Valikko
Ulkomaat

Outo kirje herättää uusia kysymyksiä Hongkongin kirjakauppias­mysteerissä – viisi kauppiasta kateissa

Jopa Kiina-mielinen hallintojohtaja huolissaan kirjakauppiaan katoamisesta

Peking

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa kadonneiden kirjakauppiaiden mysteeri muuttui yhä salaperäisemmäksi, kun julkisuuteen tuli kadonneen kirjakauppiaan Lee Bon nimissä kirjoitettu kirje. Miehestä ei silti ole nähty vilaustakaan.

Hongkongissa pohditaan, ovatko Kiinan agentit alkaneet ottaa Hongkongin maaperällä vapauksia, jotka eivät heille kuulu.

Viime kuukausina on kadonnut jo viisi hongkongilaiseen kirjankustantamoon ja sen omistamaan kirjakauppaan kytköksissä olevaa miestä. Kustantamo ja kirjakauppa Causeway Bay Books tunnetaan skandaalinkäryisistä kirjoista, joissa käsitellään Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta kriittiseen sävyyn sekä ruoditaan johtavien kiinalaispoliitikkojen yksityiselämää.

Tiukan sensuurin Manner-Kiinassa tällaisia kirjoja ei voi julkaista joutumatta vankilaan, mutta Hongkongissa on voinut ainakin tähän asti. Erityishallintoalueella on huomattavasti enemmän sananvapautta ja muita kansalaisoikeuksia kuin yhden puolueen hallitsemassa emämaassa.

HS uutisoi kesällä 2014 Hongkongin kirjakaupoista, jotka ovat jopa erikoistuneet Manner-Kiinassa kiellettyihin kirjoihin.

Nyt kirjakauppiasmysteeri on kuitenkin saanut monet hongkongilaiset pelkäämään, että heidän vapautensa on rapautumassa.

Kadonneesta viisikosta kolme miestä katosi Manner-Kiinassa ja yksi Thaimaassa viime syksynä. Heidän oletetaan olevan Manner-Kiinassa viranomaisten kuulusteltavina. Viides katoaminen viime viikolla on kuitenkin saanut jopa Kiinan myötäilijänä pidetyn Hongkongin hallintojohtajan hämmentymään.

”Olemme hyvin huolissamme. [Hongkongin] hallitus välittää hyvin paljon hongkongilaisten oikeuksista ja turvallisuudesta”, kommentoi hallintojohtaja Leung Chun-ying maanantaina Causeway Bay Booksin osakkaan Leen katoamista uutistoimisto AFP:n mukaan.

Leen katoaminen eroaa olennaisesti neljästä aiemmasta, koska Leen ei tiedetä poistuneen Hongkongista ainakaan laillista tietä. Manner-Kiinassa ei ole tavatonta, että viranomaiset vangitsevat ihmisiä ilmoittamatta kenellekään, ja kiinalaisagenttien on arveltu toimivan myös Thaimaassa, mutta Hongkongissa tällaista katoamista pidetään ennenkuulumattomana.

”Hongkongissa vain Hongkongin lainvalvontaviranomaisilla on laillinen oikeus toimia”, totesi hallintojohtaja Leung. ”Jos mantereen lainvalvontahenkilöstö tekee lainvalvontatoimia Hongkongissa, sitä ei voi hyväksyä.”

Lisää kysymyksiä heräsi maanantaina, kun taiwanilainen uutistoimisto CNA julkaisi kopion mystisestä kirjeestä. CNA:n mukaa Lee on lähettänyt kirjeen faksilla työtoverilleen kirjakauppaan.

”Minulla on kiireellinen tarve käsitellä eräs asia, josta ei voi kertoa ulkomaailmalle. Olen omalla menetelmälläni palannut Manner-Kiinaan auttamaan asiaan kuuluvien viranomaisten tekemässä tutkinnassa. Tämä voi kestää jonkin aikaa”, lukee Leen lähettämäksi väitetyssä kirjeessä.

”Tämänhetkinen tilanteeni on hyvä, kaikki on normaalia”, kirjeessä todetaan.

Kirje on osoitettu herra Chang-nimiselle kirjakaupan työntekijälle. Se näyttää olevan kirjoitettu käsin perinteisellä kiinalaisella merkistöllä, jota käytetään Hongkongissa. Allekirjoituksessa lukee Lee Bo.

Maanantai-iltana hongkongilainen RTHK-televisiokanava kertoi, että Leen vaimo oli käynyt poliisiasemalla yrittämässä perua katoamisilmoituksen miehestään, ilmeisesti saatuaan miehestä elonmerkin työtoverille lähetetyn kirjeen muodossa. Hongkongin poliisi kuitenkin jatkaa tapauksen tutkimista, RTHK kertoi. Hongkongissa vain kadonnut itse voi perua katoamisilmoituksen.

Siitä ei ole varmuutta, onko kirje todella Leen kirjoittama. Jos on, ei ole varmaa, onko hän kirjoittanut sen omasta aloitteestaan.

Kiinan viranomaiset ovat toisinaan painostaneet esimerkiksi mannerkiinalaisia toisinajattelijoita tunnustamaan tekemättömiä rikoksia televisiossa. On todennäköistä, että he saavat taivuteltua ihmisiä myös kirjoittamaan kirjeitä.

Kiinan kommunistipuolueen äänenkannattajan Kansan Päivälehden kansallismielinen tytärjulkaisu Global Times kuitenkin katsoo tiistaisessa kolunmikirjoituksessaan, että kirje vain kumoaa huhuja, joiden mukaan Lee olisi siepattu. Lehden mukaan on ”ideologisesti vääristynyttä spekulaatiota” väittää, että joku olisi painostanut Leen kirjoittamaan kirjeen.

Viime viikolla kadonnut Lee nähtiin viimeksi kirjakauppansa varastolla Chai Wanin alueella Hongkongissa. Hänen vaimonsa on kertonut hongkongilaismedialle saaneensa mieheltään katoamisen jälkeen puhelinsoiton Manner-Kiinaan kuuluvasta Shenzhenistä.

Tätä on ihmetelty, koska hongkongilaisviestimien poliisilähteiden mukaan paikallisilla viranomaisilla ei ole tietoa, että Lee olisi ylittänyt rajan Manner-Kiinan puolelle. Leen vaimo on kertonut, että Leen rajan ylitykseen tarvitsema henkilökorttti on hänen kotonaan.

Puhelinsoitossa Leen vaimoa hämmensi myös se, että mies puhui Manner-Kiinan virallista kieltä mandariinikiinaa eikä Hongkongissa käytettyä kantoninkiinaa, joka on hänen kotikielensä.

Vapaampi osa Kiinaa

 Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa on omat lait. Siellä on huomattavasti enemmän esimerkiksi sananvapautta kuin Manner-Kiinassa.

 Alue siirtyi Kiinalle Britannian alaisuudesta vuonna 1997. Kiina lupasi säilyttää Hongkongin omat lait ja itsehallinnon 50 vuoden ajan.

 Väkiluvultaan Hongkong on Suomen ja Ruotsin välimaastosta. Asukkaita on runsaat seitsemän miljoonaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Hongkong
 • Kirjankustannus
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump heräsi ja alkoi heti kirjoittaa isoilla kirjaimilla – HS seuraa virkaanastujaisia hetki hetkeltä

  4. 4

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  5. 5

   Poliisi: Sarjahukutusjutussa tuomittu Pekka Seppänen saattaa liikkua punaisella Volvolla

  6. 6

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  7. 7

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  10. 10

   Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää