Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Greenpeace haastaa Norjan valtion oikeuteen uusien öljynetsintälupien takia

Ulkomaat
 
Nerijus Adomaitis / Reuters
Öljy-yhtiö Statoil sai ruotsalaisen Lundinin Norjan-yhtiön ohella suurimman siivun myönnetyistä luvista. Statoilin öljynporauslautta Norjan Stavangerissa kuvattiin helmikuussa.
Öljy-yhtiö Statoil sai ruotsalaisen Lundinin Norjan-yhtiön ohella suurimman siivun myönnetyistä luvista. Statoilin öljynporauslautta Norjan Stavangerissa kuvattiin helmikuussa. Kuva: Nerijus Adomaitis / Reuters

Tukholma

Ympäristöjärjestö Greenpeace ja norjalainen ympäristöjärjestö Natur og Ungdom haastavat Norjan valtion oikeuteen vedoten perustuslain rikkomiseen. Taustalla on öljynporauksen laajeneminen Barentsinmerellä, Norjan pohjoisrannikolla.

Järjestöjen mielestä yhteensä 13 yhtiölle keväällä myönnetyt 10 uutta öljynetsintälupaa ovat ristiriidassa Norjan perustuslain kanssa.

Norjan perustuslain pykälässä 112 todetaan yksinkertaistaen, että jokaisella norjalaisella on oikeus ympäristöön, joka takaa muun muassa monimuotoisuuden säilymisen. Lisäksi luonnonvaroja olisi hyödynnettävä myös tulevia sukupolvia ajatellen.

Pykälä lisättiin perustuslakiin nykymuodossaan vuonna 2014, eikä sitä ole tätä ennen koeteltu tuomioistuimessa.

Järjestöt vaativat, että oikeus peruuttaisi myönnetyt öljynetsintäluvat. Ne painottavat, että öljyteollisuuden laajeneminen on haitallista tuleville sukupolville, joiden huomioiminen mainitaan perustuslaissa.

”Öljy-yhtiöiden päästäminen näille alueille vapauttaa fossiilisten polttoaineiden reservejä, jotka olisi jätettävä koskemattomiksi, mikäli ilmaston lämpeneminen aiotaan pitää 1,5 asteessa”, sanoo Norjan Greenpeacen johtaja Truls Gulowsen.

Hän viittaa vastikään solmittuun Pariisin ilmastosopimukseen, jossa maat sitoutuivat vastaavaan tavoitteeseen.

Greenpeace muistuttaa myös arktisen haavoittuvasta luonnosta ja mahdollisten öljyvahinkojen vaikeasta ja kalliista torjumisesta kovissa ilmasto-oloissa. Järjestöt odottavat, että asiaa käsitellään oikeudessa vuoden 2017 aikana.

Myöntäessään uusia öljynetsintälupia keväällä Norja avasi uusia alueita öljynporaukselle ensimmäisen kerran noin kahteenkymmeneen vuoteen.

Kymmenestä myönnetystä luvasta kolme on maan Venäjän-vastaisella merirajalla, jolla öljyä ei ole tähän saakka porattu. Norja ja Venäjä kiistelivät alueesta vuosikymmeniä, mutta riita ratkaistiin vuonna 2010.

Öljy-yhtiö Statoil ja ruotsalaisen Lundinin Norjan-yhtiö saivat suurimman siivun myönnetyistä luvista, molemmat viisi. Lupia saivat myös muun muassa yhdysvaltalaiset Conoco Phillips ja Chevron.

Norjan öljy- ja energiaministeriö viestitti tiistaina, ettei se katso uusien öljynetsintäalueiden avaamisen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa ja että toimille oli laaja poliittinen tuki.

”Tämä tehtiin voimassa olevien lakien ja sääntöjen puitteissa ja linjassa olemassa olevien käytäntöjen kanssa”, öljy- ja energiaministeriö totesi uutistoimisto Reutersille antamassaan lausunnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat