Valikko
Ulkomaat

Belgia laski Brysselin terroriuhkaa – ”sotilaat kadulla antaneet ihmisille mielenrauhaa”

Molenbeekin kaupunginosassa on tehty lukuisia pidätyksiä Pariisin iskujen jälkeen. Belgia yrittää puhdistaa tahrautunutta mainettaan lupaamalla kovia otteita.

Bryssel

Belgia laski maanantaina pääkaupungin Brysselin terroriuhkaluokituksen tasolta kolme tasolle kaksi. Aiempi korkeampi uhka-arvio liittyi epäilyksiin, että terroristit suunnittelivat iskua Brysselissä uudenvuoden aikoihin.

Hieman hämmentävästi terrori-uhan arvioitiin laskeneen Brysselin keskusaukiota Grand-Placea, keskuspoliisiasemaa ja muita poliisiasemia vastaan. Muuten Belgian terroriuhan taso jätettiin tasolle kolme, mikä on toiseksi korkein uhkataso, uutistoimisto Reuters kertoo.

Viranomaiset tiedottivat asiasta tekstiviestillä. Vaikka uusi arvio kertoo jännityksen lieventymisestä, Brysselissä asuvien tulee lähiaikoina varautua uusiin turvatoimien kiristyksiin ”etenkin lentokentillä ja juna-asemilla”, viranomaiset kertovat.

Marraskuussa uhkataso nostettiin korkeimmalle tasolleen – neloseksi –, kun Belgia pelkäsi terrori-iskuja Pariisin 130 ihmishenkeä vaatineiden iskujen jälkeen. Bryssel muuttui lähes aavekaupungiksi, kun sotilaat komennettiin kaduille ja koulut, joukkoliikennevälineet ja ostoskeskukset suljettiin.

Maanantaina Brysselissä saattoi yhä nähdä rynnäkkökiväärein varustautuneita sotilaita esimerkiksi ostoskeskuksissa, metroasemien liepeillä sekä Euroopan unionin hallintorakennusten edessä. Tunnelma kaupungissa oli kuitenkin arkisen leppoisa.

”Monet ihmiset pitivät aluksi epämukavana sotilaiden ilmaantumista kaduille. Mutta kun siihen tottui, sotilaat ovat itse asiassa antaneet mielenrauhaa”, totesi viisikymppinen taksikuski nimeltä Luc.

Lucin mukaan miltei jokainen hänen ulkomaalainen asiakkaansa on viime aikoina kysellyt häneltä Brysselin Molenbeekin kaupunginosasta, jossa osa Pariisin terrori-iskujen tekijöistä oli asunut. Iskujen suunnittelusta epäilty, molenbeekilainen Salah Abdeslam on yhä karkuteillä. Hänen veljensä Brahim räjäytti itsensä pariisilaisessa kahvilassa.

Belgian turvallisuusjoukot ovat tehneet useita pidätyksiä Molenbeekissa ja muualla Brysselissä marraskuun 13. päivän Pariisin iskujen jälkeen. Joulukuun lopussa pidätettiin esimerkiksi mies nimeltä Ayoub B., jonka on kerrottu olleen Salah Abdeslamin ystävä.

Molenbeekissa varttunut Salah Abdeslamin toinen ystävä ja entinen linnakaveri, Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud sai surmansa ammuskelussa poliisien kanssa Pariisissa 18. marraskuuta, viisi päivää terrori-iskujen jälkeen.

Pariisin iskuista otti vastuun Syyriaa ja Irakia terrorisoiva ääri-islamistinen Isis-järjestö. Ranska on voimistanut sotatoimiaan Isisiä vastaan iskujen jälkeen ja pyytänyt muilta EU-mailta apua taisteluunsa.

Pariisin iskut ja niiden jälkien johtaminen Brysseliin ovat järkyttäneet belgialaisia. Poliitikot ovat myöntäneet, että Molenbeekin lähiössä ja muuallakin on epäonnistuttu ehkäisemään nuorten muslimien radikalisoitumista.

Molenbeek on yhdistetty moniin terrori-iskuihin tai niiden suunnitelmiin viime vuosina.

”Melkein joka kerta löytyy linkki Molenbeekiin. - -On harjoitettu hällä väliä -politiikkaa ja leväperäisyyttä. Nyt maksamme siitä hintaa”, Belgian pääministeri Charles Michel myönsi marraskuussa.

Belgian sisäministeri Jan Jambon on luvannut ”siivota Molenbeekin”, jonne on pesiytynyt jihadisteja, aseiden ja huumeiden kauppiaita sekä pikkurikollisia, joita on hyödynnetty terrorismin rahoittamisessa.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Belgia joutui kansainvälisen median hampaisiin, kun maan syytettiin suhtautuneet leväperäisesti maassa muhivaan ääri-islamistien ongelmaan. Belgian hallitus on kuitenkin myös puolustautunut sanomalla, että kyse on kansainvälisestä – ei kansallisesta – epäonnistumisesta.

Puheiden lisäksi on lisätty voimavaroja turvallisuuteen. Heti Pariisin iskujen jälkeen Belgian hallitus ilmoitti lisäävänsä islamilaisen radikalismin torjuntaan 400 miljoonaa lisäeuroa.

Ulkomaalaismediassa on syytelty, että sekavasta hallintomallistaan tunnettu Belgia olisi suorastaan romahtanut valtio, kuten verkkolehti Politico.eu luonnehti. Kirjoittelu aiheutti myös vastareaktion, jossa belgialaiset ja muutkin tahot alkoivat listata Belgian onnistumisia, kuten lukemattomien EU- ja Nato-huippukokousten turvaaminen.

”Ei koko Belgia ole Bryssel, eikä koko Bryssel ole Molenbeek. Eikä edes koko Molenbeek ole mikään getto. Mutta sinne on kasvanut kaupunki kaupungin sisään ja se on iso ongelma, joka on hoidettava”, taksikuski Luc luennoi.

Molenbeek on yksi Brysselin 19:stä kunnasta. Siellä asuu lähes satatuhatta ihmistä, kun koko kaupungissa on asukkaita noin 1,2 miljoonaa.

Joka tapauksessa moni asia on Belgiassa mennyt pieleen, sillä 10,8-miljoonaisesta maasta arvioidaan lähteneen asukaslukuun suhteutettuna eniten taistelijoita ääri-islamistisen Isis-järjestön riveihin Syyriaan ja Irakiin. Heitä on ollut jopa 500.

Vaikkei Brysselissä ole sattunut terrori-iskuja vuodenvaihteen aikoihin, huolenaiheita on riittänyt. Esimerkiksi viime elokuussa neljä ihmistä haavoittui, kun Brysselistä junaan noussut islamistiradikaaliksi epäilty mies haavoitti ampumalla ja puukottamalla neljää ihmistä ennen kuin hänet saatiin taltutettua.

Vuosi sitten tammikuussa Brysselissä nostettiin uhkatasoa ja marssitettiin sotilaita kaduille sen jälkeen, kun poliisi esti terroristien suunnitelmat suurratsioilla ja ampui kaksi terroristiepäiltyä Verviersin kaupungissa lähellä Saksan rajaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Pariisin terrori-isku 2015
 • Bryssel
 • Isis
 • Terrorismi
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  7. 7

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  9. 9

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää