Valikko
Ulkomaat

Belgia laski Brysselin terroriuhkaa – ”sotilaat kadulla antaneet ihmisille mielenrauhaa”

Molenbeekin kaupunginosassa on tehty lukuisia pidätyksiä Pariisin iskujen jälkeen. Belgia yrittää puhdistaa tahrautunutta mainettaan lupaamalla kovia otteita.

Bryssel

Belgia laski maanantaina pääkaupungin Brysselin terroriuhkaluokituksen tasolta kolme tasolle kaksi. Aiempi korkeampi uhka-arvio liittyi epäilyksiin, että terroristit suunnittelivat iskua Brysselissä uudenvuoden aikoihin.

Hieman hämmentävästi terrori-uhan arvioitiin laskeneen Brysselin keskusaukiota Grand-Placea, keskuspoliisiasemaa ja muita poliisiasemia vastaan. Muuten Belgian terroriuhan taso jätettiin tasolle kolme, mikä on toiseksi korkein uhkataso, uutistoimisto Reuters kertoo.

Viranomaiset tiedottivat asiasta tekstiviestillä. Vaikka uusi arvio kertoo jännityksen lieventymisestä, Brysselissä asuvien tulee lähiaikoina varautua uusiin turvatoimien kiristyksiin ”etenkin lentokentillä ja juna-asemilla”, viranomaiset kertovat.

Marraskuussa uhkataso nostettiin korkeimmalle tasolleen – neloseksi –, kun Belgia pelkäsi terrori-iskuja Pariisin 130 ihmishenkeä vaatineiden iskujen jälkeen. Bryssel muuttui lähes aavekaupungiksi, kun sotilaat komennettiin kaduille ja koulut, joukkoliikennevälineet ja ostoskeskukset suljettiin.

Maanantaina Brysselissä saattoi yhä nähdä rynnäkkökiväärein varustautuneita sotilaita esimerkiksi ostoskeskuksissa, metroasemien liepeillä sekä Euroopan unionin hallintorakennusten edessä. Tunnelma kaupungissa oli kuitenkin arkisen leppoisa.

”Monet ihmiset pitivät aluksi epämukavana sotilaiden ilmaantumista kaduille. Mutta kun siihen tottui, sotilaat ovat itse asiassa antaneet mielenrauhaa”, totesi viisikymppinen taksikuski nimeltä Luc.

Lucin mukaan miltei jokainen hänen ulkomaalainen asiakkaansa on viime aikoina kysellyt häneltä Brysselin Molenbeekin kaupunginosasta, jossa osa Pariisin terrori-iskujen tekijöistä oli asunut. Iskujen suunnittelusta epäilty, molenbeekilainen Salah Abdeslam on yhä karkuteillä. Hänen veljensä Brahim räjäytti itsensä pariisilaisessa kahvilassa.

Belgian turvallisuusjoukot ovat tehneet useita pidätyksiä Molenbeekissa ja muualla Brysselissä marraskuun 13. päivän Pariisin iskujen jälkeen. Joulukuun lopussa pidätettiin esimerkiksi mies nimeltä Ayoub B., jonka on kerrottu olleen Salah Abdeslamin ystävä.

Molenbeekissa varttunut Salah Abdeslamin toinen ystävä ja entinen linnakaveri, Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud sai surmansa ammuskelussa poliisien kanssa Pariisissa 18. marraskuuta, viisi päivää terrori-iskujen jälkeen.

Pariisin iskuista otti vastuun Syyriaa ja Irakia terrorisoiva ääri-islamistinen Isis-järjestö. Ranska on voimistanut sotatoimiaan Isisiä vastaan iskujen jälkeen ja pyytänyt muilta EU-mailta apua taisteluunsa.

Pariisin iskut ja niiden jälkien johtaminen Brysseliin ovat järkyttäneet belgialaisia. Poliitikot ovat myöntäneet, että Molenbeekin lähiössä ja muuallakin on epäonnistuttu ehkäisemään nuorten muslimien radikalisoitumista.

Molenbeek on yhdistetty moniin terrori-iskuihin tai niiden suunnitelmiin viime vuosina.

”Melkein joka kerta löytyy linkki Molenbeekiin. - -On harjoitettu hällä väliä -politiikkaa ja leväperäisyyttä. Nyt maksamme siitä hintaa”, Belgian pääministeri Charles Michel myönsi marraskuussa.

Belgian sisäministeri Jan Jambon on luvannut ”siivota Molenbeekin”, jonne on pesiytynyt jihadisteja, aseiden ja huumeiden kauppiaita sekä pikkurikollisia, joita on hyödynnetty terrorismin rahoittamisessa.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Belgia joutui kansainvälisen median hampaisiin, kun maan syytettiin suhtautuneet leväperäisesti maassa muhivaan ääri-islamistien ongelmaan. Belgian hallitus on kuitenkin myös puolustautunut sanomalla, että kyse on kansainvälisestä – ei kansallisesta – epäonnistumisesta.

Puheiden lisäksi on lisätty voimavaroja turvallisuuteen. Heti Pariisin iskujen jälkeen Belgian hallitus ilmoitti lisäävänsä islamilaisen radikalismin torjuntaan 400 miljoonaa lisäeuroa.

Ulkomaalaismediassa on syytelty, että sekavasta hallintomallistaan tunnettu Belgia olisi suorastaan romahtanut valtio, kuten verkkolehti Politico.eu luonnehti. Kirjoittelu aiheutti myös vastareaktion, jossa belgialaiset ja muutkin tahot alkoivat listata Belgian onnistumisia, kuten lukemattomien EU- ja Nato-huippukokousten turvaaminen.

”Ei koko Belgia ole Bryssel, eikä koko Bryssel ole Molenbeek. Eikä edes koko Molenbeek ole mikään getto. Mutta sinne on kasvanut kaupunki kaupungin sisään ja se on iso ongelma, joka on hoidettava”, taksikuski Luc luennoi.

Molenbeek on yksi Brysselin 19:stä kunnasta. Siellä asuu lähes satatuhatta ihmistä, kun koko kaupungissa on asukkaita noin 1,2 miljoonaa.

Joka tapauksessa moni asia on Belgiassa mennyt pieleen, sillä 10,8-miljoonaisesta maasta arvioidaan lähteneen asukaslukuun suhteutettuna eniten taistelijoita ääri-islamistisen Isis-järjestön riveihin Syyriaan ja Irakiin. Heitä on ollut jopa 500.

Vaikkei Brysselissä ole sattunut terrori-iskuja vuodenvaihteen aikoihin, huolenaiheita on riittänyt. Esimerkiksi viime elokuussa neljä ihmistä haavoittui, kun Brysselistä junaan noussut islamistiradikaaliksi epäilty mies haavoitti ampumalla ja puukottamalla neljää ihmistä ennen kuin hänet saatiin taltutettua.

Vuosi sitten tammikuussa Brysselissä nostettiin uhkatasoa ja marssitettiin sotilaita kaduille sen jälkeen, kun poliisi esti terroristien suunnitelmat suurratsioilla ja ampui kaksi terroristiepäiltyä Verviersin kaupungissa lähellä Saksan rajaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Pariisin terrori-isku 2015
 • Bryssel
 • Isis
 • Terrorismi
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää