Valikko
Ulkomaat

Saudi-Arabia teloitti tunnetun shiiapapin – shiialaiset raivostuivat eri puolilla Lähi-itää

Iranilainen uskonoppinut julisti Nimr al-Nimrin teloittamisen johtavan ”Saudi-Arabian kuningashuoneen katoamiseen historian lehdiltä”. Kansa hyökkäsi kohti Saudi-Arabian suurlähetystöä Teheranissa.

Saudi-Arabia teloitti lauantaina 47 terrorismisyytteistä tuomittua, kertoo uutistoimisto Reuters. Suurin osa teloitetuista oli terroristijärjestö al-Qaidan epäiltyjä jäseniä, mutta mukana oli myös tunnettu shiialainen uskonoppinut Nimr al-Nimr, sisäministeriö kertoi tiedotteessaan.

Al-Nimrillä oli tärkeä rooli shiialaisten mielenosoituksissa, jotka käynnistyivät Saudi-Arabian hallintoa vastaan arabikevään myötä 2011.

Kyseessä oli suurin kansalliseen turvallisuuteen kytkeytyviin syytteisiin liittyvä joukkoteloitus Saudi-Arabiassa vuoden 1980 jälkeen. Tuolloin Saudi-Arabia teloitti 63 kapinallista, jotka olivat vallanneet hetkeksi Mekan suurmoskeijan vuonna 1979.

43 äärisunnalaisen jihadistin ja neljän shiialaisen toisinajattelijan teloitus oli Saudi-Arabialta tyly viesti kapinallisille ja oppositioryhmille.

Konservatiivinen sunni-islamilainen valtio on pidättänyt maaperällään tuhansia äärisunnalaisia islamisteja sen jälkeen kun al-Qaida teki Saudi-Arabiassa 2003–2006 useita terrori-iskuja.

Jihadistien lisäksi Saudi-Arabia on pidättänyt kuitenkin myös tuhansia shiiavähemmistöön kuuluvia kansalaisiaan pääasiassa 2011–2013 mielenosoitusten aikana.

Lauantaina teloitettuja shiiavankeja syytettiin osallisuudesta poliisien ampumiseen. Arabikevään kansannousujen aikaan Saudi-Arabiassa puhjenneissa mielenosoituksissa kuoli useita poliiseja. Monia shiioja on jo ehditty tuomittu kuolemaan osallisuudesta mielenosoituksiin.

Teloitustuomion saanut Nimr al-Nimr oli suosittu erityisesti shiialaisten nuorten keskuudessa. Al-Nimr arvosteli kovin sanoin Saudi-Arabian kuningashuonetta ja vaati maan itäisen maakunnan irtautumista, mikäli shiiaväestön oikeuksia ei kunnioiteta.

Al-Nimrin teloitus nostatti raivoisan vastalausemyrskyn alueen shiiakeskuksissa.

Vihaiset mielenosoittajat ehtivät heittää palopommeja kohti Saudi-Arabian suurlähetystöä Iranin pääkaupungissa Teheranissa, ennen kuin poliisi hääti heidät paikalta, kertoi uutistoimisto AFP lauantai-iltana.

Iranin ulkoministeriö kehotti kansaa pidättäytymään Saudi-Arabian lähetystöön kohdistuvista hyökkäyksistä.

Saudi-Arabian tärkein alueellinen vihollinen, shiialainen Iran oli jo aiemmin varoittanut teloittamasta al-Nimriä. Teloitusuutisen jälkeen korkea-arvoinen iranilainen uskonoppinut Ahmad Khatami sanoi, että teloittaminen oli odotuksia vastannut siirto ”rikolliselta” Saudi-Arabialta.

”Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että tämä viaton veri tahraa[- - ] Saudien kuningaskunnan ja pyyhkäisee sen historian lehdiltä”, hän sanoi.

Irakilainen shiiakansanedustaja puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että al-Nimrin teloittaminen ”sytyttää alueen liekkeihin”.

Irakin shiialainen pääministeri Haider al-Abadi tuomitsi al-Nimrin teloittamisen ja sanoi sen lisäävän Lähi-idän levottomuutta. Entinen pääministeri, niin ikään shiialainen Nuri al-Maliki puolestaan sanoi al-Nimrin teloituksen johtavan ”saudihallinnon syrjäyttämiseen”.

Valtaosa saudiarabialaisista on sunnimuslimeja. Shiialaisia asuu erityisesti maan itäosassa.

Teloitusuutisen jälkeen maan itäosissa Qatifin alueella nähtiin pieniä mielenosoituksia hallintoa vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Shiiaenemmistöisessä naapurimaassa Bahrainissa poliisi hajotti Saudi-Arabiaa vastustaneita mielenosoituksia, mutta loukkaantumisista ei raportoitu, kertoo uutistoimisto AFP.

Sisäministeriön tv-kanavalla lähettämä tiedote teloituksista alkoi Koraanin säkeillä, joissa oikeutetaan kuolemantuomio.

Uskonnollinen johtaja, suurmufti Abdulaziz Al al-Sheikh esiintyi tv-lähetyksessä ja kuvaili teloituksia oikeudenmukaisiksi, Reuters kertoo.

Tuomio toimeenpannaan Saudi-Arabiassa usein julkisena kaulan katkaisuna, mutta vankiloissa toimii myös kivääreitä käyttäviä teloituskomennuskuntia.

Kyseessä oli ensimmäiset Saudi-Arabian toimeenpanemat kuolemantuomiot alkavana vuonna. Viime vuonna ainakin 157 ihmistä teloitettiin Saudi-Arabiassa, mikä on selvästi enemmän kuin vuonna 2014, jolloin teloituksia oli noin 90.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Islam
 • Kuolemantuomiot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  4. 4

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   IS: Suomen ensimmäinen F1-kuljettaja Leo Kinnunen on kuollut

  7. 7

   Yksin asuva saa yleensä suurempaa toimeentulotukea kuin kimppakämpässä elävä – kannustaako tukijärjestelmä yksin asumiseen?

  8. 8

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  9. 9

   Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

  10. 10

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää