Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän valtion median pankkitilit jäädytetään Britanniassa – päätoimittaja epäilee syyksi Syyrian sotaa

Propagandaa levittävän RT-kanavan tilien sulkeminen uhkaa aiheuttaa uuden diplomaattisen selkkauksen Britannian ja Venäjän välille. Aleppon pommitusten vuoksi maiden välit ovat muutenkin hyiset.

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus
Kuvakaappaus Natwest-pankin lähettämästä kirjeestä, jonka RT julkaisi verkkosivuillaan. Kirjeessä Natwest sanoo sulkevansa kaikki RT:n pankkipalvelut joulukuun 12. päivänä.
Kuvakaappaus Natwest-pankin lähettämästä kirjeestä, jonka RT julkaisi verkkosivuillaan. Kirjeessä Natwest sanoo sulkevansa kaikki RT:n pankkipalvelut joulukuun 12. päivänä. Kuva: Kuvakaappaus

Venäjän valtion rahoittama tv-uutiskanava RT (entinen Russia Today) kertoi maanantaina, että brittiläinen National Westminster -pankki eli Natwest aikoo sulkea kaikki sen tilit.

Natwest kuuluu Royal Bank of Scotland -pankkiryhmään. Koko pankkiryhmä kieltäytyy jatkossa tarjoamasta RT:lle finanssipalveluita.

RT:tä on usein syytetty Venäjän presidentin Vladimir Putinin propagandakoneeksi. Se tuottaa mediasisältöjä useilla kielillä ja pyrkii ohjaamaan yleistä mielipidettä ulkomailla Venäjä-myönteiseen suuntaan.

Alun perin RT:n vastaava päätoimittaja Margarita Simonjan väitti yhteisöpalvelu Twitterissä, että kaikki tiedotusvälineen tilit Natwestissä olisi jo suljettu. Myöhemmin hän kertoi, että RT pystyy toistaiseksi yhä nostamaan rahaa.

Simonjan totesi maanantaina venäläiselle Tass-uutistoimistolle, että päätös tilien sulkemisesta on ”täysin poliittinen”. Venäjän ulkoministeriö vaatii uutistoimisto Reutersin mukaan brittipäättäjiltä selitystä RT:n kohtelusta.

Simonjan arvelee, että brittipankin päätös johtuu siitä, että Britannia ja Yhdysvallat harkitsevat uusia pakotteita Venäjää vastaan Syyrian sodan vuoksi.

Britannian ja Yhdysvaltojen ulkoministerit antoivat viikonloppuna ymmärtää, että Syyrian hallituksen ja Venäjän tekemät pommitukset Aleppon kaupungissa ovat sotarikoksia ja maat voivat harkita uusia pakotteita myös Syyrian hallituksen liittolaisia vastaan.

Maanantaina Euroopan unioni ilmoitti laajentavansa pakotteita Syyrian hallintoa vastaan, mutta Venäjälle uusia pakotteita ei ainakaan toistaiseksi aseteta.

Toby Melville / Reuters
Royal Bank of Scotland ja sen omistama Natwest-pankki aikovat jäädyttää kaikki venäläismedia RT:n tilit.
Royal Bank of Scotland ja sen omistama Natwest-pankki aikovat jäädyttää kaikki venäläismedia RT:n tilit.

Ulkoministeriön mukaan RT:n tilien jäädyttämisestä on saatettu sopia yhdessä brittiviranomaisten kanssa, jotta ”Britannian virkakoneistolle epämieluisa uutislähde saataisiin eliminoitua”.

Venäjän ulkoministeriö varoittaa, että Britannian puuttuminen RT:n toimintaan olisi ”törkeä sananvapauden perusperiaatteiden loukkaus”.

RT lähetti maanantaina lausunnon ranskalaiselle uutistoimistolle AFP:lle, jonka mukaan Natwestin tilien sulkeminen on ”käsittämätöntä”.

RT:n mukaan tv-kanava ei saanut mitään ennakkovaroitusta, tosin jos tilit ovat yhä toiminnassa, Natwest on nimenomaan antanut RT:lle aikaa siirtää varallisuutensa jonkin toisen pankin suojiin.

RT laittoi verkkosivuilleen Natwestin lähettämän skannatun kirjeen, jossa pankki kertoo päätöksen olevan lopullinen, eikä siitä neuvotella tv-kanavan kanssa.

Kirjeessä Natwest sanoo sulkevansa kaikki RT:n pankkipalvelut joulukuun 12. päivänä.

RT:llä lähettää verkostossaan uutisia 24 tuntia vuorokaudessa englanniksi, arabiaksi ja espanjaksi. Sillä on oma toimipiste Lontoossa.

Britannian yleisradio BBC kertoo, että Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsen Igor Morozov on vaatinut vastavuoroisesti BBC:n tilien jäädyttämistä Venäjällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat