Valikko
Ulkomaat

Vuoden 2016 kuusi tärkeää kysymystä, joiden ratkeamisella on maailmanlaajuiset vaikutukset

HS kokosi merkittävät asiat, joita kannattaa seurata tänä vuonna maailmalla.

1 Loppuuko sota Syyriassa?

Terroristijärjestö Isis ei kaadu eikä pakolaiskriisi laannu, jos viisi vuotta täyttävä sota Syyriassa jatkuu.

Joulun alla YK:n turvallisuusneuvostossa hyväksytty suunnitelma tulitauosta ja rauhanneuvotteluista oli rohkaiseva askel, mutta Syyrian hallitus ja kapinalliset eivät ole vielä istuneet saman pöydän ääreen. Päätöslauselma ei edes ottanut kantaa presidentti Bashar al-Assadin asemaan.

Väkivalta ei lopu nopeasti, vaikka jonkinlainen sopu syntyisikin. Äärijärjestöt eivät luonnollisesti osallistu neuvotteluihin, eikä Isisin kitkeminen ole kuukausien vaan vuosien urakka.

Ulkovaltojen tuki eri osapuolille on vain ruokkinut taisteluita. Viime kuukausina sodasta on tullut yhä kansainvälisempi, kun Venäjä alkoi pommittaa Syyrian kapinallisia ja Pariisin terroriteot saivat Ranskan kiihdyttämään iskuja Isisiä vastaan. Yhdysvaltojen johtama liittouma on moukaroinut Isisiä jo vuodesta 2014.

Kuviota sekoittaa entisestään Lähi-idän mahtimaiden Iranin ja Saudi-Arabian tuore välirikko shiialaisen uskonnollisen johtajan teloittamisen takia. Shiialainen Iran tukee Syyriassa al-Assadia ja saudit sunnikapinallisia. Rauhaa ei synny, jos ne jatkavat vastaleirien pönkittämistä.

2 Miten EU kotouttaa pakolaiset?

Välimeren aallot ja Balkanin tienvarret ovat käyneet hyytäviksi talven tultua, mutta ihmisten joukkopako EU-maihin jatkuu.

Vuoden 2015 aikana Eurooppaan tuli epävirallisia reittejä yli miljoona viranomaisten havaitsemaa siirtolaista. Uusi vuosi voi tuoda mukanaan entistä enemmän, sillä tahti alkoi kiihtyä vasta viime kesän lopulla eivätkä muuttoliikkeen pääsyyt, siirtolaisten lähtömaiden konfliktit, ole lainkaan helpottaneet. Säiden lämpeneminen loppukeväästä saattaa johtaa uuteen ruuhkahuippuun.

Viime vuonna Eurooppa luopui avoimista rajoistaan, kun Unkari, Itävalta ja Slovenia päättivät ryhtyä rakentamaan aitoja ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen maat turvautuivat sisäisiin rajatarkastuksiin siirtolaisvirtojen hillitsemiseksi. Ylivoimainen enemmistö saapujista kuitenkin tulee EU:hun ylittämällä meren Turkista Kreikkaan, eikä sen reitin kulkijoita voi hillitä aidoilla.

Samalla kun EU-maat miettivät keinoja tulijoiden määrän vähentämiseksi, turvapaikan saavat pitäisi onnistua integroimaan uusiin kotimaihinsa niin, että siitä hyötyisivät yksilö ja yhteiskunta.

3 Kuka valitaan Yhdysvaltain presidentiksi?

Maailman vaikutusvaltaisin valtio saa tänä vuonna uuden johtajan, ja valinnan vaikutukset kantavat kauas. Jos demokraatti Barack Obaman korvaa republikaani, tältä toivotaan esimerkiksi aiempaa kovempaa linjaa terrorismin ehkäisemisessä ja maailman konfliktien ratkaisemisessa.

Lopullinen vaali järjestetään marraskuussa, mutta rumba alkaa toden teolla jo helmikuussa. Demokraatit ja republikaanit valitsevat ehdokkaansa esivaaleissa kevään ja alkukesän mittaan.

Vielä joitain kuukausia sitten vaaleista povattiin kahden suvun, Clintonien ja Bushien, välistä kamppailua. Hillary Clinton onkin pitänyt asemansa demokraattien suursuosikkina, mutta republikaani Jeb Bush vaikuttaa pudonneen kelkasta.

Värikäs miljardööri Donald Trump on tällä haavaa ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto republikaanien ehdokkaaksi. Hänen jyrkät mielipiteensä tosin jakavat omienkin rivejä pahasti. Esimerkiksi maltillisella latinosenaattorilla Marco Rubiolla olisi todennäköisesti paremmat mahdollisuudet lopulta voittaa Clinton.

4 Palaako Iran roistovaltioiden joukosta?

Iran ja käytännössä Yhdysvallat pääsivät heinäkuussa historialliseen sopimukseen, joka rajoittaa Iranin oikeutta rikastaa ydinmateriaalia. Vastapalveluksi Iran saa asteittain helpotuksia ankariin talouspakotteisiinsa. Se on iso asia kaupallisestikin: Lähi-itään avautuu kuin tyhjästä noin 80 miljoonan nuoren ja koulutetun ihmisen markkina.

On vielä suurempi asia, jos liennytys leviäisi sopimuksen myötä Lähi-itään. Kyse on pitkälti Yhdysvaltain ja Iranin erittäin tulehtuneen suhteen hitaasta paranemisprosessista, joka avaisi monta lukkoa.

Iranin ja sen verivihollisen Saudi-Arabian välille revennyt riita shiiavaikuttaja Nimr al-Nimrin teloituksesta saattaisi lyödä kapuloita rattaisiin, mutta olisi yllätys, jos Iran antaisi kiistan kärjistyä niin pitkälle. Ydinsopimus oli sille niin edullinen, että se ei halua sitä vähällä vaarantaa.

5 Tuleeko auringosta uusi ydinvoima?

Pariisissa joulu kuussa solmittu ilmastosopimus ja teknologian kehitys siivittävät uusiutuvia energialähteitä jälleen kohti uutta ennätysvuotta.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ennusteen mukaan seuraavien viiden vuoden aikana uusiutuvan energian tuotanto kasvaa yli 700 gigawattia. Tuotantolisäyksellä kattaisi kahden Japanin tarvitseman energiamäärän.

Energia-analyysiyritys IHS ennustaa, että aurinkopaneeleiden myynti nousee alkuvuodesta ennätystasolle. Yhdysvallat päätti verohelpotuksista ja Kiina on ilmoittanut uusista tuotantotavoitteista.

Pariisin ilmastosopimus ei vielä aiheuta konkreettisia toimia, mutta sen antama esimerkki näkyy. Sijoittajat vetäytyvät fossiilisten energiamuotojen tukemisesta kiihtyvässä tahdissa.

Aurinkoenergian kasvua on siivittänyt erityisesti teknologian halpeneminen ja tuotanto Kiinassa. Seuraava harppaus uusiutuvan energian tuotannossa tapahtuu, kun tuotettua energiaa saadaan varastoitua tehokkaasti ja halvalla.

Sähköautovalmistaja Tesla odottaa Forbes-lehden mukaan tänä vuonna läpimurtoa omalle akkuteknologialleen. Akkuteknologian kehittyminen vaatii kuitenkin todennäköisesti vielä muutaman vuoden ennen todellista läpimurtoa.

6 Viekö tekoäly työt?

Useimmissa vuoden 2016 teknologia- ja nettitrendien ennusteissa mainitaan ainakin yksi asia: tekoäly. Se on ytimessä niin itseajavien autojen, USA:n ilmavoimien kehittelemien itsenäisesti toimivien hyökkäyslennokkien parvien (koekäytössä tänä vuonna) kuin asiakaspalvelunkin kehityksessä.

Laskentatehon kasvu – muun muassa internetin pilvipalvelujen ansiosta – mahdollistaa entistä monimutkaisemmat tekoälyn sovellukset. Automatisaation odotetaan etenevän nopeasti niin tietotyössä kuin päätöksenteossakin. Yhä useampi laite toimii ”itsestään”, ja yhä useamman huimaavan keksinnön ytimessä on laskentatehoon perustuva tekoäly.

Ei ole sattumaa, että Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ilmoitti vuoden 2016 projektinsa olevan rakentaa itselleen palvelijaksi kotiin ja työhön yksinkertainen tekoäly.

Samalla talous alkaa siirtyä vaiheeseen, jossa tällainen automatisaatio voi toden teolla alkaa hävittää työpaikkoja. Jos tekoälykkäät tavarankuljettimet, autot ja muut sovellukset eivät korvaa laajasti ihmisiä vielä 2016, merkit siitä kyllä vahvistuvat.

Ja jos todella ennustaa, tämä kehitys taas tuskin ruokkii muuta kuin epävakautta ja poliittisia yllätyksiä.

Ja se jo tiedetään, mistä niitä seurataan: sosiaalisen median vahvin ilmiö kun ovat suorat lähetykset suoraan puhelimesta.

Oikaisu 8.1. kello 10.35: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, 700 gigawatin aurinkoenergian tuotantolisäys on kaksinkertainen verrattuna Japanin nykyiseen energiatuotantokapasiteettiin. Se ei siis kata kahden Japanin tarvitsemaa energiamäärää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Syyria
 • Aurinkoenergia
 • Iran
 • Yhdysvallat
 • Tekoäly

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  6. 6

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  7. 7

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  8. 8

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  9. 9

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  10. 10

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  8. 8

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää