Valikko
Ulkomaat

Ei puhettakaan aselakien kiristämisestä: Texas salli aseiden avoimen kantamisen vyökotelossa 145 vuoden tauon jälkeen

Asemyönteisestä ja republikaanijohtoisesta Texasista tuli vuodenvaihteessa entistäkin asemyönteisempi.

Texas tunnetaan jo entuudestaan asemyönteisenä osavaltiona, mutta nyt siitä tuli pistoolimiehille ja -naisille entistäkin sallivampi.

Republikaanivetoisessa osavaltiossa astui nimittäin vuoden alussa voimaan laki, joka sallii jatkossa kansalaisille käsiaseen näkyvän kantamisen vyö- tai kainalokotelossa myös julkisilla paikoilla. Uutistoimisto Reutersin mukaan käsiaseiden kantaminen näkyvästi vyöllä on ollut osavaltiossa viimeksi sallittua vuonna 1871.

New York Timesin mukaan osavaltion asemyönteisyydestä kertoo sekin, että osavaltion pääkaupungissa Austinissa sijaitsevaan hallintorakennukseen on jo nyt helpompi päästä sisälle aseen kanssa kuin ilman. Näin siksi, että aseen kanssa saapuville on oma sisäänkäyntinsä, kun aseettomat joutuvat jonottamaan kulkeakseen metallinilmaisimien ja turvatarkastuksen läpi.

Lakia kannattaneiden mukaan aseiden julkinen kantaminen parantaa yleistä turvallisuutta. Yhdysvalloissa 40 osavaltiota sallii aseiden mukana pitämisen jossain muodossaan, mutta 27 miljoonan asukkaan Texasista tuli lainmuutoksen myötä maan asukasluvultaan suurin osavaltio, missä aseiden näkyvä kantaminen on sallittua.

Vastustajien mukaan aseiden kantaminen avoimesti kaduilla, julkisissa rakennuksissa ja jopa kaupoissa voi olla pelottavaa aseettomien kansalaisten silmissä.

Myös poliisi on ilmaissut huolensa avoimesti kannettavista aseista, kertoo New York Times. Viranomaisten mukaan jatkossa esimerkiksi rikostilanteissa poliisin saattaa olla vaikea tietää, kuka on rikollinen ja kuka kunniallinen kansalainen, jos molemmilla on aseet. Tilanteessa piilee jopa kuolettavien väärinkäsitysten mahdollisuus, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Poliisin mukaan myöskään aseiden usein väitetystä yleistä turvallisuutta lisäävästä vaikutuksesta ei ole mitään näyttöä.

Heti lain astuttua voimaan Texasin osavaltiosta löytyy lähes miljoona ihmistä, jotka ovat jo oikeutettuja kantamaan käsiasettaan näkyvillä. Heidän on kaikkien pitänyt läpäistä vaadittu turvallisuuskurssi ja heillä täytyy olla myös aseenkantolupa.

Laki sallii kyllä yksityisten kiinteistöomistajien ja yritysten kieltävän aseet tiloissaan. Kieltämisestä on kuitenkin kerrottava kyltillä. Monet liikkeet, esimerkiksi osavaltion suurin työllistäjä H-E-B Grocery, aikovat sallia asiakkaidensa aseet, kunhan ne pidetään piilossa. Näkyvillä kannettavia aseita he eivät salli jatkossakaan.

Aselakia vastustanut demokraatteihin kuuluva osavaltiovaltuutettu Diego Bernal sanoo Reutersille koko lain olevan virhe.

”En ymmärrä, miten aseiden tuominen osaksi jokapäiväistä elämää muuttaisi mitään paremmaksi”, Bernal sanoo.

Aselakia ajaneen, eläkkeellä olevan kersantin, C. J. Grishamin, 41, mukaan ihmiset ylireagoivat.

”Perjantai ei eroa torstaista”, Grisham sanoo Reutersille.

Grisham suunnitteli Reutersin mukaan kantavansa puoluekokouksessa kahta puoliautomaattista pistoolia vyöllään. 13-vuotiaalle tyttärelleen hän antoi vaaleanpunaisen 22. kaliberisen pienoiskiväärin 12-vuotislahjaksi.

Yksi lain kiistellyimmistä osa-alueista koskee poliisin oikeutta tarkistaa lupa keneltä tahansa asetta avoimesti kantavalta. Lakia ajaneiden mukaan se antaa vain poliiseille mahdollisuuden kiusata lainkuuliaisia kansalaisia.

Laissa on erikseen kielletty aseiden kantaminen, avoimesti tai kätketysti, muun muassa kouluissa, baareissa, urheiluareenoilla sekä lentokenttien turva-alueilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aseet
 • Yhdysvaltain aselait
 • Poliisi
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  9. 9

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää