Valikko
Ulkomaat

Kansalaisjournalistit kertovat löytäneensä tietoa 20 venäläisupseerin osallisuudesta Ukrainan lentoturmaan – syyttäjä selvittää nyt asiaa

Bellingcat-ryhmä on nimennyt 20 upseeria ilmatorjuntarykmentistä, jonka ohjuslavettia matkustajakoneen alas ampumisessa heidän mukaansa käytettiin. Ryhmä on koostanut raporttinsa verkon avoimien tietolähteiden pohjalta.

Itä-Ukrainan tuhoisan lentoturman rikostutkinnasta vastaavat viranomaiset Alankomaissa ovat saattaneet saada uutta tietoa koneen alas ampumiseen liittyen.

Kansalaisjournalistien ryhmä nimeltä Bellingcat kertoi sunnuntaina toimittaneensa tutkintaryhmälle raporttinsa, jonka se on koostanut verkon avoimien tietolähteiden pohjalta.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysian Airlinesin lento MH17 räjähti ilmassa heinäkuussa 2014, kun siihen osui venäläisvalmisteinen BukM1-ilmatorjuntaohjus. Kaikki lennolla olleet 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat.

Turman syitä selvittäneessä kansainvälisessä tutkintaryhmässä on jäseniä Alankomaiden lisäksi Australiasta, Belgiasta ja Malesiasta.

Alankomaiden syyttäjänviraston edustaja Wim de Bruin sanoi sunnuntaina Alankomaiden yleisradioyhtiö Nosin haastattelussa, että he saivat Bellingcat-ryhmän raportin heti joulun jälkeen.

”Aiomme selvittää vakavissamme, voisiko tietoja käyttää rikostutkinnassa”, de Bruin sanoi sekä tv-yhtiölle että uutistoimisto AFP:lle.

De Bruinin mukaan syyttäjänvirasto ja Bellingcat ovat olleet yhteyksissä aiemminkin.

Bellingcat arvioi onnistuneensa tunnistamaan kaksikymmentä Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatin sotilasta, joiden kalustosta on peräisin ohjuslavetti, jolta Malaysian Airlinesin matkustajakoneeseen osunut ohjus laukaistiin.

Bellingcatin perustaja Eliot Higginsin mukaan tunnistettujen sotilaiden joukossa on todennäköisesti yksi tai useampi ihminen, jotka tietävät, kuka ohjuksen laukaisi tai on jopa itse laukaissut sen.

Loppusyksystä 2014 Bellingcat julkaisi ensimmäisen raporttinsa avoimista verkkolähteistä keräämistään tiedoista, joiden perusteella ohjuslavetin liikkeet tunnistettiin.

Myöhemmin ryhmä paikansi Kurskista käsin toimivan ilmatorjuntaprikaatin saattueen. Saattue nähtiin Itä-Ukrainassa ennen malesialaislennon alas ampumista sekä sen jälkeen. Alas ampumisen jälkeen ainakin yksi lavetin ohjuksista puuttui.

Bellingcat kertoo, että uusi raportti on 123 sivua pitkä. Sunnuntaina illalla yhteisö lupasi julkaista raportistaan yleisölle lyhemmän version. Higginsillä on ”sensuroinnille” kolme perustelua: tietojen hankkijat eivät halua, että kukaan raportissa nimetyistä asianosaisista joutuu häirinnän kohteeksi, poistaa sosiaalisen median profiileitaan tai muutoin tuhoaa todisteita ennen kuin tutkintakomissio on ehtinyt tutustua tietoihin.

Nos-kanavan sivujen mukaan raportissa nimetään ainakin Sergey M, joka on 53. ilmatorjuntaprikaatin komentaja. Bellingcatin mukaan prikaatin komentajalla on tiedot siitä, mitä hänen prikaatinsa kalustolla on tehty. Raportissa nimetään myös useita muita kokeneita upseereita samasta prikaatista.

Bellingcatin työskentelymenetelmät perustuvat avoimista verkkolähteistä löytyvien kuvien ja tietojen tunnistamiseen ja vertailuun. Kansainvälisessä ryhmässä toimii kahdeksantoista vapaaehtoista useista maailman maista, myös Suomesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  8. 8

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  9. 9

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää