Valikko
Ulkomaat

Äitinsä Dubain pilvenpiirtäjä­palosta pelastanut: ”Rakennuksessa vallitsi paniikki ja sekasorto”

Dubain rajussa pilvenpiirtäjäpalossa loukkaantui 17 ihmistä. Brittiläisen asiantuntijan mukaan on vain ajan kysymys, milloin palot vaativat kuolonuhreja.

Dubailaisessa pilvenpiirtäjässä uudenvuodenaaton iltana syttynyt raju tulipalo ei vaatinut kuolonuhreja. Hurjalta näyttäneessä tulipalossa loukkaantui 17 ihmistä, joista valtaosa lievästi. Lisäksi yksi ihminen sai tulipalon aikana lievän sydänkohtauksen.

Perjantaina paikalliset viranomaiset kertoivat, että palon saattoi sytyttää sähkövika, kertoo The Guardian -lehti.

Palon jälkisammutus jatkui perjantaina lähes vuorokausi rakennuksen syttymisen jälkeen. Uutiskanava BBC:n mukaan palomiehet näyttivät yli 20 tuntia kestäneen urakkansa jälkeen saaneen lähes kaikki tulipesäkkeet sammuttua perjantaina alkuillasta. BBC:n haastatteleman silminnäkijän mukaan tulessa oli tuolloin enää vain muutama isompi pesäke.

Palon kerrottiin saaneen alkunsa 300 metriä korkean rakennuksen ulkopuolelta. Liekit vaurioittivat 20:ta talon 63 maanpäällisestä kerroksesta. Pilvenpiirtäjässä on viiden tähden The Address Downtown -hotelli. Rakennus sijaitsee maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan lähistöllä. Juuri Burj Khalifan puoleinen julkisivu hotellirakennuksesta paloi pahiten.

Sky News -uutiskanavan haastattelema brittiläinen Angus Viller kertoi kantaneensa pyörätuolissa istuvan äitinsä rakennuksen 15. kerroksesta turvaan tulelta. Hänen mukaansa sisätiloissa vallitsi paniikki ja sekasorto, ja ihmiset talloivat toisiaan rynnätessään ulos rakennuksesta.

Viller kertoo perheen isän nähneen ensimmäisenä tulenlieskat parvekkeelta.

”Luulimme sitä aluksi vitsiksi, mutta parvekkeelta näin viereisen huoneen olevan täysin tulen vallassa.”

”Suuntasimme hätäpoistumistielle jo ennen palohälytyksen laukeamista. Siinä vaiheessa ihmisiä jo juoksi käytävillä panikoiden. Otin äitini harteilleni. Paikalla vallitsi todellinen sekasorto, vaikka hotellin henkilökunta teki parhaansa yrittäessään ohjata ihmisiä ulos talosta”, Viller kertoo Sky Newsille.

Hän pitää huolestuttavana sitä, että palohälytys käynnistyi vasta, kun liekit roihusivat jo täysillä.

Suomalainen rakennetekniikan asiantuntija Jukka Ala-Ojala sanoo, että pilvenpiirtäjät tehdään rakenteellisesti ja palojärjestelmiltään äärimmäisen turvallisiksi.

”Tiedän, että Dubaissa on joka huoneistossa omat sprinklerit. Palo pyritään sammuttamaan niillä jo alkuvaiheessa. Yhtä lailla osastoinnit ovat pilvenpiirtäjissä selkeästi paremmat mitä matalammissa rakennuksissa”, Ala-Ojala kertoo.

Talonrakennusalan suunnittelu- ja rakentamispalveluja tarjoavassa Wise Group Finlandissa työskentelevä Ala-Ojala on ollut 1,5 vuotta Dubaissa hankkimassa pilvenpiirtäjien suunnittelukokemusta.

Ala-Ojala sanookin tunnistavansa uutenavuotena syttyneen pilvenpiirtäjän. ”Se on iso rakennus kyllä.”

”Jos tulipalo pääsee leviämään, sen leviämisen hidastuminen on varmistettu rakenteellisilla toimenpiteillä, ettei palo pääse helposti leviämään huoneistosta toiseen. Rakenteille on asetettu korkeammat palonkestovaatimukset. Poistumisjärjestelyt on huolehdittu siten, että sieltä päästään turvallisesti savulta suojassa pois.”

Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset ovat alkaneet tutkia tulipaloa. Tulipalon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä. Perjantaiaamuna pilvenpiirtäjästä kohosi silminnäkijöiden mukaan yhä savua.

Ala-Ojalan mukaan perinteisesti on kiinnitetty huomiota erityisesti pilvenpiirtäjien julkisivuun, jottei palo pääsisi leviämään kerroksesta toiseen helposti.

Julkisuudessa olleiden kuvien ja videoiden perusteella näyttää kuitenkin siltä, että tulipalo levisi julkisivun kautta ylöspäin.

”Dubaissakin on nähty paloja, joissa palo on lähtenyt leviämään julkisivua pitkin ihan soihtuna niin, että julkisivu on tulessa kymmenen tai kahdenkymmenen kerroksen korkeudelta. Siihen on nykyään kiinnitetty enemmän huomiota, ettei tuli pääsisi niin helposti leviämään”, Ala-Ojala huomauttaa.

”Jos palo pääsee yhteen huoneistoon kunnolla, niin on aina vaara, että se pääsee leviämään muualle. Kun palokaasut leviävät ja kuumenevat, niin siinä tapahtuu sellaista, että palo voi lähteä leviämään useampaan kerrokseen. Kyllä suomalaisissakin määräyksissä on huomioitu rakennusmateriaalien käyttö niin, ettei käytetä missään nimessä palavia materiaaleja julkisivussa.”

Ala-Ojala uskoo, että Dubain pilvenpiirtäjässä ovat olleet kaikki turvallisuusjärjestelmät käytössä.

”Siellä on turvallisuusjärjestelmät toimineet, koska ihmiset ovat päässeet poistumaan turvallisesti, eikä ole tullut kuolonuhreja.”

Ala-Ojalan mukaan pilvenpiirtäjissä pitää olla poistumisteitä riittävästi. Niiden pitää olla myös riittävän suojassa ja paineistettu niin, etteivät savukaasut pääse niihin.

”Savuhan se tappaa usein eniten. On tärkeää, että savunmuodostus pystytään hallitsemaan tällaisessa tilanteessa.”

Brittiläinen asiantuntija varoittaa vaaroista

Toisin kuin Jukka Ala-Ojala, The Telegraph -lehden haastattelema brittiläinen paloturvallisuusalan asiantuntija Phil Barry pitää pilvenpiirtäjiä suurena riskinä. Hänen mukaansa on vain ajan kysymys, milloin korkeiden rakennusten tulipalot vaativat kuolonuhreja arabimaissa.

Muun muassa Qatarissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa työskennelleen Barryn mukaan riskiä kasvattaa se, että ennen vuotta 2013 rakennetuissa pilvenpiirtäjissä on saanut käyttää helposti syttyviä materiaaleja. Hän arvioi, että tällaisia päällyste- ja eristemateriaaleja on jopa 70 prosentissa Dubain pilvenpiirtäjistä.

Lisäksi Barry sanoo, että paloturvallisuustarkastukset ovat Dubaissa usein leväperäisiä. Näin siksi, että niitä tekevät ulkomaalaiset ja epäpätevät työntekijät ja koska rakennusten omistajilla on poliittisia kytköksiä, joiden avulla turvallisuussäännöksistä voidaan laistaa.

”Pääsääntöisesti kaikkien yli 30-metristen rakennusten ulkopinnat tulee olla rakennettuja syttymättömistä materiaaleista. Paloautojen tikasten avulla ylletään enintään tuohon 30 metriin. Suurinta osaa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rakennuksista ei ole pystytetty tämän säännön mukaisesti”, Barry toteaa.

Kolmas suuri palo sitten vuoden 2012

Dubailaisen The Address -hotellin torstainen palo oli jo kolmas suuri tulipalo Arabiemiirikunnissa sitten vuoden 2012, The Telegraph kertoo.

Lehden mukaan ennen uusien rakennusmääräysten voimaantuloa vuonna 2013 monet Dubain korkeimmista rakennuksista oli eristetty alumiini-polyuretaanipaneeleilla. Materiaalin syttymiseen ei tarvita aina edes tulen läheisyyttä, vaan siihen riittää äärimmäinen kuumuus.

Vuoden 2015 helmikuussa tuleen syttyi 86-kerroksinen The Torch. Rakennuksen ulkopinnat paloivat nopeasti, mutta sisätilat välttyivät laajoilta vaurioilta.

Viime vuoden marraskuussa lieskat runtelivat Tamweel Toweria, kun sen ulkopuolen alumiinipinta syttyi tuleen. Kummassakin tapauksessa säästyttiin kuolonuhreilta.

Vaikka The Address -hotellin palontutkinta on vielä kesken, paikalliset viranomaiset ovat todenneet tulen vaurioittaneen vain rakennuksen ulkopintoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dubai
 • Pilvenpiirtäjät
 • Tulipalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää