Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivaltaisuuksien raatelemaan Jemeniin yritetään tulitaukoa – sotatoimet hiljenevät torstaina

YK:n neuvotteleman tulitauon on määrä kestää ainakin 72 tuntia.

Ulkomaat
 
MOHAMED AL-SAYAGHI
Pommi-isku osui hautajaisseurueeseen Jemenin pääkaupungissa Sanaassa lokakuun alussa.
Pommi-isku osui hautajaisseurueeseen Jemenin pääkaupungissa Sanaassa lokakuun alussa. Kuva: MOHAMED AL-SAYAGHI

Pommitusten ja sotatoimien riepomaan Jemeniin yritetään saada tulitauko torstaina. Kiistan eri osapuolet ovat ilmoittaneet Yhdistyneiden kansakuntien (YK) välittäjälle Ismail Ould Cheikh Ahmedille sitoutuvansa tulitaukoon, uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat.

Tulitauon on määrä kestää aluksi 72 tuntia.

Jemenin presidentti Abd Rabbo Mansour Hadi antoi maanantaina oman suostumuksensa, ja huthi-kapinallisten välittäjä oli viestittänyt samaa Ahmedille sunnuntaina.

Neuvottelut saivat vauhtia siitä, että Saudi-Arabian ilmaisku osui hautajaissaattueeseen lokakuun alussa. Pommituksessa kuoli 140 ihmistä. Saudi-Arabian viranomaisten mukaan he olivat saaneet väärää tietoa kohteesta.

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Saudi-Arabian köyhässä naapurimaassa aina siitä lähtien, kun kapinalliset ottivat hetkellisesti haltuunsa maan pääkaupungin Sanaan syyskuussa vuonna 2014.

Konflikti kiihtyi, kun Saudi-Arabian johtama arabiliittouma aloitti pommitukset viime vuoden maaliskuussa.

Jemenin konfliktissa on kuollut lähes 6 900 ihmistä, haavoittunut 35 000 ja kotoaan on joutunut pakenemaan lähes kolme miljoonaa.

Edellisen kerran tulitaukoa yritettiin viime elokuussa, mutta yritys epäonnistui. Sen jälkeen Saudi-Arabia kiihdytti pommituksiaan ja kapinalliset omia hyökkäyksiään.

Kapinallisten hallussa on yhä suuria alueita Jemenin länsi- ja pohjoisosissa. Maan kolmanneksi suurin kaupunki Taez on lähes kokonaan huthi-kapinallisten piirittämä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Jemenin ulkoministeri onkin asettanut tulitauon ehdoksi Taezin piirityksen loppumisen. Ovatko kapinalliset tähän suostuneet, sitä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat