Valikko
Ulkomaat

Äitinsä Dubain pilvenpiirtäjä­palosta pelastanut: ”Rakennuksessa vallitsi paniikki ja sekasorto”

Dubain rajussa pilvenpiirtäjäpalossa loukkaantui 17 ihmistä. Brittiläisen asiantuntijan mukaan on vain ajan kysymys, milloin palot vaativat kuolonuhreja.

Dubailaisessa pilvenpiirtäjässä uudenvuodenaaton iltana syttynyt raju tulipalo ei vaatinut kuolonuhreja. Hurjalta näyttäneessä tulipalossa loukkaantui 17 ihmistä, joista valtaosa lievästi. Lisäksi yksi ihminen sai tulipalon aikana lievän sydänkohtauksen.

Perjantaina paikalliset viranomaiset kertoivat, että palon saattoi sytyttää sähkövika, kertoo The Guardian -lehti.

Palon jälkisammutus jatkui perjantaina lähes vuorokausi rakennuksen syttymisen jälkeen. Uutiskanava BBC:n mukaan palomiehet näyttivät yli 20 tuntia kestäneen urakkansa jälkeen saaneen lähes kaikki tulipesäkkeet sammuttua perjantaina alkuillasta. BBC:n haastatteleman silminnäkijän mukaan tulessa oli tuolloin enää vain muutama isompi pesäke.

Palon kerrottiin saaneen alkunsa 300 metriä korkean rakennuksen ulkopuolelta. Liekit vaurioittivat 20:ta talon 63 maanpäällisestä kerroksesta. Pilvenpiirtäjässä on viiden tähden The Address Downtown -hotelli. Rakennus sijaitsee maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan lähistöllä. Juuri Burj Khalifan puoleinen julkisivu hotellirakennuksesta paloi pahiten.

Sky News -uutiskanavan haastattelema brittiläinen Angus Viller kertoi kantaneensa pyörätuolissa istuvan äitinsä rakennuksen 15. kerroksesta turvaan tulelta. Hänen mukaansa sisätiloissa vallitsi paniikki ja sekasorto, ja ihmiset talloivat toisiaan rynnätessään ulos rakennuksesta.

Viller kertoo perheen isän nähneen ensimmäisenä tulenlieskat parvekkeelta.

”Luulimme sitä aluksi vitsiksi, mutta parvekkeelta näin viereisen huoneen olevan täysin tulen vallassa.”

”Suuntasimme hätäpoistumistielle jo ennen palohälytyksen laukeamista. Siinä vaiheessa ihmisiä jo juoksi käytävillä panikoiden. Otin äitini harteilleni. Paikalla vallitsi todellinen sekasorto, vaikka hotellin henkilökunta teki parhaansa yrittäessään ohjata ihmisiä ulos talosta”, Viller kertoo Sky Newsille.

Hän pitää huolestuttavana sitä, että palohälytys käynnistyi vasta, kun liekit roihusivat jo täysillä.

Suomalainen rakennetekniikan asiantuntija Jukka Ala-Ojala sanoo, että pilvenpiirtäjät tehdään rakenteellisesti ja palojärjestelmiltään äärimmäisen turvallisiksi.

”Tiedän, että Dubaissa on joka huoneistossa omat sprinklerit. Palo pyritään sammuttamaan niillä jo alkuvaiheessa. Yhtä lailla osastoinnit ovat pilvenpiirtäjissä selkeästi paremmat mitä matalammissa rakennuksissa”, Ala-Ojala kertoo.

Talonrakennusalan suunnittelu- ja rakentamispalveluja tarjoavassa Wise Group Finlandissa työskentelevä Ala-Ojala on ollut 1,5 vuotta Dubaissa hankkimassa pilvenpiirtäjien suunnittelukokemusta.

Ala-Ojala sanookin tunnistavansa uutenavuotena syttyneen pilvenpiirtäjän. ”Se on iso rakennus kyllä.”

”Jos tulipalo pääsee leviämään, sen leviämisen hidastuminen on varmistettu rakenteellisilla toimenpiteillä, ettei palo pääse helposti leviämään huoneistosta toiseen. Rakenteille on asetettu korkeammat palonkestovaatimukset. Poistumisjärjestelyt on huolehdittu siten, että sieltä päästään turvallisesti savulta suojassa pois.”

Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset ovat alkaneet tutkia tulipaloa. Tulipalon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä. Perjantaiaamuna pilvenpiirtäjästä kohosi silminnäkijöiden mukaan yhä savua.

Ala-Ojalan mukaan perinteisesti on kiinnitetty huomiota erityisesti pilvenpiirtäjien julkisivuun, jottei palo pääsisi leviämään kerroksesta toiseen helposti.

Julkisuudessa olleiden kuvien ja videoiden perusteella näyttää kuitenkin siltä, että tulipalo levisi julkisivun kautta ylöspäin.

”Dubaissakin on nähty paloja, joissa palo on lähtenyt leviämään julkisivua pitkin ihan soihtuna niin, että julkisivu on tulessa kymmenen tai kahdenkymmenen kerroksen korkeudelta. Siihen on nykyään kiinnitetty enemmän huomiota, ettei tuli pääsisi niin helposti leviämään”, Ala-Ojala huomauttaa.

”Jos palo pääsee yhteen huoneistoon kunnolla, niin on aina vaara, että se pääsee leviämään muualle. Kun palokaasut leviävät ja kuumenevat, niin siinä tapahtuu sellaista, että palo voi lähteä leviämään useampaan kerrokseen. Kyllä suomalaisissakin määräyksissä on huomioitu rakennusmateriaalien käyttö niin, ettei käytetä missään nimessä palavia materiaaleja julkisivussa.”

Ala-Ojala uskoo, että Dubain pilvenpiirtäjässä ovat olleet kaikki turvallisuusjärjestelmät käytössä.

”Siellä on turvallisuusjärjestelmät toimineet, koska ihmiset ovat päässeet poistumaan turvallisesti, eikä ole tullut kuolonuhreja.”

Ala-Ojalan mukaan pilvenpiirtäjissä pitää olla poistumisteitä riittävästi. Niiden pitää olla myös riittävän suojassa ja paineistettu niin, etteivät savukaasut pääse niihin.

”Savuhan se tappaa usein eniten. On tärkeää, että savunmuodostus pystytään hallitsemaan tällaisessa tilanteessa.”

Brittiläinen asiantuntija varoittaa vaaroista

Toisin kuin Jukka Ala-Ojala, The Telegraph -lehden haastattelema brittiläinen paloturvallisuusalan asiantuntija Phil Barry pitää pilvenpiirtäjiä suurena riskinä. Hänen mukaansa on vain ajan kysymys, milloin korkeiden rakennusten tulipalot vaativat kuolonuhreja arabimaissa.

Muun muassa Qatarissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa työskennelleen Barryn mukaan riskiä kasvattaa se, että ennen vuotta 2013 rakennetuissa pilvenpiirtäjissä on saanut käyttää helposti syttyviä materiaaleja. Hän arvioi, että tällaisia päällyste- ja eristemateriaaleja on jopa 70 prosentissa Dubain pilvenpiirtäjistä.

Lisäksi Barry sanoo, että paloturvallisuustarkastukset ovat Dubaissa usein leväperäisiä. Näin siksi, että niitä tekevät ulkomaalaiset ja epäpätevät työntekijät ja koska rakennusten omistajilla on poliittisia kytköksiä, joiden avulla turvallisuussäännöksistä voidaan laistaa.

”Pääsääntöisesti kaikkien yli 30-metristen rakennusten ulkopinnat tulee olla rakennettuja syttymättömistä materiaaleista. Paloautojen tikasten avulla ylletään enintään tuohon 30 metriin. Suurinta osaa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rakennuksista ei ole pystytetty tämän säännön mukaisesti”, Barry toteaa.

Kolmas suuri palo sitten vuoden 2012

Dubailaisen The Address -hotellin torstainen palo oli jo kolmas suuri tulipalo Arabiemiirikunnissa sitten vuoden 2012, The Telegraph kertoo.

Lehden mukaan ennen uusien rakennusmääräysten voimaantuloa vuonna 2013 monet Dubain korkeimmista rakennuksista oli eristetty alumiini-polyuretaanipaneeleilla. Materiaalin syttymiseen ei tarvita aina edes tulen läheisyyttä, vaan siihen riittää äärimmäinen kuumuus.

Vuoden 2015 helmikuussa tuleen syttyi 86-kerroksinen The Torch. Rakennuksen ulkopinnat paloivat nopeasti, mutta sisätilat välttyivät laajoilta vaurioilta.

Viime vuoden marraskuussa lieskat runtelivat Tamweel Toweria, kun sen ulkopuolen alumiinipinta syttyi tuleen. Kummassakin tapauksessa säästyttiin kuolonuhreilta.

Vaikka The Address -hotellin palontutkinta on vielä kesken, paikalliset viranomaiset ovat todenneet tulen vaurioittaneen vain rakennuksen ulkopintoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dubai
 • Pilvenpiirtäjät
 • Tulipalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  5. 5

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  6. 6

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  9. 9

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  10. 10

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  4. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  5. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta
  6. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  7. Tunti sitten
  8. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  11. 4 tuntia sitten
  12. Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin
  13. Otto Hannikainen tehtailee ipaa helsinkiläisessä kaksiossa – erikoisoluiden kotipaneminen yleistyy hurjaa vauhtia
  14. Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua
  15. Näytä lisää