Valikko
Ulkomaat

Outo kirje herättää uusia kysymyksiä Hongkongin kirjakauppias­mysteerissä – viisi kauppiasta kateissa

Jopa Kiina-mielinen hallintojohtaja huolissaan kirjakauppiaan katoamisesta

Peking

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa kadonneiden kirjakauppiaiden mysteeri muuttui yhä salaperäisemmäksi, kun julkisuuteen tuli kadonneen kirjakauppiaan Lee Bon nimissä kirjoitettu kirje. Miehestä ei silti ole nähty vilaustakaan.

Hongkongissa pohditaan, ovatko Kiinan agentit alkaneet ottaa Hongkongin maaperällä vapauksia, jotka eivät heille kuulu.

Viime kuukausina on kadonnut jo viisi hongkongilaiseen kirjankustantamoon ja sen omistamaan kirjakauppaan kytköksissä olevaa miestä. Kustantamo ja kirjakauppa Causeway Bay Books tunnetaan skandaalinkäryisistä kirjoista, joissa käsitellään Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta kriittiseen sävyyn sekä ruoditaan johtavien kiinalaispoliitikkojen yksityiselämää.

Tiukan sensuurin Manner-Kiinassa tällaisia kirjoja ei voi julkaista joutumatta vankilaan, mutta Hongkongissa on voinut ainakin tähän asti. Erityishallintoalueella on huomattavasti enemmän sananvapautta ja muita kansalaisoikeuksia kuin yhden puolueen hallitsemassa emämaassa.

HS uutisoi kesällä 2014 Hongkongin kirjakaupoista, jotka ovat jopa erikoistuneet Manner-Kiinassa kiellettyihin kirjoihin.

Nyt kirjakauppiasmysteeri on kuitenkin saanut monet hongkongilaiset pelkäämään, että heidän vapautensa on rapautumassa.

Kadonneesta viisikosta kolme miestä katosi Manner-Kiinassa ja yksi Thaimaassa viime syksynä. Heidän oletetaan olevan Manner-Kiinassa viranomaisten kuulusteltavina. Viides katoaminen viime viikolla on kuitenkin saanut jopa Kiinan myötäilijänä pidetyn Hongkongin hallintojohtajan hämmentymään.

”Olemme hyvin huolissamme. [Hongkongin] hallitus välittää hyvin paljon hongkongilaisten oikeuksista ja turvallisuudesta”, kommentoi hallintojohtaja Leung Chun-ying maanantaina Causeway Bay Booksin osakkaan Leen katoamista uutistoimisto AFP:n mukaan.

Leen katoaminen eroaa olennaisesti neljästä aiemmasta, koska Leen ei tiedetä poistuneen Hongkongista ainakaan laillista tietä. Manner-Kiinassa ei ole tavatonta, että viranomaiset vangitsevat ihmisiä ilmoittamatta kenellekään, ja kiinalaisagenttien on arveltu toimivan myös Thaimaassa, mutta Hongkongissa tällaista katoamista pidetään ennenkuulumattomana.

”Hongkongissa vain Hongkongin lainvalvontaviranomaisilla on laillinen oikeus toimia”, totesi hallintojohtaja Leung. ”Jos mantereen lainvalvontahenkilöstö tekee lainvalvontatoimia Hongkongissa, sitä ei voi hyväksyä.”

Lisää kysymyksiä heräsi maanantaina, kun taiwanilainen uutistoimisto CNA julkaisi kopion mystisestä kirjeestä. CNA:n mukaa Lee on lähettänyt kirjeen faksilla työtoverilleen kirjakauppaan.

”Minulla on kiireellinen tarve käsitellä eräs asia, josta ei voi kertoa ulkomaailmalle. Olen omalla menetelmälläni palannut Manner-Kiinaan auttamaan asiaan kuuluvien viranomaisten tekemässä tutkinnassa. Tämä voi kestää jonkin aikaa”, lukee Leen lähettämäksi väitetyssä kirjeessä.

”Tämänhetkinen tilanteeni on hyvä, kaikki on normaalia”, kirjeessä todetaan.

Kirje on osoitettu herra Chang-nimiselle kirjakaupan työntekijälle. Se näyttää olevan kirjoitettu käsin perinteisellä kiinalaisella merkistöllä, jota käytetään Hongkongissa. Allekirjoituksessa lukee Lee Bo.

Maanantai-iltana hongkongilainen RTHK-televisiokanava kertoi, että Leen vaimo oli käynyt poliisiasemalla yrittämässä perua katoamisilmoituksen miehestään, ilmeisesti saatuaan miehestä elonmerkin työtoverille lähetetyn kirjeen muodossa. Hongkongin poliisi kuitenkin jatkaa tapauksen tutkimista, RTHK kertoi. Hongkongissa vain kadonnut itse voi perua katoamisilmoituksen.

Siitä ei ole varmuutta, onko kirje todella Leen kirjoittama. Jos on, ei ole varmaa, onko hän kirjoittanut sen omasta aloitteestaan.

Kiinan viranomaiset ovat toisinaan painostaneet esimerkiksi mannerkiinalaisia toisinajattelijoita tunnustamaan tekemättömiä rikoksia televisiossa. On todennäköistä, että he saavat taivuteltua ihmisiä myös kirjoittamaan kirjeitä.

Kiinan kommunistipuolueen äänenkannattajan Kansan Päivälehden kansallismielinen tytärjulkaisu Global Times kuitenkin katsoo tiistaisessa kolunmikirjoituksessaan, että kirje vain kumoaa huhuja, joiden mukaan Lee olisi siepattu. Lehden mukaan on ”ideologisesti vääristynyttä spekulaatiota” väittää, että joku olisi painostanut Leen kirjoittamaan kirjeen.

Viime viikolla kadonnut Lee nähtiin viimeksi kirjakauppansa varastolla Chai Wanin alueella Hongkongissa. Hänen vaimonsa on kertonut hongkongilaismedialle saaneensa mieheltään katoamisen jälkeen puhelinsoiton Manner-Kiinaan kuuluvasta Shenzhenistä.

Tätä on ihmetelty, koska hongkongilaisviestimien poliisilähteiden mukaan paikallisilla viranomaisilla ei ole tietoa, että Lee olisi ylittänyt rajan Manner-Kiinan puolelle. Leen vaimo on kertonut, että Leen rajan ylitykseen tarvitsema henkilökorttti on hänen kotonaan.

Puhelinsoitossa Leen vaimoa hämmensi myös se, että mies puhui Manner-Kiinan virallista kieltä mandariinikiinaa eikä Hongkongissa käytettyä kantoninkiinaa, joka on hänen kotikielensä.

Vapaampi osa Kiinaa

 Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa on omat lait. Siellä on huomattavasti enemmän esimerkiksi sananvapautta kuin Manner-Kiinassa.

 Alue siirtyi Kiinalle Britannian alaisuudesta vuonna 1997. Kiina lupasi säilyttää Hongkongin omat lait ja itsehallinnon 50 vuoden ajan.

 Väkiluvultaan Hongkong on Suomen ja Ruotsin välimaastosta. Asukkaita on runsaat seitsemän miljoonaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Hongkong
 • Kirjankustannus
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  7. 7

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  8. 8

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää