Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhujen mukaan Isisin johtaja piileskelee hyökkäyksen kohteena olevassa Mosulissa – Ovatko hänen päivänsä nyt luetut?

Abu Bakr al-Baghdadi oli amerikkalaisten vankina 2005–2009. Pikkurikollisena pidetty mies kuitenkin vapautettiin. Nyt hänen pidättämiseensä johtavista tiedoista on luvattu 10 miljoonan dollarin palkkio.

Ulkomaat
 
Abu Bakr al-Baghdadi esiintyi Isisin julkaisemalla videolla vuonna 2014.
Abu Bakr al-Baghdadi esiintyi Isisin julkaisemalla videolla vuonna 2014.

Jos pahuudella olisi ruumiillistuma, sen nimi voisi olla Abu Bakr al-Baghdadi.

Kyse on 45-vuotiaasta irakilaismiehestä, joka johtaa raakuudestaan tunnettua terroristijärjestö Isisiä.

Ovatko hänen päivänsä nyt luetut?

Irakissa alkoi maanantaina mittava sotilasoperaatio, jonka tarkoituksena on vallata Mosulin kaupunki takaisin Isisiltä. Kaupungin valtaus olisi merkittävä tappio Isisille ja vielä suurempi tappio se olisi, jos kaupungista löydettäisiin al-Baghdadi.

Juuri Mosulissa 2014 al-Baghdadi saarnasi islamistisen kalifaatin suuruudesta, joka tulisi ulottumaan aina Roomaan asti. Kalifi kutsui kaikkia maailman muslimeja liittymään Isisiin. Puheen jälkeen tuhatmäärin ulkomaisia – myös suomalaisia – on matkustanut Syyriaan ja Irakiin taistelemaan al-Baghdadin alaisuudessa.

Saarnan jälkeen al-Baghdadi katosi maan alle eikä esiintynyt enää julkisesti. Useita kertoja hänen on väitetty haavoittuneen ja jopa kuolleen, mutta asialle ei ole saatu vahvistusta. Huhut ovat kertoneet miehen piileskelevän joko Mosulissa tai Isisin päämajassa Raqqassa Syyriassa.

Syyskuussa kuultiin jälleen kummia. Irakilaistelevision mukaan al-Baghdad olisi nähty jälleen Mosulissa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Al-Baghdadi on vältellyt julkisia esiintymisiä, mutta esimerkiksi amerikkalaisille mies on entuudestaan hyvinkin tuttu.

Al-Baghdadi kun oli vangittuna amerikkalaisten Bucca-vankilassa 2005–2009. Al-Baghdadia kuitenkin pidettiin pikkurikollisena, joten hänet vapautettiin. Juuri Buccan kokemusten väitetään tehneen hänestä terroristin.

Yhdysvaltain armeija
Pidätyskuva ajalta, kun Al-Baghdadi oli amerikkalaisten vankina vuosina 2005–2009.
Pidätyskuva ajalta, kun Al-Baghdadi oli amerikkalaisten vankina vuosina 2005–2009.

Sittemmin amerikkalaisia on luonnollisesti harmittanut al-Baghdadin vapauttaminen. Yhdysvallat onkin luvannut kymmenen miljoonan dollarin (9,1 miljoonan euron) palkkion terroristijohtajan pidättämiseen johtavista tiedoista.

Merkittävä vuosi al-Baghdadin elämässä oli 2010, jolloin Irakin al-Qaidan silloinen johtaja Abu Omar al-Baghdadi tapettiin. Isis oli tuolloin hajanainen, järjestäytymätön ryhmittymä eikä sillä ei ollut samanlaista näkyvyyttä ja valtaa kuin Irakin al-Qaidalla.

Kun Irakin al-Qaidan johtaja tapettiin, al-Baghdadista tuli hänen seuraajansa, ja kun Isis irtaantui al-Qaidasta, al-Baghdadin verkostot olivat jo olemassa.

Mahdollista on, ettei al-Baghdadi ole enää edes elossa ja jos on, häntä ei löydetä Mosulista. Al-Baghdadin löytyminen olisi kuitenkin valtava voitto Isisin vastaisessa taistelussa.

Kiinnijäätyään häntä odottaisi mitä todennäköisimmin Irakin diktaattorin Saddam Hussein kohtalo eli kuolemantuomio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat