Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ilmoitti Aleppon tulitauon laajentamisesta – aika on silti auttamisen näkökulmasta lyhyt

Puolustusministeri Šoigun mukaan Venäjän ja Syyrian armeijan aseet vaikenivat tiistaina kahdeksi vuorokaudeksi. ”Siellä on satojatuhansia ihmisiä saarroksissa, joten yksi rekkasaattue ei tilannetta ratkaise. Tarvittaisiin jatkuva pääsy alueille”, SPR:n Niklas Saxén sanoo.

Ulkomaat
 
Abdalrhman Ismail / Reuters
Kauhakuormaaja siivosi ilmaiskussa tuhoutunutta al-Qaterjin asuinaluetta maanantaina Aleppossa.
Kauhakuormaaja siivosi ilmaiskussa tuhoutunutta al-Qaterjin asuinaluetta maanantaina Aleppossa. Kuva: Abdalrhman Ismail / Reuters

Venäjä julisti tiistaina Syyrian Aleppoon kahden vuorokauden ”humanitaarisen tulitauon”, jonka ilmoitettiin alkaneen keskiviikkona aamupäivällä kello kymmenen paikallista aikaa. Asiasta kertoi Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu tiedotteessaan tiistaina aamupäivällä.

Venäjän pääesikunta ilmoitti aiemmin kahdeksan tunnin tulitauosta torstaina. Nyt Šoigu siis laajensi tulitaukoa.

Puolustusministerin mukaan sekä Venäjän ilmavoimat että Syyrian hallituksen joukot pitäytyvät tulituksesta ja Syyrian joukot vetäytyvät Itä-Alepposta etäämmälle tarjotakseen kapinallisille ja siviileille mahdollisuuden poistumiseen kaupungista.

Vetäytymistä varten Venäjä kertoi avanneensa kaksi ”humanitaarista käytävää”.

”Toivomme, että tämä Venäjän aloite parantaa neuvottelumahdollisuuksia sotilasasiantuntijoiden huomiseksi odotetussa kokoontumisessa Genevessä”, Šoigu perusteli tiedotteessaan.

Lyhyiden tulitaukojen aikana ei ehdi tehdä ihmeitä.

”Tulitauko on tietenkin toivottu ja toteutuessaan tuo pientä helpotusta ihmisille, mutta se ei ratkaise avun tarvetta”, toteaa kansainvälisen avun suunnittelija Niklas Saxén Suomen Punaisesta Rististä. Saxén vastaa Lähi-idästä.

Abdalrhman Ismail / Reuters
Ihmiset tarkastelivat ilmaiskun tuhoja ja etsivät omaisuuttaan maanantaina al-Qaterjin naapurustossa Aleppossa.
Ihmiset tarkastelivat ilmaiskun tuhoja ja etsivät omaisuuttaan maanantaina al-Qaterjin naapurustossa Aleppossa.

YK on kuvaillut syyrialaiskaupungin tilannetta hälyttäväksi, sillä kaupungin itäosiin ei ole saatu vietyä apua yli kuukauteen.

Saxén kertoo, että logistisesti apua on mahdollista viedä perille lyhyessäkin ajassa, sillä Punaisella Ristillä on tarvikkeita Länsi-Aleppossa.

Mitä tarvikkeita juuri tällä kertaa, sitä Saxén ei osaa sanoa tarkasti, mutta yleensä ne ovat perusasioita: ruokaa ja lääkintätarvikkeita.

Rekkasaattueessa on usein 25–40 rekkaa. ”Ne pitää ensin lastata, siihen kuuluu aikaa”, Saxén kertoo.

Ennen kuin rekat lähtevät liikkeelle, kaikilta konfliktin osapuolilta pitää saada turvatakuut. Se tarkoittaa lupaa kulkea tulilinjojen yli turvallisesti.

”Tarvitsemme myös vakuutuksen siitä, että tieto on ehtinyt kulkeutua taistelijoille ja tiesulkujen pitäjille asti.”

Usein sodan osapuolet haluavat tarkistaa matkan varrella, mitä rekkasaattueet kuljettavat. ”Heillä on siihen oikeus, mutta sekin vie aikaa”, Saxén sanoo.

Kun saattue pääsee perille, työtä on vielä edessä. On humanitaaristen auttajien vastuulla huolehtia myös siitä, että apu kohdistuu juuri niille aleppolaisille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Apua ei siis voi vain jättää kaupunkiin vaan myös sen oikeudenmukaisesta jakamisesta pitää huolehtia.

”Siellä on satojatuhansia ihmisiä saarroksissa, joten yksi rekkasaattue ei tilannetta ratkaise. Tarvittaisiin jatkuva pääsy alueille”, Saxén sanoo.

Tulitaukojen aikaikkunat ovat usein auttamisen näkökulmasta lyhyitä. Elokuussa YK puhui 48 tunnista miniminä, nyt se toivoi edes kahtatoista tuntia. Venäjä on ilmoittanut tuoreimman tauon kestävän 48 tuntia.

”Punainen Puolikuu ja ICRC [Punaisen Ristin kansainvälinen komitea] tarkkailevat jatkuvasti tilannetta ja arvioivat, onko rekkasaattueella edellytykset päästä perille. Vasta kun apu on jaettu, näemme lopullisesti, onnistuiko operaatio”, Saxén sanoo.

Hän alleviivaa, että saattueet vaativat valtavasti ponnisteluja. Avustussaattueen liikkeellelähtö riippuu monesta turvallisuusehdosta, joista kaikkien täytyy täyttyä.

Saxén muistuttaa, että kansainvälisen sodan oikeussääntöjen mukaan sodan osapuolilla on velvollisuus antaa lupa siviilien auttamiselle.

”Tärkeintä olisi, että kaikki sodan osapuolet kunnioittaisivat eroa, joka on siviileillä ja sotilailla.”

Abdalrhman Ismail / Reuters
Ihmiset hautasivat sunnuntain ilmaiskussa kuolleita omaisiaan Aleppossa maanantaina.
Ihmiset hautasivat sunnuntain ilmaiskussa kuolleita omaisiaan Aleppossa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat