Valikko
Ulkomaat

Sushiketju maksoi 108 000 euroa uhanalaisesta tonnikalasta Tokiossa

Uudenvuoden huutokauppa on Tsukijin vanha perinne. Hinnat kohoavat, sillä huutajat haluavat maksaa myös maineesta, jonka vuoden ensimmäisen kalan ostamalla saa.

Japanilaisen sushiravintolaketjun johtaja maksoi noin 108 000 euroa valtavasta tonnikalasta Tokion legendaarisen Tsukijin kalatorin viimeisessä uudenvuoden huutokaupassa tiistaina, uutistoimisto AFP kertoo.

Uudenvuoden huutokauppa on Tsukijin vanha perinne. Siinä hinnat kohoavat, sillä huutajat haluavat maksaa myös maineesta, jonka vuoden ensimmäisen kalan ostamalla saa.

Nyt ensimmäisenä kaupattiin 200-kiloinen Japanin pohjoisrannikolta pyydystetty tonnikala. Siitä saavutettu hinta oli kolminkertainen edellisvuotiseen verrattuna, mutta yhä kaukana vuodesta 2013, jolloin suunnilleen samankokoisesta kalasta maksettiin noin 1 200 000 euroa.

Huutokaupan on voittanut vuodesta 2012 Sushi-Zanmai-ravintolaketjun johtaja Kiyoshi Kimura, niin nytkin.

Huutokauppa ei kuitenkaan huvittanut kaikkia, sillä huutokaupattua idäntonnikalaa uhkaa sukupuutto. Uhanalaisuuden syynä on ylikalastus, merkittävä osa idäntonnikaloista kalastetaan vieläpä ennen kuin ne ovat ehtineet lisääntyä.

Iso osa kaloista syödään susheina. Niinpä sushin suosion kasvu maailmalla on pahentanut tilannetta.

”Kun ottaa huomioon kannan karmean tilan – hävitetty vain neljään prosenttiin kalastusta edeltäneestä tasosta – on erityisen huolestuttavaa, että huutokauppahinta on taas nousussa”, suojelujärjestö Global Tuna Conservation at the Pew Charitable Trustsin johtaja Amanda Nickson sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Kansainvälisen yhteisön on kerrottava Japanille selvästi, että lajin säilyttämiseksi tarvitaan lisätoimia”, hän jatkoi.

Tänä vuonna hintaa saattoi nostaa sekin, että Tokion legendaarinen Tsukiji on sulkemassa ovensa lähes 80 vuoden jälkeen. Kalakauppa siirtyy moderneihin tiloihin muutaman kilometrin päähän Toyosuun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Japani
 • Uhanalaiset eläimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää