Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä raidallinen talo Lontoon ”miljonäärikadulla” on työllistänyt juristeja jo vuosia – HS vieraili paikalla

Miljonäärikadun asukkaiden riita työllistää juristeja.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä
Kensingtonin kuuluisa raidallinen talo huhtikuussa 2015.
Kensingtonin kuuluisa raidallinen talo huhtikuussa 2015. Kuva: Annamari Sipilä

Lontoo

Kiistely Lontoon hienostoalueen raidallisesta talosta jatkuu, vaikka talo itse on saanut jo osittaisen lautapeitteen kirkuvan maalipintansa peitoksi.

Raidallisen talon tarina osoittaa, kuinka taloihin liittyvät riidat voivat jatkua Lontoossa vuosikausia. Kukaan ei siedä ikävyyksiä omalle taka- tai etupihallaan – etenkään jos kyse on monien miljoonien puntien arvoisista kiinteistöistä.

Elegantti naapurusto Lontoon Kensingtonissa kohahti keväällä 2015, kun tyhjän vanhan toimistorakennuksen omistaja maalautti talonsa punavalkoraidalliseksi.

Juttu jatkuu kuvaparin jälkeen.

Yön pimeydessä viimeisteltyä maalausurakkaa edelsivät pari vuotta kestäneet erimielisyydet omistajan ja lähinaapurien välillä.

Omistaja eli Sveitsissä asuva sijoittaja Zipporah Lisle-Mainwaring halusi remontoida talostaan unelma-asunnon, johon louhittaisiin myös mittavat kellaritilat kahteen kerrokseen.

Jättiremontilla ja talokaupoilla voi tehdä alueella isot rahat. Saman kadun toinen talo on ollut markkinoilla 13,8 miljoonan punnan eli noin 15,3 miljoonan euron hintaan. Talossa on viiden makuuhuoneen lisäksi muun muassa uima-allas ja oma elokuvateatteri.

Lähinaapureille ajatuskin Lisle-Mainwaringin suunnittelemista rakennustöistä oli kuitenkin kauhistus. Tiukkaan rakennetulla rikkaiden ihmisten ”miljonäärikadulla” meteliä ei pääsisi pakoon edes rahalla.

Raidallinen talo nousi Lontoossa uutisotsikoihin. Televisiodokumenttikin siitä tehtiin: Posh Neighbours at War (hienostonaapurusto sotajalalla).

Kensingtonissa kiistely jatkui.

Lehtitietojen mukaan Lisle-Mainwaring oli käyttänyt käräjöintiin viime kevääseen mennessä jo miljoona puntaa eli hieman yli miljoona euroa.

Välillä tuli määräys maalata raidat piiloon. Omistaja valitsi laudat ja päätti, että pelkkä remontti ei riitäkään. Hän purkaa koko talon ja rakentaa kokonaan uuden tilalle.

Siitä naapurit pillastuivat entistä enemmän. Seinänaapurina asuva eteläafrikkalainen suursijoittaja Niall Carroll käynnisti oikeusjutun kumotakseen rakennusluvan.

Viime viikolla annettu ylioikeuden päätös asettautui vihaisen naapurin puolelle. Raitatalon omistaja ei saakaan purkaa taloaan ja pystyttää tilalle uudisrakennusta.

”Omistaja aikoo todennäköisesti valittaa päätöksestä. Ei tämä kiista ole vielä ohi”, lähitalossa suursijoittajalle työskentelevä nainen kertoo ja kertoo nimekseen ”tilanteen arkaluonteisuuden takia” vain Josephine.

Hänen mukaansa raitatalo kerää yhä uteliaita paikalle, vaikka ympäristö on muuten hiljainen. Vilkkaimpina aikoina kadunkulmassa oli aina joku kuvia räpsimässä.

Mutta on talolla ollut paikallisiakin ihailijoita.

”Lapset ovat kaivanneet ’karkkitaloa’ sen jälkeen kuin se peittyi lautoihin.”

Lokakuun aurinko ei ole enää kirkas, mutta raitatalon rähjäisyyden se paljastaa selvästi. Kontrasti puunattuihin viereisiin arvokiinteistöihin on selvä.

Raitatalon seinien takana talon sisälmykset on revitty. Sisään ei näe, koska laudat peittävät ikkunat.

Naapurustossa kuulemma epäillään, että talon sisällä on jo rakennustyöt käynnissä. Raitatalo omistajineen ei ole sanonut viimeistä sanaansa.

Annamari Sipilä HS
Kensingtonin raitataloa verhoaa lokakuussa 2016 osittainen lautapeite.
Kensingtonin raitataloa verhoaa lokakuussa 2016 osittainen lautapeite.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat