Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin mielestä Hillary Clinton olisi se aggressiivinen vaihtoehto

Välit USA:n kanssa viilenivät Putinin mukaan jo vuonna 1999 Belgradin pommitusten vuoksi.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin arvioi Yhdysvaltain presidentinvaaleja viime viikonloppuna Goalla Intiassa. Putin vastaili Kremlin mediapooliin kuuluvien toimittajien kysymyksiin Brics-maiden eli Brasilian, Venäjän, Kiinan, Intian ja Etelä-Afrikan huippukokouksen yhteydessä.

”Rouva Clinton käyttää sellaista aggressiivista retoriikkaa ja asennetta Venäjää kohtaan, kun herra Trump taas päinvastoin kehottaa yhteistyöhön, ainakin mitä tulee terrorisminvastaiseen taisteluun”, Putin arvioi. Tämän jälkeen hän muistutti, ettei vaalikampanjan perusteella voi vetää mitään johtopäätöksiä tulevan presidentin linjasta.

”Analysoikaa kaikki aikaisemmat vaalikampanjat – kaikki toistuu toistumistaan”, Putin neuvoi.

Vastaan on vaikea väittää. Klassinen esimerkki on Ronald Reagan, joka nimitti Neuvostoliiton pahan valtakunnaksi ja mestaroi tämän jälkeen maailmanrauhaa yhdessä Mihail Gorbatšovin kanssa.

Venäjä näyttää laskeskelleen, että Clinton ne vaalit voittaa eikä tämä tulos välttämättä merkitse huononnusta nykyiseen tilanteeseen.

Clinton ja Barack Obama edustavat Yhdysvaltain ulkopolitiikan vastakkaisia äärilaitoja. Obama on klassinen vetäytyjä, joka näyttää tuntevan fyysistä pahoinvointia joutuessaan maailmanpoliisin rooliin.

Suurvalta-asemansa palauttamista tavoittelevalle Venäjälle tämä on yhtä tuskaa: vaikka mitä huutaisi, ei Washington reagoi muulla kuin pienellä paheksunnalla. Clintonin kanssa saisi ainakin rähjätä.

Putinin maailmassa obamalainen ulkopolitiikka on teeskentelyä, sillä hänen näkemyksensä mukaan Yhdysvallat palasi pahan valtakunnaksi jo 17 vuotta sitten. Tämä tuli selväksi Goan tiedotustilaisuuden lopuksi, kun presidentti vastasi Syyriaa koskevaan kysymykseen.

Toimittaja: ”Diplomaattisuhteet Amerikan kanssa ovat törmäyskurssilla Syyrian vuoksi. Odotatteko . . .”

Putin: ”Mitä mitä mitä?”

Toimittaja: ”Suhteet Yhdysvaltoihin ovat törmäyskurssilla Syyrian . . .”

Putin: ”Niinkö ajattelette?”

Toimittaja: ”Siltä tuntuu.”

Putin: ”Erehdytte. Muistatteko, mitä tapahtui Jugoslavian ympärillä? Sieltähän kaikki alkoi, enkä minä ollut silloin vielä edes presidentti.”

Putin ei ollut presidentti 1999, kun Nato pommitti Belgradia, mutta Hillary Clintonin aviomies oli. Koston tai historian vääryyksien oikaisemisen sijaan Putinin tavoite voisi olla jonkinlainen Pyhä Allianssi, jonka Aleksanteri I laati 1813 Napoleonin kukistumisen jälkeen. Siis valtiosopimus, joka kieltää maailman muutoksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat