Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BASF:n kemikaalitehtaalla Saksassa räjähti – ainakin kaksi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui

Räjähdys aiheutti tulipaloja tehdasalueella Ludwigshafenissa lähellä Frankfurtia. Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa.

Ulkomaat
 
RALPH ORLOWSKI
BASF:n kemiantehdas Ludwigshafenissa liekehtii ja savuaa maanantaina räjähdyksen jäljiltä.
BASF:n kemiantehdas Ludwigshafenissa liekehtii ja savuaa maanantaina räjähdyksen jäljiltä. Kuva: RALPH ORLOWSKI

Länsi-Saksassa BASF:n kemikaalitehtaalla Ludwigshafenissa sattui maanantaina noin 12.30 Suomen aikaa suuri räjähdys.

Yhtiön mukaan räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa on kuollut ainakin kaksi ihmistä. Kuusi on loukkaantunut.

Kaksi ihmistä on räjähdyksen jäljiltä yhä kateissa. Bildin mukaan kadonneiden ihmisten joukossa on myös pelastustyöntekijöitä.

”Kadumme syvästi, että työntekijöitämme kuoli ja useita ihmisiä loukkaantui. Myötätuntomme on kaikkien niiden ihmisten ja perheiden puolella, joihin tapahtumat ovat vaikuttaneet”, Ludwigshafenin kemikaalitehtaan pääjohtaja Uwe Liebelt sanoi lausunnossaan.

Poliisin mukaan räjähdys tuskin liittyy terrorismiin.

Onnettomuus tapahtui maailman suurimman kemikaalien tuottajan BASF:n tehdasalueella. Ilmeisesti putkien korjaustyöt laukaisivat räjähdyksen.

”Tutkimme vielä tarkkaa syytä. Viranomaisia on informoitu tapahtuneesta”, yhtiö tiedottaa.

Saksalaisyhtiö kehottaa lähialueen asukkaita pysyttelemään sisätiloissa ja sulkemaan ikkunat. Myös päiväkoteja ja kouluja on kehotettu pitämään lapset sisällä. Ludwigshafen sijaitsee noin 80 kilometriä etelään Frankfurtista.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että myös BASF:n toisella tehtaalla Ludwigshafenin lähettyvillä tapahtui pieni kaasuräjähdys, jossa loukkaantui neljä ihmistä.

Yhtiön mukaan maanantain räjähdykset eivät kuitenkaan liity toisiinsa.

Tehdas oli pian räjähdyksen jälkeen ilmiliekeissä, ja sitä ympäröi valtava savupilvi. Räjähdys tapahtui lähellä tehdasalueen satamaa. Sammutustöitä tehdään myös veneistä käsin.

”Koko alueen pelastuslaitospalvelut ovat paikalla estämässä tulipaloa leviämästä muualle tehdasalueella”, tiedottavat Ludwigshafenin kaupungin viranomaiset.

Kaupunki kertoo yhteisöpalvelu Twitterissä, että jotkut Ludwigshafenin asukkaat ovat valittaneet räjähdyksen jälkeen hengitysongelmista.

Kaupunki on pystyttänyt infopisteen ja avannut puhelinyhteyden pelkästään räjähdykseen liittyvää kansalaistiedotusta varten.

BASF:n pääkonttori sijaitsee Ludwigshafenissa. Noin 165 000 hengen kaupungissa asuu 39 000 BASF:n työntekijää. Käytännössä kaupunki elää kemianteollisuudesta.

Yhtiö ei osannut maanantaina vielä arvioida, minkälaiset räjähdyksen aiheuttamat taloudelliset seuraukset tulevat olemaan.

Tehdasalueella käsitellään vuosittain yli 2,6 miljoonaa tonnia kemikaaleja, jotka kulkevat tehtaan ja sataman välillä putkia pitkin.

BASF on valtava teollisuuskonserni, joka työllistää kaikkiaan yli 110 000 ihmistä. Viime vuonna sen liikevaihto oli noin 70 miljardia euroa.

Ludwigshafenin teollisuusalueella on aiemminkin tapahtunut vakavia tehdasonnettomuuksia.

Reutersin mukaan vuonna 1921 lähes 600 ihmistä kuoli räjähdyksessä ammoniakkitehtaalla. Vuonna 1948 noin 200 ihmistä kuoli ja yli 3 800 ihmistä loukkaantui tankkivaunun räjähdyksessä.

RALPH ORLOWSKI
Pelastuslaitos yrittää saada BASF:n tehdaspaloa hallintaan.
Pelastuslaitos yrittää saada BASF:n tehdaspaloa hallintaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat