Ulkomaat

Unkarin äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kotibileet ovat Venäjän juhlaa – HS avaa uuden Eurooppa-sivuston

Oppositio­puolueen suosio on vienyt maata kohti äärioikeistolaista politiikkaa. Venäjälle se sopii hyvin. HS:n uusi Budapestin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen vieraili Jobbikin uudenvuoden juhlissa.

Budapest

Budapestilaisen kolmion jääkaapille marssii äärioikeistolaisia vaikuttajia tuliaispullot kädessä.

Tuolta saapuu yksi Jobbikin perustajista, kansanedustaja István Szávay, 35. Hän sekoittaa kahvimukiin tyypillisen unkarilaisen fröccs-juoman: valkoviiniä kivennäisveden kanssa.

Perässä pyyhältää toinen kansanedustaja, parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Gábor Staudt, 32,. Aijaijai, juhlamoka. Staudtilla on samanlainen amerikkalainen merkkineule kuin uudenvuoden juhlia isännöivällä Lászlo Szávaylla. Jobbiklaisia hänkin.

Unohtakaa pilottitakit ja pikkukylien katupartiot. Unkarin äärioikeistojohto näyttää nyt espoolaisilta ekonomisteilta.

He ovat nuoria, korkeasti koulutettuja sekä kielitaitoisia. Ja miehiä.

”Hän ei ole oikea unkarilainen. Hänen isoisänsä on saksalainen”, László Szávay esittelee koko ikänsä Unkarissa asuneen Staudtin. Hän kiusoittelee.

Tämä tuntuu olevan Jobbikin tapa puhua. Määrittää itsensä sen kautta, mitä he eivät omasta mielestään ole.

Heti aluksi László Szávay vakuuttaa, etteivät he ole uusnatseja, juutalaisvastaisia tai edes äärioikeistoa.

Ja mitä he eivät halua. Budapestista Pariisia.

”Uskon, että 30–50 vuoden jälkeen Pariisissa ja Lontoossa ei ole enää yhtään valkoista ihmistä jäljellä”, László sanoo.

”Kun ei ole siirtolaisia, ei ole ongelmia.”

Tämä tarina tiedetään Euroopassa hyvin. Unkari on se maa, jonka pääministeri Viktor Orbán on yhdistänyt pakolaiskriisin terrorismiin, sanonut pakolaisten ”näyttävän armeijalta” ja väittänyt kristityn Euroopan olevan vaarassa.

Lázsló Szávayn asunnossa ­Budapestin keskiluokkaisella asuinalueella ollaan samaa mieltä. Ei ihme, sillä monet Orbánin ideoista ovat peräisin Jobbikilta, vaikka puolue ei ole edes mukana hallituksessa.

Viime huhtikuussa Jobbik onnistui voittamaan pääministeripuolue Fideszin ensimmäistä kertaa täytevaalissa. Kyse oli yhdestä paikasta parlamentissa, mutta voitto oli symbolisesti merkittävä. Se osoitti tärkeimmäksi oppositiopuolueeksi nousseen Jobbikin pystyvän haastamaan Fideszin.

Orbán päätti viedä politiikkansa sinne, missä liikkuvat äänestäjät olivat. Kohti Jobbikia ja oikeaa äärilaitaa.

Raja-aita, sotilaiden marssittaminen rajalle ja vihjailut kuolemantuomion palauttamisesta sekä suur-Unkarista ovat olleet ­Orbánin tapa houkutella liikkuvat äänestäjät takaisin Fideszin tukijoiksi. Hän onkin lisännyt suosiotaan.

Samalla Orbán on tehnyt Jobbikista kokoaan suuremman vaikuttajan Euroopassa. Lászlón olohuoneen ideologia on päässyt osaksi eurooppalaista keskustelua.

Venäjälle kehitys on herkkua. Jobbik on yksi eurooppalaisista äärioikeistopuolueista, jotka puhuvat Kremlin suulla.

Myös Ranskassa Kansallinen rintama on pitänyt lämpimiä suhteita yllä Kremliin koko Ukrainan kriisin ajan. Vladimir Putin on vastavuoroisesti ylistänyt Ranskan äärioikeistojohtajaa Marine Le Peniä sitoutumisesta ”perinteisiin arvoihin”.

”Venäjä on Euroopan luontainen liittolainen kulttuurisesti, taloudellisesti ja poliittisesti – tai ainakin sen pitäisi olla”, Jobbikin kansanedustaja Márton Gyöngyösi sanoo pari päivää myöhemmin toimistollaan Tonavan rannassa.

Hän on Jobbikin ulkopoliittinen edustaja ja puhuu kuin Venäjän valtiontelevisio: Länsimaiset kansalaisjärjestöt ovat hiljaisia sodankäynnin välineitä lännen imperialistisissa pyrkimyksissä. Yksinapainen maailmanjärjestys ei toimi, vastapainoksi tarvitaan vahvaa Venäjää.

Vuonna 2014 Gyöngyösi oli Donetskissa tarkkailemassa Ukrainan kapinallisalueen vaaleja venäläistahon pyynnöstä. Hän pitää Krimin valtaamista oikeutettuna.

Unkarilainen tutkimuslaitos Political Capital on osoittanut, että Jobbik kääntyi Venäjä-mieliseksi samaan aikaan kun sen rahoitus lisääntyi Jobbikin nykyisen euroedustajan Béla Kovácsin kautta. Kovácsia epäillään vakoilusta Venäjän hyväksi.

Gyöngyösi kiistää Jobbikin olevan Venäjän rahoittama troijanhevonen.

”Tietysti näin sanotaan, mutta väite on (läntisen) sodankäynnin keino.”

Äärioikeistolaisten ajatusten leviämisessä ei ole kyse vain raja-aidoista vaan siitä, mitä arvoja Euroopassa kannatetaan.

Venäjälle sopivat kansallismieliset ja euroskeptiset liittolaiset. Yksittäisiin valtioihin on helpompi vaikuttaa kuin vahvaan yhtenäiseen unioniin. Moskovan-mielisten puolueiden nousu voisi tehdä Venäjästä jälleen mieluisen liittolaisen, jota vastaan ei asetettaisi esimerkiksi talouspakotteita.

Gyöngyösi uskoo, että tulevaisuudessa Euroopan tärkeimmäksi arvoksi nousee Putininkin ylistämä vakaus, ei kylmän sodan päättymisen jälkeen suosiota kasvattaneet länsimaiset arvot.

”Ajatus siitä, että liberaali demokratia olisi universaali arvo tai että lännen pakkomielle yksilön vapauksista olisi universaalia, ei välttämättä ole totta.”

Helsingin Sanomissa vuosi 2016 on Euroopan vuosi. HS lisää Budapestiin viidennen kirjeenvaihtajan ja julkaisee entistä syventävämpää journalismia. Kaikki Eurooppa-vuoden artikkelit ovat luettavissa aihesivulla hs.fi/eurooppa.

Jobbik yrittää uusia imagoaan

 Jobbik on yliopisto-opiskelijoiden vuonna 2003 perustama puolue.

 Se ilmoittaa tavoitteekseen Unkarin poliittisen kulttuurin uudistamisen ja korruption poistamisen.

 Iso osa puolueen suosiosta perustuu juutalais- ja romanivastaisiin lausuntoihin. Puolue on muuttanut imagoaan maltillisemmaksi, mutta puolueen vaikuttajat ovat yhä samoja.

 Vuonna 2007 puolueen nykyinen puheenjohtaja Gábor Vona oli mukana perustamassa avointa romanivihaa lietsoneen Unkarin kaartin, joka kiellettiin myöhemmin.

 Vuoden 2014 vaaleissa Jobbik sai yli 20 prosenttia äänistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Unkari
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   ”Jos potilaan mieli olisi antanut periksi, tarina olisi voinut päättyä toisin” – Ihmishenkiä pelastavat ammattilaiset kertovat, mitä työ on opettanut elämästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää