Valikko
Ulkomaat

Barack Obamalla oli huikea vuosi – HS esittelee kuusi tärkeintä saavutusta ja kertoo, mitä on odotettavissa 2016

Yhdysvaltain presidentti ajoi vuonna 2015 läpi monia itselleen tärkeitä uudistuksia vastustuksesta välittämättä. Esimerkiksi terveydenhoitouudistus eli Obamacare vahvistettiin oikeudessa, samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin Yhdysvalloissa ja diplomaattisuhteet Kuubaan palautettiin.

Washington. Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla oli saavutusten puolesta huikea vuosi. Joulukuusta 2014 joulukuuhun 2015 hän lakkasi tavoittelemasta kompromisseja ja ajoi läpi ison joukon omia tavoitteitaan kongressin vastustuksesta välittämättä.

Se, millaisina Obaman saavutuksia pitää, riippuu tietenkin kuulijasta. Demokraatit hurrasivat päätöksille, republikaanit vastustivat ja vannoivat seuraavan republikaanipresidentin kaatavan ne. Monia uudistuksia on kuitenkin vaikea kokonaan peruuttaa sen jälkeen, kun ne ovat olleet muutaman vuoden voimassa.

Nämä olivat Obaman tukemia saavutuksia vuonna 2015:

 

1. Ilmastosopimus syntyi Pariisissa

Obama on pitänyt ilmastomuutoksen vastaista sopimusta yhtenä presidenttikautensa tärkeimmistä tavoitteista – siinä määrin, että arvostelijoiden mielestä isompi huoli, terrorisminvastainen sota, on jäänyt ilmastonmuutoksen jalkoihin.

Obaman mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on turvallisuuspolitiikkaa.

”Historian perusteella voi sanoa, että kun ihmiset ovat epätoivoisia ja nälkäisiä, eivät tule toimeen eivätkä pysty huolehtimaan perheistään, silloin vaaralliset ideologiat alkavat levitä”, Obama sanoi CBS-televisiokanavan haastattelussa.

 

2. Iranin ydinohjelmaa rajoitettiin

Iranin, Yhdysvaltain ja viiden muun maan vuosia jatkuneet neuvottelut päättyivät sopimukseen heinäkuussa. Sopimuksen päämäärä on estää Irania kehittämästä ydinasetta. Siinä määritellään, millä ehdoin Iran voi jatkaa uraanin rikastamista rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Obama luonnehti sopimusta ”kauaskantoisimmaksi ulkopoliittiseksi päätökseksi sitten Irakin sodan” vuonna 2003.

Kukaan ei pidä sopimusta täydellisenä, ja monien mielestä se on vaarallinen, koska etenkin sopimuksen ehtojen tarkkailussa on porsaanreikiä. Ongelma on se, että Iranin todellista halukkuutta luopua ydinaseen kehittelystä voidaan arvioida vasta 15 vuoden kuluttua, kun ydinohjelmalle asetetut rajoitukset erääntyvät.

 

3. Samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin Yhdysvalloissa

Historiallinen päätös syntyi Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa kesäkuussa äänin 5-4.

Presidentti ei sekaannu oikeuden päätöksiin, mutta Obama kannatti homoliittojen hyväksymistä näkyvästi. Päätöksen jälkeen Valkoinen talo valaistiin sateenkaaren värein.

Vaikka ratkaisu syntyi niukimmalla mahdollisella enemmistöllä, homoliittojen hyväksyminen on niitä päätöksiä, joiden peruminen näyttää erittäin epätodennäköiseltä. Enemmistö amerikkalaisista oli ennen päätöstä kääntynyt kannattamaan homoliittoja, ja ne olivat laillisia jo 36 osavaltiossa 50:stä.

”Jos meidät on luotu tasa-arvoisiksi, silloin rakkautemmekin pitää olla tasa-arvoista. Tuottaa tyydytystä nähdä, että tästä periaatteesta tulee laki”, Obama sanoi.

 

4. Tyynenmeren vapaakauppasopimus syntyi

Obama liittoutui republikaanien kanssa oman puolueensa vasemmistosiipeä vastaan tukiessaan sopimusta Tyynenmeren vapaakauppa-alueesta. Kahdentoista Tyynenmeren alueen maan sopimus solmittiin lokakuussa. Se laskee tulleja ja määrittelee sääntöjä kansainväliselle kaupalle.

Ammattiliitot ovat arvostelleet sopimusta siitä, että työpaikat siirtyvät Yhdysvalloista Aasian halpatuotantomaihin. Obaman mielestä sopimus on parempi kuin sopimukseton tila, jossa suurvalta Kiina määrittelisi kaupan ehdot ja työntekijöiden oikeudet Tyynenmeren alueella.

”Yli 95 prosenttia mahdollisista asiakkaistamme asuu rajojemme ulkopuolella. Emme voi antaa Kiinan kaltaisten maiden kirjoittaa kansainvälisen talouden sääntöjä. Meidän pitää kirjoittaa ne”, Obama perusteli.

Kongressin pitäisi vahvistaa sopimus, mutta lähestyvien vaalien takia se on poliittisesti vaikea pala.

 

5. Obamacare vahvistettiin oikeudessa

Obaman tärkein sisäpoliittinen saavutus, terveydenhoitouudistus eli Obamacare, todettiin korkeimmassa oikeudessa lailliseksi kesäkuussa. Terveydenhoitouudistus takaa sairasvakuutuksen pienituloisille. Vastustajat ovat vieneet useita yksityiskohtia laista oikeuteen.

Odottaessaan oikeuden päätöstä Obama oli kirjoittanut valmiiksi kaksi puhetta: yhden, jossa hän olisi kommentoinut uudistuksen kaatumista, ja toisen, jossa hän iloitsi sen säilymisestä. Hän sai pitää jälkimmäisen.

”Tämänpäiväinen päätös on voitto jokaiselle työtätekevälle amerikkalaiselle. Laadukas ja edullinen terveydenhoito on oikeus, ei etuoikeus”, Obama twiittasi.

Obamacaren ansiosta vailla sairasvakuutusta on ensimmäistä kertaa alle 10 prosenttia amerikkalaisista.

 

6. Diplomaattisuhteet Kuubaan palautettiin

Joulukuussa 2014 Obama ilmoitti palauttavansa diplomaattisuhteet Kuubaan. Viime keväänä Obama poisti Kuuban terrorismia tukevien valtioiden listalta, ja kesällä Havannaan avattiin Yhdysvaltain lähetystö 54 vuoden taon jälkeen.

Syksyllä Obama helpotti Kuuban-vastaisia pakotteita ja höllensi amerikkalaisten matkustusrajoituksia Kuubaan. Valikoiduille amerikkalaisyhtiöille annettiin lupa perustaa saarelle tytäryhtiöitä.

Obama tapasi Yhdysvaltain entisen epähenkilön, Kuuban presidentti Raúl Castron ensin huhtikuussa Panamassa ja sitten syyskuussa YK:ssa.

”Hylkäsimme vanhentuneen, puoli vuosisataa sitten luodun politiikan palauttamalla diplomaattisuhteet ja avaamalla lähetystöt molempiin maihin. Tämä antaa meille mahdollisuuden luoda entistä läheisemmät suhteet Yhdysvaltain ja Kuuban välille”, Obama sanoi.

 

Mitä sitten on odotettavissa vuonna 2016?

Obamalla alkaa presidenttikautensa kahdeksas ja viimeinen vuosi, jonka loppupuolella Valkoiseen taloon valitaan uusi isäntä tai emäntä. Presidentin saavutusten listalta puuttuu ainakin neljä tärkeää asiaa:

 

1. Aselakeja tulisi kiristää

Vuonna 2015 Yhdysvalloissa oli jälleen useita verisiä joukkomurhia. Charlestonissa valkoinen mies ampui yhdeksän mustaa seurakuntalaista kirkkoon. Oregonissa entinen oppilas ampui yhdeksän ihmistä ammattikoulussa. San Bernardinossa radikalisoitunut pariskunta tappoi 14 ihmistä kunnan työntekijöiden pikkujouluissa.

Aina uuden joukkomurhan jälkeen Obama on pyytänyt kongressilta uusia aserajoituksia. Kongressilla ei kuitenkaan ole aikomustakaan puuttua aselakeihin, etenkään vaalivuonna. Lisäksi monet kongressiedustajat ja amerikkalaiset uskovat aseista olevan enemmän hyötyä kuin haittaa.

Obaman odotetaankin ilmoittavan uusista aserajoituksista yksipuolisella presidentin määräyksellä tammikuun alussa. Uudet rajoitukset vaatisivat entistä useampia aseiden myyjiä rekisteröitymään, mikä taas pakottaisi heidät tarkistamaan aseiden ostajien rikosrekisterin.

Uudet rajoitukset ovat vaatimattomampia kuin ne, joita Obama ajoi vuoden 2012 Sandy Hookin koulusurman jälkeen. Tuolloin kongressi hylkäsi ne.

 

2. Äärijärjestö Isis pitäisi voittaa

Obama on kotimaisesta arvostelusta ja ulkomaisesta painostuksesta huolimatta sitkeästi vastustanut amerikkalaisjoukkojen lähettämistä takaisin Lähi-itään sotimaan. Hänen terrorisminvastainen strategiansa perustuu siihen, että irakilaisten, syyrialaisten ja muiden lähialueen maiden sotilaiden on kannettava päävastuu Isisin-vastaisista operaatioita.

Amerikkalaisten maajoukkojen lähettäminen Irakiin tai Syyriaan johtaisi liian suuriin tappioihin ja antaisi Isisin propagandalle polttoainetta, Obama perustelee. Venäjän sotkeutuminen Syyriaan tekee tilanteesta Yhdysvaltojen kannalta entistä vaarallisemman.

Loppuvuodesta Obama sai hyviä uutisia: irakilaisjoukot valtasivat takaisin Ramadin kaupungin Irakissa, ja suurvallat pääsivät YK:ssa sopimukseen Syyrian rauhanprosessin ensi askelista.

 

3. Guantanamon vankila olisi suljettava

Vaalikampanjassaan Obama lupasi sulkea Guantanamon vankilan, jossa oli marraskuussa 2015 yhä 107 vankia. Heitä pidetään telkien takana ilman oikeudenkäyntiä, mikä sotii Yhdysvaltain omia periaatteita vastaan.

Pariisin ja San Bernardinon terrori-iskujen jälkeen tavoite siirtynee kuitenkin pitkälle ensi vuoteen. Presidentin on vakuutettava terrorismin pelästyttämät amerikkalaiset siitä, että Guantanamon vaaralliset vangit joutuvat oikeuden eteen ja heille löytyy tarvittaessa muualta pitävä säilö.

 

4. Talouskasvun pitäisi tuntua keskiluokan lompakoissa

Yhdysvaltain työttömyysprosentti on enää viisi, ja talous on kasvanut mukavaa parin prosentin vauhtia. Joulukuussa Yhdysvaltain keskuspankki päätti luottaa talouskasvun kestävyyteen ja nosti ohjauskorkoa ensi kertaa vuoden 2006 jälkeen.

Yhdysvaltain keskiluokan palkat laahaavat kuitenkin talouskasvusta ja elinkustannuksista jäljessä. Etenkin yliopistokoulutus on kallistunut huimasti. Seurauksena kansa on tyytymättömämpi ja pessimistisempi kuin mitä talousluvuista voisi päätellä.

Amerikkalaiset arvioivat usein presidenttinsä pätevyyttä oman lompakkonsa perusteella. Jos amerikkalaisten luottamus omaan talouteensa palautuisi, he valitsisivat todennäköisemmin marraskuussa demokraatin presidentti Obaman seuraajaksi. Tämä taas sinetöisi monet Obaman kauden uudistukset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  2. 2

   Sompasauna saattaa olla hienoin ja oudoin asia, mitä Helsinkiin on syntynyt pitkään aikaan – kaupunki hyödyntää sitä mainonnassa, mutta lopulta sauna jää asuntojen alle

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Elina Jyväs 1977–2017

  5. 5

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  6. 6

   Washington Post: Donald Trump harkitsee oikeus­ministerinsä erottamista

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  10. 10

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sri Lankan sairaalat täyttyvät denguekuumeesta kärsivistä potilaista – tänä vuonna jo 300 kuollutta
  3. Lääkkeiden päihdekäyttö on ongelma myös Suomessa
  4. Uuvutko töissä? Laaja suomalaistutkimus selvitti, miten palautumisen voi aloittaa jo työpäivän aikana
  5. Haluaisitko elämääsi lisää hallinnan tunnetta? Jos haluaa yrittää hallita kaaosta, sen olemassaolo pitää ensin hyväksyä
  6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  7. Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi
  8. Katutaiteen arvostuksen nousu tuo lisää väriä seiniin ympäri Suomea – ”Karttaako sie piirrät? Ai että se onkin hieno!”
  9. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  10. Yhdysvaltalaislehti: Dome Karukoski ohjaa elämäkerrallisen elokuvan J. R. R. Tolkienista
  11. Tunti sitten
  12. Kosteusvaurioiden yhteys terveyshaittoihin on yhä epäselvä – lääkäritkin pelkäävät leimautuvansa puhuessaan homeoireistaan
  13. Näytä lisää