Valikko
Ulkomaat

Vuoden 2016 kuusi tärkeää kysymystä, joiden ratkeamisella on maailmanlaajuiset vaikutukset

HS kokosi merkittävät asiat, joita kannattaa seurata tänä vuonna maailmalla.

1 Loppuuko sota Syyriassa?

Terroristijärjestö Isis ei kaadu eikä pakolaiskriisi laannu, jos viisi vuotta täyttävä sota Syyriassa jatkuu.

Joulun alla YK:n turvallisuusneuvostossa hyväksytty suunnitelma tulitauosta ja rauhanneuvotteluista oli rohkaiseva askel, mutta Syyrian hallitus ja kapinalliset eivät ole vielä istuneet saman pöydän ääreen. Päätöslauselma ei edes ottanut kantaa presidentti Bashar al-Assadin asemaan.

Väkivalta ei lopu nopeasti, vaikka jonkinlainen sopu syntyisikin. Äärijärjestöt eivät luonnollisesti osallistu neuvotteluihin, eikä Isisin kitkeminen ole kuukausien vaan vuosien urakka.

Ulkovaltojen tuki eri osapuolille on vain ruokkinut taisteluita. Viime kuukausina sodasta on tullut yhä kansainvälisempi, kun Venäjä alkoi pommittaa Syyrian kapinallisia ja Pariisin terroriteot saivat Ranskan kiihdyttämään iskuja Isisiä vastaan. Yhdysvaltojen johtama liittouma on moukaroinut Isisiä jo vuodesta 2014.

Kuviota sekoittaa entisestään Lähi-idän mahtimaiden Iranin ja Saudi-Arabian tuore välirikko shiialaisen uskonnollisen johtajan teloittamisen takia. Shiialainen Iran tukee Syyriassa al-Assadia ja saudit sunnikapinallisia. Rauhaa ei synny, jos ne jatkavat vastaleirien pönkittämistä.

2 Miten EU kotouttaa pakolaiset?

Välimeren aallot ja Balkanin tienvarret ovat käyneet hyytäviksi talven tultua, mutta ihmisten joukkopako EU-maihin jatkuu.

Vuoden 2015 aikana Eurooppaan tuli epävirallisia reittejä yli miljoona viranomaisten havaitsemaa siirtolaista. Uusi vuosi voi tuoda mukanaan entistä enemmän, sillä tahti alkoi kiihtyä vasta viime kesän lopulla eivätkä muuttoliikkeen pääsyyt, siirtolaisten lähtömaiden konfliktit, ole lainkaan helpottaneet. Säiden lämpeneminen loppukeväästä saattaa johtaa uuteen ruuhkahuippuun.

Viime vuonna Eurooppa luopui avoimista rajoistaan, kun Unkari, Itävalta ja Slovenia päättivät ryhtyä rakentamaan aitoja ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen maat turvautuivat sisäisiin rajatarkastuksiin siirtolaisvirtojen hillitsemiseksi. Ylivoimainen enemmistö saapujista kuitenkin tulee EU:hun ylittämällä meren Turkista Kreikkaan, eikä sen reitin kulkijoita voi hillitä aidoilla.

Samalla kun EU-maat miettivät keinoja tulijoiden määrän vähentämiseksi, turvapaikan saavat pitäisi onnistua integroimaan uusiin kotimaihinsa niin, että siitä hyötyisivät yksilö ja yhteiskunta.

3 Kuka valitaan Yhdysvaltain presidentiksi?

Maailman vaikutusvaltaisin valtio saa tänä vuonna uuden johtajan, ja valinnan vaikutukset kantavat kauas. Jos demokraatti Barack Obaman korvaa republikaani, tältä toivotaan esimerkiksi aiempaa kovempaa linjaa terrorismin ehkäisemisessä ja maailman konfliktien ratkaisemisessa.

Lopullinen vaali järjestetään marraskuussa, mutta rumba alkaa toden teolla jo helmikuussa. Demokraatit ja republikaanit valitsevat ehdokkaansa esivaaleissa kevään ja alkukesän mittaan.

Vielä joitain kuukausia sitten vaaleista povattiin kahden suvun, Clintonien ja Bushien, välistä kamppailua. Hillary Clinton onkin pitänyt asemansa demokraattien suursuosikkina, mutta republikaani Jeb Bush vaikuttaa pudonneen kelkasta.

Värikäs miljardööri Donald Trump on tällä haavaa ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto republikaanien ehdokkaaksi. Hänen jyrkät mielipiteensä tosin jakavat omienkin rivejä pahasti. Esimerkiksi maltillisella latinosenaattorilla Marco Rubiolla olisi todennäköisesti paremmat mahdollisuudet lopulta voittaa Clinton.

4 Palaako Iran roistovaltioiden joukosta?

Iran ja käytännössä Yhdysvallat pääsivät heinäkuussa historialliseen sopimukseen, joka rajoittaa Iranin oikeutta rikastaa ydinmateriaalia. Vastapalveluksi Iran saa asteittain helpotuksia ankariin talouspakotteisiinsa. Se on iso asia kaupallisestikin: Lähi-itään avautuu kuin tyhjästä noin 80 miljoonan nuoren ja koulutetun ihmisen markkina.

On vielä suurempi asia, jos liennytys leviäisi sopimuksen myötä Lähi-itään. Kyse on pitkälti Yhdysvaltain ja Iranin erittäin tulehtuneen suhteen hitaasta paranemisprosessista, joka avaisi monta lukkoa.

Iranin ja sen verivihollisen Saudi-Arabian välille revennyt riita shiiavaikuttaja Nimr al-Nimrin teloituksesta saattaisi lyödä kapuloita rattaisiin, mutta olisi yllätys, jos Iran antaisi kiistan kärjistyä niin pitkälle. Ydinsopimus oli sille niin edullinen, että se ei halua sitä vähällä vaarantaa.

5 Tuleeko auringosta uusi ydinvoima?

Pariisissa joulu kuussa solmittu ilmastosopimus ja teknologian kehitys siivittävät uusiutuvia energialähteitä jälleen kohti uutta ennätysvuotta.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ennusteen mukaan seuraavien viiden vuoden aikana uusiutuvan energian tuotanto kasvaa yli 700 gigawattia. Tuotantolisäyksellä kattaisi kahden Japanin tarvitseman energiamäärän.

Energia-analyysiyritys IHS ennustaa, että aurinkopaneeleiden myynti nousee alkuvuodesta ennätystasolle. Yhdysvallat päätti verohelpotuksista ja Kiina on ilmoittanut uusista tuotantotavoitteista.

Pariisin ilmastosopimus ei vielä aiheuta konkreettisia toimia, mutta sen antama esimerkki näkyy. Sijoittajat vetäytyvät fossiilisten energiamuotojen tukemisesta kiihtyvässä tahdissa.

Aurinkoenergian kasvua on siivittänyt erityisesti teknologian halpeneminen ja tuotanto Kiinassa. Seuraava harppaus uusiutuvan energian tuotannossa tapahtuu, kun tuotettua energiaa saadaan varastoitua tehokkaasti ja halvalla.

Sähköautovalmistaja Tesla odottaa Forbes-lehden mukaan tänä vuonna läpimurtoa omalle akkuteknologialleen. Akkuteknologian kehittyminen vaatii kuitenkin todennäköisesti vielä muutaman vuoden ennen todellista läpimurtoa.

6 Viekö tekoäly työt?

Useimmissa vuoden 2016 teknologia- ja nettitrendien ennusteissa mainitaan ainakin yksi asia: tekoäly. Se on ytimessä niin itseajavien autojen, USA:n ilmavoimien kehittelemien itsenäisesti toimivien hyökkäyslennokkien parvien (koekäytössä tänä vuonna) kuin asiakaspalvelunkin kehityksessä.

Laskentatehon kasvu – muun muassa internetin pilvipalvelujen ansiosta – mahdollistaa entistä monimutkaisemmat tekoälyn sovellukset. Automatisaation odotetaan etenevän nopeasti niin tietotyössä kuin päätöksenteossakin. Yhä useampi laite toimii ”itsestään”, ja yhä useamman huimaavan keksinnön ytimessä on laskentatehoon perustuva tekoäly.

Ei ole sattumaa, että Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ilmoitti vuoden 2016 projektinsa olevan rakentaa itselleen palvelijaksi kotiin ja työhön yksinkertainen tekoäly.

Samalla talous alkaa siirtyä vaiheeseen, jossa tällainen automatisaatio voi toden teolla alkaa hävittää työpaikkoja. Jos tekoälykkäät tavarankuljettimet, autot ja muut sovellukset eivät korvaa laajasti ihmisiä vielä 2016, merkit siitä kyllä vahvistuvat.

Ja jos todella ennustaa, tämä kehitys taas tuskin ruokkii muuta kuin epävakautta ja poliittisia yllätyksiä.

Ja se jo tiedetään, mistä niitä seurataan: sosiaalisen median vahvin ilmiö kun ovat suorat lähetykset suoraan puhelimesta.

Oikaisu 8.1. kello 10.35: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, 700 gigawatin aurinkoenergian tuotantolisäys on kaksinkertainen verrattuna Japanin nykyiseen energiatuotantokapasiteettiin. Se ei siis kata kahden Japanin tarvitsemaa energiamäärää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Syyria
 • Aurinkoenergia
 • Iran
 • Yhdysvallat
 • Tekoäly

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  2. 2

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  8. 8

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  9. 9

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää