Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hongkongin kansanedustajien virka­­valojen vastaan­otosta syntyi kaaos – huutelua ja ruoan heittelyä

Halventavin nimityksin ja kirosanoin höystettyjä virkavaloja yritettiin ottaa uusiksi, mutta hallituksen leiri esti sen.

Ulkomaat
 
BOBBY YIP / Reuters
Virkavalojen vastaanottaminen on farssi, joka on kestänyt jo viikon.
Virkavalojen vastaanottaminen on farssi, joka on kestänyt jo viikon. Kuva: BOBBY YIP / Reuters

Peking

Kiinaan kuuluvan erityishallintoalueen Hongkongin lakia säätävä neuvosto Legco ei vieläkään saanut hoidettua uusien kansanedustajien virkavalojen vastaanottoa ilman kaaosta, kun sitä keskiviikkona yritettiin. Tällä kertaa hämminkiä aiheuttivat hallitusta kannattavat kansanedustajat.

Syyskuun vaaleissa valittu uusi Legco kokoontui keskiviikkona toista kertaa. Tarkoitus oli, että viikko sitten pidetyssä ensimmäisessä istunnossa hylätyt viiden kansanedustajan virkavalat vannotaan uudestaan.

Kaksi kansanedustajaa sai virkavalansa vannottua, mutta kun tuli niin sanottuihin lokalisteihin kuuluvien edustajien vuoro, hallitusta kannattava leiri marssi ulos salista. Istunto jouduttiin keskeyttämään, koska paikalla ei ollut riittävästi kansanedustajia, jotta Legco olisi päätösvaltainen.

Valat jäivät vannomatta uuteen Youngspiration-puolueeseen kuuluvilta Yau Wai-chingiltä ja Leung Chung-hangilta.

Kun hallituksen leiri istunnon jälkeen selitti tekoaan medialle, demokratiaa kannattavan leirin kansanedustaja Leung Kwok-hung heitti heidän päälleen ruokaa, kertoo hongkongilainen South China Morning Post -sanomalehti.

Lehden mukaan tästä seurasi noin kymmenen minuuttia kestänyt kaaos, jossa kilpailevien poliittisten leirien edustajat huusivat toisilleen.

Hallituksen sodanjulistukseksi lokalisteja vastaan tulkittiin jo se, kun Hongkongin hallitus tiistai-iltana vaati tuomioistuinta kieltämään Yaun ja Leungin virkavalojen vannomisen. Tuomioistuin ei suostunut pyyntöön, mutta käsittelee asiaa uudelleen marraskuussa.

Virkavalojen vastaanottaminen muuttui farssiksi viikko sitten, kun osa uusista kansanedustajista muutti virkavalojensa sanamuotoa. Uuteen lokalistien leiriin kuuluvat kansanedustajat kieltäytyivät vannomasta uskollisuutta Kiinalle ja korvasivat virkavaloissaan Kiinan kansantasavaltaan viittaavia sanamuotoja muun muassa kirosanoin.

Yau ja Leung Chung-hang käyttivät viikko sitten Kiinasta nimitystä, joka kuulostaa hieman samalta kuin japanilaisten miehittäjien aikoinaan käyttämä Shina. Kiinalaiset pitävät nimitystä nykyisin halventavana.

Myöhemmin Leung selitti sanamuotoa sillä, että hän puhuu ”Ap Lei Chaun murretta”. Ap Lei Chau, toiselta nimeltään Aberdeen, on alue Hongkongissa. Alueella ei tiettävästi ole omaa murretta.

Lokalistiliike nousi pinnalle Hongkongissa sen jälkeen, kun vapaita vaaleja vaatineet suurmielenosoitukset kaksi vuotta sitten päättyivät tuloksettomina. Lokalistit korostavat Hongkongin erillisyyttä Manner-Kiinasta, ja osa heistä vaatii jopa Hongkongin itsenäistymistä.

Hongkongissa oli tarkoitus valita alueen hallituksen päämies eli hallintojohtaja vapailla vaaleilla ensi vuonna, mutta Kiina ei sallinut vaaleihin vapaata ehdokasasettelua.

Hongkongilaiset ovat sen jälkeen yhä enemmän huolestuneet Kiinan vallankäytöstä alueellaan. Asia korostui esimerkiksi vajaa vuosi sitten, kun Kiina-kriittisiä kirjoja julkaisseita hongkongilaisia kirjankustantajia oudosti päätyi pidätetyiksi Manner-Kiinaan. Ainakin yhden heistä oletetaan joutuneen Kiinan sieppaamaksi Hongkongissa, missä Manner-Kiinan viranomaisilla ei ole toimivaltaa.

Hongkongissa on omat viranomaiset ja omat lait. Alueella on myös huomattavasti enemmän kansalaisvapauksia kuin kommunistipuolueen johtamassa Manner-Kiinassa. Legcon edustajista osa valitaan suoralla kansanvaalilla, ja syyskuun vaaleissa lokalistit saivat useita kansanedustajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat