Valikko
Ulkomaat

Joukko aseistautuneita ”patriootteja” valtasi valtion rakennuksen Yhdysvalloissa

Aseistautuneet miehet valtasivat rakennuksen valtiollisella luonnonsuojelualueella Oregonissa ja vaativat itsehallintoalueen perustamista kaltaisilleen patriooteille.

Joukko aseistautuneita miehiä valtasi hallinnollisen rakennuksen Yhdysvalloissa lauantaina. Vallattu rakennus on valtion käytössä ja sijaitsee kansallisella luonnonsuojelualueella lähellä Burnsin kaupunkia Oregonin osavaltiossa, uutisoi CNN.

Rakennuksen vallanneet miehet kutsuvat itseään patriooteiksi ja he ovat pukeutuneet armeijatyylisiin asuihin. Käsissään heillä on kivääreitä ja radiopuhelimia. Joukkoa johtaa tiettävästi karjatilallinen Cliven Bundy kolmen poikansa kanssa. Miesten mukaan heitä on rakennuksessa kaikkiaan 150, mutta heille ruokaa vieneen pariskunnan mukaan luvussa on yksi nolla liikaa.

RT -verkkomedian mukaan patriootit ovat huolissaan siitä, että Harney County oli ennen osavaltion rikkain, kun se nyt on köyhin. Ratkaisuna Cliven Bundy vaatii, että hänen kaltaisensa aseistetut patriootit muuttavat alueelle, julistavat sen itsenäiseksi ja irtisanoutuvat valtion hallinnosta.

Clivenin pojan Ammon Bundyn mukaan miehet ovat rakennuksessa niin kauan kuin tarve vaatii. He eivät aio käyttää aseitaan ellei heitä vastaan hyökätä.

Yksi valtaajista on tunnistettu Blane Cooperiksi. Hän sanoo julkaistulla videolla, että he toivovat esimerkkinsä käynnistävän koko Yhdysvaltojen laajuisen liikkeen.

”Sen ei tarvitse päättyä tähän. Tämä voi olla toivonkipinä, joka leviää koko maahan. Kaikki kaipaavat tätä toivoa, koska hallitus on lyönyt meidät, sortanut meitä ja ottanut meiltä kaiken. He eivät lopeta, ennen kuin me sanomme ei”, Cooper julistaa.

Patriootit valtasivat rakennuksen osallistuttuaan ensin mielenosoitusmarssiin kahden paikallisen miehen saamaa vankilatuomiota vastaan. Karjatilalliset Dwight Hammond Jr. ja Steven Hammond, isä ja poika, tuomittiin vankilaan maastopalosta. Viranomaisten mukaan miehet peittelivät palot sytyttämällä salametsästyksestä syntyneitä jälkiä, mutta miesten itsensä mukaan kyse oli kaskeamisesta sekä varautumisesta siihen, etteivät mahdolliset tulevat metsäpalot leviä heidän mailleen. Miehet oli tuomittu maastopaloista myös vuosina 2001 ja 2006. Valtaajien mukaan miehet tuomittiin väärin perustein terrorismilain nojalla. Viranomaisten mukaan miehiä ei kohdeltu, saati tuomittu terroristeina.

”Valamiehistöltä ei kysytty, pitivätkö he Hammondeja terroristeina, eikä heitä oikeudessa syytetty terrorismista. Väitteet muusta ovat yksinkertaisesti vääriä”, liittovaltion syyttäjä Billy J. Williams kirjoittaa tiedotteessa.

Williamsin mukaan Hammondit kaatoivat luvattomasti seitsemän peuran lauman valtion mailla ja antoivat sen jälkeen teini-ikäiselle sukulaiselleen tulitikut pyytäen tätä sytyttämään maastopalon. Sukulainen todisti asian oikeudessa.

”Tulipalo tuhosi jäljet salametsästyksestä ja poltti maata yli 50 hehtaarin alueelta”, Williams kirjoittaa.

Valtausta johtava Cliven Bundy on tunnettu liittovaltion hallinnon vastustaja. Vuonna 1993 hän lopetti karjaveron maksamisen, koska katsoi sukuhistoriansa oikeuttavan hänet karjan kasvatukseen ilman valtiotakin. Bundyn suku on kasvattanut karjaa samoilla mailla 1870-luvulta lähtien. Maanhallintaviraston mukaan verovelkaa on kertynyt yli 20 vuodessa jo miljoona dollaria eli noin 915 000 euroa.

Vastoinkäymiset viranomaisten kanssa ovat jatkuneet vuoden 1993 jälkeenkin. Vuonna 1998 maanhallintavirasto määräsi osan Bundyn tilasta luonnonsuojelualueeksi, koska sen alueen katsottiin olevan elintärkeä alueen aavikkokilpikonnapopulaatiolle.

Vuonna 2014 Bundy aiheutti aseelliseen selkkauksen, kun maanhallintavirasto yritti tilalle. Bundy kutsui avukseen joukon aseistautuneita miehiä ja siirsi karjansa toisaalle liittovaltion agenttien seuratessa sivusta.

Oikaisu 4.12. kello 11.47: Korjattu siteeratun median nimeksi RT, jonka entinen nimi oli Russia Today.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • FBI
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää