siviiliuhrien määrän tai jopa välttääkseen niitä kokonaan”, Putin totesi.

Putinille tyypilliseen tapaan lausunto tihkui ironiaa. Venäjä on riidellyt viime kuukausina sekä Yhdysvaltojen että Ranskan kanssa. Ranskan presidentin François Hollanden ja Putinin piti tavata ensi viikolla Pariisissa, mutta Putin perui tapaamisen Hollanden ilmoitettua, että hän suostuu puhumaan vain Syyriasta.

Putinin lausetta seurasikin pian terävä piikki.

”Me emme tietenkään lietso hysteriaa tästä asiasta, toisin kuin kumppanimme lännessä. Me ymmärrämme, että terrorismia pitää vastustaa, eikä niin voi tehdä mitenkään muuten kuin aktiivisesti taistelemalla.”

Hollande totesi sunnuntaina ranskalaislehdille, että Putin välttelee Syyria-neuvotteluja.

”Vladimir Putin ei halua keskustella vakavasti Syyriasta. Olen valmis koska vain, mutta en suostu vähentämään painetta.”

UMIT BEKTAS / REUTERS
Syyrialaiset pakolaislapset leikkivät lauantaina vanhalla tupakkatehtaalla Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Tupakkatehdas on muutettu pakolaisten majoituspaikaksi.
Syyrialaiset pakolaislapset leikkivät lauantaina vanhalla tupakkatehtaalla Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Tupakkatehdas on muutettu pakolaisten majoituspaikaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat