Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Vuoden 2016 kuusi tärkeää kysymystä, joiden ratkeamisella on maailmanlaajuiset vaikutukset

HS kokosi merkittävät asiat, joita kannattaa seurata tänä vuonna maailmalla.

1 Loppuuko sota Syyriassa?

Terroristijärjestö Isis ei kaadu eikä pakolaiskriisi laannu, jos viisi vuotta täyttävä sota Syyriassa jatkuu.

Joulun alla YK:n turvallisuusneuvostossa hyväksytty suunnitelma tulitauosta ja rauhanneuvotteluista oli rohkaiseva askel, mutta Syyrian hallitus ja kapinalliset eivät ole vielä istuneet saman pöydän ääreen. Päätöslauselma ei edes ottanut kantaa presidentti Bashar al-Assadin asemaan.

Väkivalta ei lopu nopeasti, vaikka jonkinlainen sopu syntyisikin. Äärijärjestöt eivät luonnollisesti osallistu neuvotteluihin, eikä Isisin kitkeminen ole kuukausien vaan vuosien urakka.

Ulkovaltojen tuki eri osapuolille on vain ruokkinut taisteluita. Viime kuukausina sodasta on tullut yhä kansainvälisempi, kun Venäjä alkoi pommittaa Syyrian kapinallisia ja Pariisin terroriteot saivat Ranskan kiihdyttämään iskuja Isisiä vastaan. Yhdysvaltojen johtama liittouma on moukaroinut Isisiä jo vuodesta 2014.

Kuviota sekoittaa entisestään Lähi-idän mahtimaiden Iranin ja Saudi-Arabian tuore välirikko shiialaisen uskonnollisen johtajan teloittamisen takia. Shiialainen Iran tukee Syyriassa al-Assadia ja saudit sunnikapinallisia. Rauhaa ei synny, jos ne jatkavat vastaleirien pönkittämistä.

2 Miten EU kotouttaa pakolaiset?

Välimeren aallot ja Balkanin tienvarret ovat käyneet hyytäviksi talven tultua, mutta ihmisten joukkopako EU-maihin jatkuu.

Vuoden 2015 aikana Eurooppaan tuli epävirallisia reittejä yli miljoona viranomaisten havaitsemaa siirtolaista. Uusi vuosi voi tuoda mukanaan entistä enemmän, sillä tahti alkoi kiihtyä vasta viime kesän lopulla eivätkä muuttoliikkeen pääsyyt, siirtolaisten lähtömaiden konfliktit, ole lainkaan helpottaneet. Säiden lämpeneminen loppukeväästä saattaa johtaa uuteen ruuhkahuippuun.

Viime vuonna Eurooppa luopui avoimista rajoistaan, kun Unkari, Itävalta ja Slovenia päättivät ryhtyä rakentamaan aitoja ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen maat turvautuivat sisäisiin rajatarkastuksiin siirtolaisvirtojen hillitsemiseksi. Ylivoimainen enemmistö saapujista kuitenkin tulee EU:hun ylittämällä meren Turkista Kreikkaan, eikä sen reitin kulkijoita voi hillitä aidoilla.

Samalla kun EU-maat miettivät keinoja tulijoiden määrän vähentämiseksi, turvapaikan saavat pitäisi onnistua integroimaan uusiin kotimaihinsa niin, että siitä hyötyisivät yksilö ja yhteiskunta.

3 Kuka valitaan Yhdysvaltain presidentiksi?

Maailman vaikutusvaltaisin valtio saa tänä vuonna uuden johtajan, ja valinnan vaikutukset kantavat kauas. Jos demokraatti Barack Obaman korvaa republikaani, tältä toivotaan esimerkiksi aiempaa kovempaa linjaa terrorismin ehkäisemisessä ja maailman konfliktien ratkaisemisessa.

Lopullinen vaali järjestetään marraskuussa, mutta rumba alkaa toden teolla jo helmikuussa. Demokraatit ja republikaanit valitsevat ehdokkaansa esivaaleissa kevään ja alkukesän mittaan.

Vielä joitain kuukausia sitten vaaleista povattiin kahden suvun, Clintonien ja Bushien, välistä kamppailua. Hillary Clinton onkin pitänyt asemansa demokraattien suursuosikkina, mutta republikaani Jeb Bush vaikuttaa pudonneen kelkasta.

Värikäs miljardööri Donald Trump on tällä haavaa ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto republikaanien ehdokkaaksi. Hänen jyrkät mielipiteensä tosin jakavat omienkin rivejä pahasti. Esimerkiksi maltillisella latinosenaattorilla Marco Rubiolla olisi todennäköisesti paremmat mahdollisuudet lopulta voittaa Clinton.

4 Palaako Iran roistovaltioiden joukosta?

Iran ja käytännössä Yhdysvallat pääsivät heinäkuussa historialliseen sopimukseen, joka rajoittaa Iranin oikeutta rikastaa ydinmateriaalia. Vastapalveluksi Iran saa asteittain helpotuksia ankariin talouspakotteisiinsa. Se on iso asia kaupallisestikin: Lähi-itään avautuu kuin tyhjästä noin 80 miljoonan nuoren ja koulutetun ihmisen markkina.

On vielä suurempi asia, jos liennytys leviäisi sopimuksen myötä Lähi-itään. Kyse on pitkälti Yhdysvaltain ja Iranin erittäin tulehtuneen suhteen hitaasta paranemisprosessista, joka avaisi monta lukkoa.

Iranin ja sen verivihollisen Saudi-Arabian välille revennyt riita shiiavaikuttaja Nimr al-Nimrin teloituksesta saattaisi lyödä kapuloita rattaisiin, mutta olisi yllätys, jos Iran antaisi kiistan kärjistyä niin pitkälle. Ydinsopimus oli sille niin edullinen, että se ei halua sitä vähällä vaarantaa.

5 Tuleeko auringosta uusi ydinvoima?

Pariisissa joulu kuussa solmittu ilmastosopimus ja teknologian kehitys siivittävät uusiutuvia energialähteitä jälleen kohti uutta ennätysvuotta.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ennusteen mukaan seuraavien viiden vuoden aikana uusiutuvan energian tuotanto kasvaa yli 700 gigawattia. Tuotantolisäyksellä kattaisi kahden Japanin tarvitseman energiamäärän.

Energia-analyysiyritys IHS ennustaa, että aurinkopaneeleiden myynti nousee alkuvuodesta ennätystasolle. Yhdysvallat päätti verohelpotuksista ja Kiina on ilmoittanut uusista tuotantotavoitteista.

Pariisin ilmastosopimus ei vielä aiheuta konkreettisia toimia, mutta sen antama esimerkki näkyy. Sijoittajat vetäytyvät fossiilisten energiamuotojen tukemisesta kiihtyvässä tahdissa.

Aurinkoenergian kasvua on siivittänyt erityisesti teknologian halpeneminen ja tuotanto Kiinassa. Seuraava harppaus uusiutuvan energian tuotannossa tapahtuu, kun tuotettua energiaa saadaan varastoitua tehokkaasti ja halvalla.

Sähköautovalmistaja Tesla odottaa Forbes-lehden mukaan tänä vuonna läpimurtoa omalle akkuteknologialleen. Akkuteknologian kehittyminen vaatii kuitenkin todennäköisesti vielä muutaman vuoden ennen todellista läpimurtoa.

6 Viekö tekoäly työt?

Useimmissa vuoden 2016 teknologia- ja nettitrendien ennusteissa mainitaan ainakin yksi asia: tekoäly. Se on ytimessä niin itseajavien autojen, USA:n ilmavoimien kehittelemien itsenäisesti toimivien hyökkäyslennokkien parvien (koekäytössä tänä vuonna) kuin asiakaspalvelunkin kehityksessä.

Laskentatehon kasvu – muun muassa internetin pilvipalvelujen ansiosta – mahdollistaa entistä monimutkaisemmat tekoälyn sovellukset. Automatisaation odotetaan etenevän nopeasti niin tietotyössä kuin päätöksenteossakin. Yhä useampi laite toimii ”itsestään”, ja yhä useamman huimaavan keksinnön ytimessä on laskentatehoon perustuva tekoäly.

Ei ole sattumaa, että Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ilmoitti vuoden 2016 projektinsa olevan rakentaa itselleen palvelijaksi kotiin ja työhön yksinkertainen tekoäly.

Samalla talous alkaa siirtyä vaiheeseen, jossa tällainen automatisaatio voi toden teolla alkaa hävittää työpaikkoja. Jos tekoälykkäät tavarankuljettimet, autot ja muut sovellukset eivät korvaa laajasti ihmisiä vielä 2016, merkit siitä kyllä vahvistuvat.

Ja jos todella ennustaa, tämä kehitys taas tuskin ruokkii muuta kuin epävakautta ja poliittisia yllätyksiä.

Ja se jo tiedetään, mistä niitä seurataan: sosiaalisen median vahvin ilmiö kun ovat suorat lähetykset suoraan puhelimesta.

Oikaisu 8.1. kello 10.35: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, 700 gigawatin aurinkoenergian tuotantolisäys on kaksinkertainen verrattuna Japanin nykyiseen energiatuotantokapasiteettiin. Se ei siis kata kahden Japanin tarvitsemaa energiamäärää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Syyria
 • Aurinkoenergia
 • Iran
 • Yhdysvallat
 • Tekoäly

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää