Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskouluttajat pysyttelevät Mosulin taistelujen laitamilla – riskit kasvavat silti

Suomalaiset neuvovat kurdijoukkoja, jotka luultavasti tyytyvät tukemaan Irakin armeijan etenemistä Mosuliin.

Ulkomaat
 
Irakin pääministeri al-Abadi julisti Mosulin valtauksen alkaneeksi
Irakin pääministeri al-Abadi julisti Mosulin valtauksen alkaneeksi
Irakin joukot ovat aloittaneet taistelut Mosulin takaisin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Irakissa toimivat suomalaissotilaat osallistuvat koulutus- ja neuvonantoroolissa maanantaina alkaneeseen suuroperaatioon, jonka päämäärä on häätää jihadistijärjestö Isisin taistelijat Mosulin kaupungista.

Irakissa on noin sata suomalaista, jotka kouluttavat ja tarjoavat taktisia neuvoja itsehallinnollisen Kurdistanin peshmerga-joukoille. Kurdit tuskin ovat hyökkäyksen ytimessä, koska Mosulin väestö koostuu pääosin arabeista ja Irakin hallinto haluaa varmasti välttää etnisten ryhmien välisiä jännitteitä.

”Päävastuu hyökkäyksestä on meidän ymmärryksemme mukaan muilla kuin kurdeilla”, Maavoimien operaatiopäällikkö Petri Hulkko sanoo.

”Rintamalinjaa ylläpitäneet kurdijoukot luovat edellytyksiä Irakin muun armeijan etenemiselle Mosuliin.”

Suomalaiset eivät osallistu taisteluihin myöskään kurdijoukkojen rinnalla vaan pysyttelevät selustassa tarjoamassa neuvoa. Neuvonanto voi olla hyvinkin yksityiskohtaista ja taistelujen kannalta olennaista kuten tuliasemien ihanteellisten sijaintien määrittämistä.

Suomalaiset ovat kouluttaneet kurdijoukkoja sekä koulutusleireillä että rintamalinjan tuntumassa. Mosulin-operaation alkamisen myötä koulutus lakkaa leireillä ja siirtyy kokonaan joukkojen luo.

Hulkon mukaan suomalaisten tekemä päivittäistyö tuskin muuttuu merkittävästi, mutta riskit ymmärrettävästi kasvavat. Hän korostaa, että arviota turvallisuustilanteesta päivitetään alati.

”Rintamalinja on pysynyt stabiilina, mutta nyt Isisin toiminta muuttuu varmasti epäsymmetrisen sodankäynnin suuntaan. Se tarkoittaa itsemurhapommitusten, autopommitusten ja muun vastaavan yleistymistä. Tähän asti sellaista ei ole ollut toiminta-alueellamme.”

HS:n puhelimitse tavoittama ulkoministeri Timo Soini (ps) arvioi, etteivät suomalaisten riskit Mosulissa tule merkittävästi kasvamaan.

”On tietenkin selvää, että aina kun tällaisilla alueilla liikutaan, on jonkinnäköinen riski olemassa. Tällä hetkellä en pidä riskiä kovin suurena, sillä suomalaiset ovat suoja-alueella ja kouluttavat joukkoja”, Soini sanoi.

Suomalaiset voisivat periaatteessa saada koulutettavakseen kurdijoukkojen lisäksi myös Irakin armeijan joukkoja, mutta Hulkon mukaan sellaista ei ole toistaiseksi näköpiirissä.

Hulkko on varma, että Isis häviää taistelun Mosulista.

”Isis lyödään sotilaallisesti. En ota kantaa siihen, lyödäänkö se ideologisesti.”

Ensimmäinen noin 50 suomalaisen sotilaan joukko lähti Irakiin kouluttamaan kurdijoukkoja elokuussa 2015, ja viime kuussa joukko kasvoi noin sataan sotilaaseen.

Suomalaisjoukkoja koskevat lausunnot ja haastattelut on keskitetty Hulkolle. Muut pidetään poissa julkisuudesta heidän ja heidän läheistensä turvallisuuden vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat