Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini: ”Venäjällä on ratkaisun avaimet käsissään”

Ulkoministeri Timo Soini arvioi, etteivät suomalaisten riskit kasva Mosulin alueella.

Ulkomaat
 
© Ints Kalnins / Reuters
Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini Kuva: © Ints Kalnins / Reuters

EU:n ulkoministerit neuvottelivat maanantaina Luxemburgissa Syyrian tilanteesta.

Mosulin tilanne ei ollut virallisesti Luxemburgissa asialistalla, mutta kahdenkeskisissä keskusteluissa tilannetta käytiin läpi. Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi HS:lle keskustelleensa Mosulin tilanteesta esimerkiksi Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin kanssa.

Soinin mukaan hyökkäys Mosulin kaupunkiin merkitsee suurta riskiä siviileille. ”Verta menee ja aikaa menee, mutta kyllä Isis nyt Mosulista häädetään. Paikalla ovat Irakin joukot, sunnien sekä shiiojen militantit ja peshmerga-joukot. Ei ole myöskään poissuljettua, että Turkkikin syöttää lusikkansa soppaan.”

Soini arvioi, että odotettavissa on myös uusi pakolaisaalto.

”Nyt täytyy rakentaa äkkiä ratkaisuja lähelle kotikaupunkeja, jotta ihmiset voisivat pysytellä alueella turvassa, eikä heidän tarvitsisi lähteä vaeltamaan. Se olisi kaikkien etu. Kun kriisit ovat ohitse, ihmiset voisivat jälleen palata kotiseuduilleen”, Soini sanoi.

Suomalaiset osallistuvat Mosulissa koulutusoperaatioihin, mutta eivät taisteluihin. Soinin mukaan suomalaisten riskit eivät kuitenkaan kasva.

”On tietenkin selvää, että aina kun tällaisilla alueilla liikutaan, on jonkinnäköinen riski olemassa. Tällä hetkellä en pidä riskiä kovin suurena, sillä suomalaiset ovat suoja-alueella ja kouluttavat joukkoja.”

Soinin mukaan Luxemburgissa keskusteltiin myös muuttoliikkeestä, EU:n globaalista strategiasta sekä Tunisian ja Syyrian tilasta, mutta pääfokus pysyi Aleppon kaupungissa.

”Tässä humanitäärisessä katastrofissa kuolee joka päivä lapsia ja naisia, siviilejä. Ikävä kyllä pahempaa on tulossa. Näkemykseni on, että kaupunkia vallataan ja pommitetaan siihen saakka, kunnes se antautuu.”

EU:n ulkoministerit totesivat kannanotossaan Venäjän ja Syyrian pommitusten täyttävän ehkä sotarikosten määritelmän. Soini pysyi varovaisempana sanoissaan.

”Sanoisin mieluummin niin, että lasten, naisten ja siviilien pommitus on mielestäni kuvottavaa. Todettiin, että Venäjällä on ratkaisun avaimet käsissään. Virallisesti Syyria ja Venäjä sanovat jahtaavansa terroristeja. Se pitää paikkansa, mutta siinä sivussa taisteluissa kuolee siviilejä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat