Valikko
Ulkomaat

Myös Bahrain ja Sudan katkaisivat diplomaattisuhteet Iraniin – shiialaisen uskonoppineen teloituksesta alkanut Saudi-Arabian ja Iranin kiista leviää Lähi-idässä

Iranin ulkoministeriö syytti maanantaina, että Saudi-Arabia käyttää suurlähetystöhyökkäystä tekosyynä jännitteiden lisäämiseksi. Venäjä tarjoutui jo kiistan välittäjäksi.

Bahrain ja Sudan seuraavat Saudi-Arabian esimerkkiä ja katkaisevat diplomaattisuhteet Iranin kanssa, maat ilmoittivat maanantaina.

Myös Yhdistyneet arabiemiirikunnat ilmoitti vetävänsä suurlähettiläänsä Iranista ja jättävänsä sinne vain asiainhoitaja-tason edustuston.

Saudi-Arabia kertoi diplomaattisuhteiden katkaisusta sunnuntai-iltana. Se ilmoitti päätöksensä taustalla olevan Iranin reaktiot Saudi-Arabian teloitettua lauantaina shiialaisen toisinajattelijan Nimr al-Nimrin. Iranin virallisten protestien lisäksi väkijoukko hyökkäsi Saudi-Arabian suurlähetystöön Teheranissa.

Saudi-Arabian tapaan Bahrain ilmoitti antavansa iranilaisdiplomaateille kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta.

Saudi-Arabian tapaan Bahrainin kuningashuone on sunnalainen, jota Saudi-Arabia tukee. Bahrainin väestöstä enemmistö on kuitenkin shiialaisia.

Saudi-Arabian ja Iranin valmiiksi huonojen välien rikkoontuminen on lisännyt pelkoa, että Lähi-idän sunni- ja shiiamuslimien väliset jännitteet kiristyvät entisestään. Iranissa valtaa pitävät shiiat, Saudi-Arabiassa sunnat.

Iranin ulkoministeriö syytti maanantaina Saudi-Arabiaa suurlähetystöhyökkäyksen käyttämisestä tekosyynä.

”Saudi-Arabia näkee elämänsä pyrkimyksenä kriiseihin ja vastakkainasetteluun ja yrityksinä ratkaista kaikki sisäiset ongelmat siirtämällä ne rajojensa ulkopuolelle”, ministeriö sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Saudi-Arabia hyötyy jatkuvasta kireydestä ja on käyttänyt tilannetta tekosyynä jännitteiden lisäämisessä”, ministeriö sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jo sunnuntai-iltana Iran vastasi Saudi-Arabian tekemään karkotusmääräykseen sanomalla, ettei toimella voi peitellä virhettä, jonka maa teki teloituksella.

”Tämän epäoikeudenmukaisen verenvuodatuksen tulos nähdään epäilemättä pian ja saudiarabialaiset poliitikot saavat vielä kokea jumalallisen koston”, Iranin ylin uskonnollinen johtaja, ajatolla Ali Khamenei puolestaan sanoi Iranin valtiollisessa televisiolähetyksessä.

Saudi-Arabian hallintoa lähellä olevat lähteet kertoivat sunnuntaina Reutersin mukaan, ettei Saudi-Arabia välitä, vaikka diplomaattisuhteiden katkaiseminen Iraniin suututtaisi Yhdysvallat.

Yhdysvallat ehtikin Reutersin mukaan moittia varovaisin sanankääntein teloitusta. Lisäksi se kehotti jatkamaan diplomaattisia ponnisteluja. Samalla se kannusti kaikkia lähivaltioiden johtajia jännitteiden vähentämiseen.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti puolestaan kertoi maanantaina nimettömiin venäläisiin diplomaattilähteisiin vedoten, että Venäjä olisi valmis sovittelemaan Iranin ja Saudi-Arabian välejä.

Monet länsimaat ovat arvostelleet teloituksia.

Sunnien johtama shiialaisenemmistöinen Bahrain ei ole ollut tapahtumien suhteen ulkopuolinen. Sunnuntaina myös siellä mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa osana samaa kiistaa. Sisäministeriön mukaan useita mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä sekä ”sosiaalista mediaa väärinkäyttäneitä” pidätettiin, uutistoimisto AFP kertoo.

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan pääkaupungin Manaman shiialaiskortteleissa. Mielenosoittajat puolestaan heittelivät polttopulloja.

Bahrainissa oli verisiä mellakoita arabikevään poliittisen kuohunnan aikaan 2011, jotka viranomaiset kukistivat kovin ottein. Saarivaltiossa on myös Yhdysvaltain laivaston tukikohta.

Irakissa virallisetkin reaktiot olivat vihaisia. Maan shiialainen pääministeri Haider al-Abadi tuomitsi lauantaina al-Nimrin teloittamisen ja sanoi sen lisäävän Lähi-idän levottomuutta. Entinen pääministeri, niin ikään shiialainen Nuri al-Maliki sanoi teloituksen johtavan ”saudihallinnon syrjäyttämiseen”.

Yhteensä Saudi-Arabia teloitti lauantaina 47 terrorismisyytteistä tuomittua, joista yksi oli al-Nimr. Hänet tunnettiin shiialaisvähemmistön oikeuksien puolustajana sunnien johtamassa Saudi-Arabiassa. Hän muun muassa arvosteli kovin sanoin Saudi-Arabian kuningashuonetta.

Al-Nimrin teloitus osui erityisen herkkään aikaan, sillä Saudi-Arabian ja Iranin välinen kamppailu vaikutusvallasta Lähi-idässä on kärjistynyt muun muassa Syyrian ja Jemenin sodissa. Molemmat tukevat niissä vastakkaisia osapuolia.

Teloituksen myötä myös toivo yhteistyöstä kamppailussa terroristijärjestö Isisiä vastaan sai kolauksen.

Al-Nimrin kuolema herätti eniten huomiota teloituksessa, joka oli Saudi-Arabian suurin sitten vuoden 1980. Yhteensä 47 teloitetusta lähes kaikki olivat äärisunnalaisia jihadisteja, joita syytettiin terroristiverkosto al-Qaidan jäseniksi.

Konservatiivinen sunnalainen valtio on pidättänyt maaperällään tuhansia äärisunnalaisia islamisteja sen jälkeen kun al-Qaida teki Saudi-Arabiassa 2003–2006 useita terrori-iskuja.

Jihadistien lisäksi Saudi-Arabia on pidättänyt kuitenkin myös tuhansia shiiavähemmistöön kuuluvia kansalaisiaan pääasiassa 2011–2013 mielenosoitusten aikana. Lauantaina teloitettujen joukossa oli al-Nimrin lisäksi kolme muuta shiialaista toisinajattelijaa.

Shiiavankeja syytettiin osallisuudesta poliisien ampumiseen arabikevään kansannousujen aikaan Saudi-Arabiassa. Monia shiioja on jo ehditty tuomittu kuolemaan osallisuudesta mielenosoituksiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  4. 4

   Paavi: Korean sota tuhoaisi suuren osan ihmiskuntaa – ehdottaa Norjaa sovittelijaksi

  5. 5

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  10. 10

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää